Από το “σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια” μέχρι το “you ll never walk alone”, η σχέση της κερκίδας με τη μουσική είναι στενή  και πάντοτε εις βάρος της δεύτερης. Παρ όλα αυτά, ακούστε εφτά όχι και τόσο γνωστές μουσικές για μνήμες που παραδοσιακά ξεθάβονται κάθε μουντιαλική χρονιά, σαν τη φετινή:

Sérgio Mendes / Pelé – Meu Mundo É Uma Bola (1977)

http://youtu.be/zY43AW3R3Gw

Μπορεί για φέτος να ετοιμάζεται μια πολύ φιλόδοξη ταινία-βιογραφία για τον Πελέ, ένεκα και του βραζιλιάνικου Μουντιάλ προφανέστατα, όμως ένα πιο ταπεινό εγχείρημα είχε γίνει το 1977, στα New York Cosmos years δηλαδή: ήταν το ντοκιμαντέρ “Pelé” του γάλλου Φρανσουά Ρεσενμπάκ, στο οποίο ο βραζιλιάνος σούπερ-σταρ έχει και το credit του συνθέτη ολόκληρου του soundtrack, έστω κάτω από την επίβλεψη του Σέρτζιο Μέντες, σπουδαίας φιγούρας της bossa nova εδώ και 50 χρόνια. Το κομμάτι του τέλους έχει τον εύγλωττο τίτλο “Ο Κόσμος μου Είναι μια Μπάλα”.

 

Joël Bats – Soli Solitude (1986)

http://youtu.be/MNOjzVtbxAo

Συχνά οι τερματοφύλακες είναι ξεχωριστοί τύποι, όπως ο Ζοέλ Μπατς, βασικός κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής Γαλλίας στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 80. Αφού πρώτα δημοσίευσε μια ποιητική συλλογή με τίτλο “La Solitude” (“H  Μοναξιά”), στη συνέχεια έγραφε στίχους και ερμήνευε τραγούδια, για μεγάλους και παιδιά, παράλληλα με την καριέρα του μέσα στα γήπεδα. Το Soli Solitude που ερμήνευσε στο πλατό της γαλλικής τηλεόρασης μπροστά στους μαγκωμένους συμπαίκτες του λίγο πριν από την αναχώρηση της εθνικής ομάδας για το Μουντιάλ του Μεξικού, μέσα στην καλτ εϊτίλα του βγάζει και υποψίες υπαρξιακής αγωνίας, με στίχους του στιλ “Σε είδα κουρασμένο εκείνη τη νύχτα / στην έξοδο του γηπέδου, κάτω από την ομπρέλα σου / είχες χάσει έχοντας παίξει χάλια (…) ήθελα να σε κεράσω ένα ποτό, για να ξεχάσεις / όμως αρνήθηκες κι έφυγες, ολομόναχος”.

Colourbox- The Colourbox Official World Cup Theme (1986)

http://youtu.be/_SLOWo3hCGk

Παρόλο που δεν τα κατάφερε να επιλεγεί τελικά για “επίσημο” κομμάτι της εκπομπής του BBC για το Μουντιάλ του ’86 στο Μεξικό, η instrumental αυτή σύνθεση της πειραματίζουσας electronica λονδρέζικης μπάντας κυκλοφόρησε με αυτόν τον τίτλο σε επτάιντσο βινύλιο (Απρ. 1986) κι έτσι έμεινε για πάντα ως “Official World Cup theme”.

Bridge – Cruyff, Flying Dutchman (1991)

http://youtu.be/3SS1fHsvhXs

Προερχόμενοι από ένα ρεύμα που οι ίδιοι αποκαλούσαν νεο-ακουστικό, οι γιαπωνέζοι Bridge έφτιαξαν ένα ορχηστρικό easy listening κομμάτι για τον Γιόχαν Κρόιφ, αποτυπώνοντας κάτι από το αέρινο παιχνίδι του Ιπτάμενου Ολλανδού. Οι Bridge ανήκαν στο ρόστερ του ανεξάρτητου label Trattoria Records, το οποίο μέσα στη δεκαετία του 90 κυκλοφόρησε 5 συλλογές με ποδοσφαιρικά κομμάτια, κάτω από τον γενικό τίτλο Bend It!

