Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Όλοι λιώνουν για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη»

To Iskra.gr έκλεισε πέντε χρόνια και η Ζωή Παρασίδη βρέθηκε στον Πανελλήνιο για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος/FOSPHOTOS
Event for the five years of iskra  / 5 ÷ñüíéá iskra

«Κοίτα, εγώ τώρα πάω στη συγκέντρωση του Λαφαζάνη, εσύ που δεν έχεις πρόβλημα με το ξεπούλημα της εξουσίας κάτσε στο κουτούκι σου και τα λέμε μετά». Ένας κύριος φανερά εκνευρισμένος με την συνομιλητή του στην άλλη μεριά του ακουστικού ψάχνει την είσοδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Εκεί όπου πριν δύο περίπου μήνες το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του πραγματοποιώντας το 10ο συνέδριο στην ιστορία του, χτες το απόγευμα η πιο πολυσυζητημένη ιστοσελίδα των ημερών Iskra.gr  -που απηχεί της απόψεις της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ- γιόρταζε τα πέντε της χρόνια στο διαδικτυακό αέρα.

Το ένδοξο παρελθόν

Το ένδοξο παρελθόν.

Με μια στοίβα από φυλλάδια ανά χείρας, που μου μοιράζονταν ανά τετραγωνικό μέτρο στην οδό Ευελπίδων, κατευθύνομαι προς την αίθουσα της εκδήλωσης. Ένα τρικάκι του ΚΕΕΡΦΑ για την σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια των φυλακών κορυδαλλού όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής γίνεται στα πόδια ενός εφήβου αυτοσχέδια μπάλα βοηθώντας το να εντυπωσιάσει με ποδοσφαιρικού τύπου τερτίπια το συνομήλικο κορίτσι του. Στον κόσμο των μεγαλύτερων, έντυπα υπό τον τίτλους «Ναζισμός και Ευρωπαϊκή ενοποίηση» και «Σοσιαλισμός» προσελκύουν τους παρευρισκόμενους στον εξωτερικό διάδρομο ενώ από τα ηχεία το διασκευασμένο αλλά διαχρονικό «Bella Ciao» εναλλάσσεται με το πιο σύγχρονο ρυθμό του «Δεν Πληρώνω» των Active member.

Event for the five years of iskra  / 5 ÷ñüíéá iskra
Event for the five years of iskra  / 5 ÷ñüíéá iskra
Event for the five years of iskra  / 5 ÷ñüíéá iskra

«Αν μη τι άλλο είμαστε θερμό ακροατήριο σήμερα» υποστηρίζει μια γυναικεία φωνή από το μικρόφωνο καθώς βεντάλιες κάνουν την εμφάνιση τους ανάμεσα στο πλήθος, προκειμένου να ελαφρύνουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η ίδια φωνή προλογίζει την εκδήλωση εξηγώντας πως η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε το 2010 είναι ένας τόπος έκφρασης όλων των απόψεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, πέρα και πάνω από κομματικές περιχαρακώσεις. Μια ανταποκρίτρια του ΤRT TURK ανανεώνει το κραγιόν της προτού ανοίξει η κάμερα και ένας κύριος στη γαλαρία χτυπά προβληματισμένος το στυλό του πάνω από ένα αμερικάνικο σταυρόλεξο. Την ώρα που αναμένουμε ν’ ακούσουμε το μήνυμα του μαρξιστή οικονομολόγου Σαμίρ Αμίν, οι κερκίδες σηκώνονται μονομιάς όρθιες προκειμένου να υποδεχθούν τον Μανώλη Γλέζο που κατέφθασε στην αίθουσα.

Μανόλης Γλέζος, Παναγιώτης Λαφαζάνης

Μανώλης Γλέζος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Δημήτρης Κολλάτος

Δημήτρης Κολλάτος.

Στρατούλης, Μηλιός στα άκρα και στη μέση ο Κατσανέβας.

Στρατούλης, Μηλιός στα άκρα και στη μέση ο Κατσανέβας.

Ο κ. Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ο κ. Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας. Πίσω του ο Θανάσης Πετράκος.