Rodrigo – La Mano de Dios (2000)

http://youtu.be/8NI5oTTW_is

Για τον Μαραντόνα έχουν γραφτεί, χωρίς υπερβολή, δεκάδες τραγούδια, όμως η μπαλάντα που του έφτιαξε ο Ροντρίγκο Μπουένο, σταρ του αργεντίνικου είδους Cuarteto, φαίνεται ότι είναι η αγαπημένη του ίδιου του Ντιέγκο, ο οποίος και την ερμηνεύει στην πιο φορτισμένη ίσως σκηνή του ντοκιμαντέρ Maradona by Kusturica (2008). O Rodrigo, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, γέμισε τους στίχους με εικόνες από τα παιδικά χρόνια, τις πρώτες δόξες, τα Μουντιάλ, αλλά και τη γνωριμία του Μαραντόνα με τη “λευκή γυναίκα της απαγορευμένης απόλαυσης, με το μυστηριώδες άρωμα”.

Die Prinzen – Olli Kahn (2002)

http://youtu.be/HRS_N4QtvPg

Πολύ μακριά από την καλλιτεχνική φύση του Ζοέλ Μπατς, ο Όλι Καν, επίσης τερματοφύλακας, έγινε θέμα ένος σκωπτικού, το λιγότερο, τραγουδιού, από τη μπάντα Die Prinzen, με έδρα τη Λειψία. Ήταν τον καιρό που εμφανιζόταν ως υπερβολικά παθιασμένος ηγέτης σε μια εντελώς άχαρη Εθνική Γερμανίας, που όμως κατάφερε χάρη σε κάποιες καραμπόλες να φτάσει μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ της Άπω Ανατολής  (Ιαπωνία-Κορέα, 2002). Οι Die Prinzen περιγελούσαν τον αρχηγό: “Γεμίζει το γήπεδο με κουλτούρα / κι όχι μόνο χάρη στο μαλλί του/ Πίνει απ’ το κύπελλο σαμπάνια / και πληρώνεται καλά γι’αυτό (…) Τον έχουμε καπετάνιο στο καράβι μας / Βουτάει στη λάσπη για χάρη μας”.

Dick Tiger -Papa Bouba (2005)

http://youtu.be/_08YpwxWIcg

 Όταν ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ ανακοινώθηκε σαν μία από τις τελευταίες μεταγραφικές αναλαμπές της Α.Ε.Κ.  το καλοκαίρι του 2010, οι πιο πολλοί θυμήθηκαν το μεγάλο του γκολ 8 χρόνια νωρίτερα στη Σεούλ, που χάρισε τη νίκη στη Σενεγάλη απέναντι στη Γαλλία, στην πρεμιέρα του ασιατικού Μουντιάλ του 2002. Στο μεσοδιάστημα οι Dick Tiger, μια σουηδική indie μπάντα, στήριξε πάνω του το ντεμπούτο της, φτιάχνοντας ένα ευφυές guitar-pop κομμάτι για έναν τύπο που έχει ποντάρει όλα του τα δανεικά σε ένα γκολ του Πάπα Μπούμπα, ενώ  το ματς βρίσκεται στις καθυστερήσεις. “Είσαι ένας σταρ / φέρσου σαν τέτοιος λοιπόν / τι κι αν τραυματίστηκες, δεν καταλαβαίνεις από τέτοια / Θα μου σώσεις τη ζωή, αλλιώς θα με μαχαιρώσουν / Χαλάρωσε, δεν τρέχει τίποτα, μη νιώθεις πίεση”. Ο ιδιόρρυθμος αυτός ύμνος πήρε την έγκριση του Πάπα Μπούμπα κι έπαιζε για όλη τη σεζόν 2005-2006 πριν τους αγώνες της Φούλαμ, τότε ομάδας του, στο Κρέιβεν Κότατζ του Λονδίνου. Η παρότρυνση “You need to score!” των στίχων έμελλε να εισακουστεί εκεί μία και μόνη φορά, τον Δεκέμβριο του 2005, κόντρα στην Μπλάκμπερν.