Μερικά λεπτά αργότερα, ο βουλευτής Β’ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης αναλαμβάνει την θέση του στο βήμα εξηγώντας μας πως «Iskra» σημαίνει σπίθα, ενώ η κατάμεστη αίθουσα του γυμναστηρίου έχει πάρει φωτιά οδηγώντας έναν άντρα να ανοίξει όλα τα κουμπιά από το λινό του πουκάμισο. Μια παρέα γυναικών που κοντοστέκεται λίγο πιο πέρα προτρέχει του κεντρικού ομιλητή συζητώντας για το αν τελικά νύξη για διάσπαση και δημιουργία νέου κόμματος. «Κάνουν μέγα λάθος αν κάποιοι πιστεύουν ότι το 62% του ΟΧΙ ήταν μια Κυριακάτικη λαϊκή μπόρα που πέρασε. Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το ΟΧΙ αυτό ήταν μια παροδική εφήμερη λαϊκή έκρηξη που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω. Αυτό το ΟΧΙ, μία από τις καλύτερες στιγμές δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα, εξέφρασε την ανάγκη αυτού του λαού για αξιοπρέπεια και συμμετοχή, το πάθος του να εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του, την ελπίδα του να δει την πατρίδα μας ανεξάρτητη , λεύτερη, χωρίς κηδεμονίες και υποτέλειες, δημοκρατική και δίκαιη. Ε, λοιπόν , αυτό το ΟΧΙ, όπως λέει και το σύνθημα μας, δεν ηττήθηκε». Στο άκουσμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου μια ανθρώπινη γροθιά σηκώνεται στη μέση της αίθουσας και παραμένει στο ύψος της καθώς ο ομιλητής χλευάζει το άρθρο των Financial Times που έκανε λόγο για εισβολή του ίδιου στο Νομισματοκοπείο και σύλληψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο βήμα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο βήμα.

Τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατείνεται πως δε βρίσκεται στην αριστερά κυνηγώντας καρέκλες και αξιώματα εγώ πράττω ακριβώς το αντίθετο, απογοητευμένη από τις τσάντες που υποδεικνύουν πως οι καρέκλες μπροστά μου είναι ρεζερβέ και θυμίζοντάς μου τον καθιερωμένο αυγουστιάτικο τσακωμό που με περιμένει για μια θέση στο κατάστρωμα. Η ιντριγκαδόρικη αναφορά του ομιλητή σε «συντροφικά μαχαιρώματα» εντός του κόμματος, έπειτα από την άρνηση βουλευτών όπως εκείνος να ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα μέτρα με κάνει να ξεχάσω προσωρινά την ορθοστασία που με ταλαιπωρεί και τον Κώστα Λαπαβίτσα να σκουπίσει τον ιδρώτα από το μέτωπό του. 

Οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, η παύση στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και δικτύων της χώρας, η αναδιανομή πλούτου εις βάρος των υψηλών εισοδημάτων, ο έλεγχος ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι τα πέντε σημεία που ο μπροστάρης της Πλατφόρμας θεωρεί πως πρέπει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση ενάντια στα μνημόνια και την λιτότητα. «Προτείνουμε από αυτό το βήμα να ανοίξει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα. Και προτείνουμε αυτή η εσωκομματική και δημόσια συζήτηση να γίνει ελεύθερα, νηφάλια και απροκατάληπτα, χωρίς δαιμονοποιήσεις και τερατογενέσεις, χωρίς τρομοκρατία και κινδυνολογίες», δηλώνει ωθώντας τους αισιόδοξους να χειροκροτήσουν με πάθος και τον μετριοπαθή διπλανό μου να ψιθυρίζει αδιάκοπα πως «αφήσαμε τη δεξιά να κάνει πάρτι» κουνώντας συνάμα περιφρονητικά το κεφάλι του. Καθώς η ατμόσφαιρα γίνεται ολοένα και πιο αποπνικτική το μικρόφωνο περνά στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Πέτρο Παπακωνσταντίνου και η αίθουσα αποσυμπιέζεται αφού πολλοί είναι εκείνοι που αποζητούν μια αίσθηση δροσιάς ή λίγη νικοτίνη. Κατά την έξοδο μου, άλλο ένα φυλλάδιο με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή υπογεγραμμένο από την «Πατριωτική Αριστερά» προστίθεται στη στοίβα μου και ένας νεαρός σχολιάζει το γεγονός πως ακόμα και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας άντεξαν να μην μετακινηθούν επί μία ώρα παρά την αφόρητη ζέστη για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «όλοι λιώνουν για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη». 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.