Screen Shot 2014-02-25 at 12.06.40 μ.μ.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» δεν μπορεί να περιγραφεί με 140 χαρακτήρες. Αν όμως ισχύει πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις τότε ο λογαριασμός @kolastirio στο twitter που ποστάρει φωτογραφίες μέσα από το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού έχει καταγγείλει πολλά. Οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές. Στις 17 Φεβρουαρίου, 178 κρατούμενοι του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού ξεκίνησαν κινητοποίηση προχωρώντας σε αποχή από το συσσίτιο και τα φάρμακα τους ως ένα ύστατο τρόπο για να γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους.

Το ελληνικό εξπρές του μεσονυκτίου βγαίνει στο twitter με έναν απεγνωσμένο τρόπο ζητώντας βοήθεια από διάφορους διάσημους δημοσιογράφους ή μη, μέχρι και από τον γνωστό για τον κυνισμό του τηλεπωλητή υπουργό υγείας. Από τις φωτογραφίες φαίνεται πως οι συνθήκες είναι άθλιες και δικαιώνουν το όνομα του λογαριασμού. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αν κάποιος παρακολουθεί την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, ξέρει πως ο όρος κολαστήριο είναι κολακευτικός.

Screen Shot 2014-02-25 at 12.09.13 μ.μ.

Αποθήκες ανθρώπων που στοιβάζονται ανά 16 με 18 άτομα σε θαλάμους των 30 τετραγωνικών μέτρων κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο με τις συνθήκες υγιεινής να είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα οι μεταδοτικές ασθένειες να μεταδίδονται με ευκολία. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εκεί, υποτίθεται, για να θεραπευτούν, και μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Τον τελευταίο καιρό έχουν ξεσπάσει περίπου 25 κρούσματα φυματίωσης, 45 ψώρας και αδιευκρίνιστος αριθμός κρουσμάτων άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Φυματίωση στην Ελλάδα του 2014, της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και το πιο τρομακτικό από όλα που αναφέρονται στο @kolastirio είναι πως η εισαγγελέας που επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να ελέγξει την κατάσταση, είπε “δεν μπαίνω μέσα, έχω και οικογένεια”…

Ένα κράτος το επιφυλάσσει επιχειρήσεις σκούπα και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ξένους και κλείνει τον ΕΟΠΠΥ και ιδιωτικοποιεί το νερό για τους ντόπιους δεν υπάρχει περίπτωση να συμπεριφερθεί με καλύτερο τρόπο στους άρρωστους φυλακισμένους. Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές εδώ και χρόνια περιγράφεται ως @kolastirio. Οι καταδίκες της Ελλάδας για την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα τα τελευταία χρόνια θα έπρεπε να αποτελέσουν το καμπανάκι. Φαίνεται στην υπερπροσπάθεια για πρωτογενές πλεόνασμα τα απανωτά καμπανάκια δεν ακούστηκαν ποτέ.

Screen Shot 2014-02-25 at 12.09.27 μ.μ.

Το @kolastirio έρχεται μετά από λίγες εβδομάδες που το πρώτο θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ ήταν η απόδραση του Ξηρού και το πως πρέπει να κοπούν οι άδειες και να κατασκευαστούν ελληνικό υπερσύγχρονο αλκατράζ και για το πως ο Μαζιώτης ετοιμάζει να χτυπήσει τον Παρθενώνα με αντιαρματικό. Γιαυτό και ακριβώς το αποσιωπούν ή δεν δίνουν τόση βαρύτητα, η αντίφαση είναι τόσο τεράστια που θα ήταν σα να αναιρούν τους εαυτούς τους. Απλά αναλογιστείτε τι θα είχε γίνει αν έβγαινε ένας λογαριασμός στο twitter που θα πόσταρε βρομιές για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είχε γίνει χαμός.

Την Τετάρτη στην Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία απολύονται κατάδικοι που εκτίουν ποινές εως και δέκα χρόνια και πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες που χρειάζονται φάρμακα και θεραπείες. Αυτό γίνεται φυσικά όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση έγινε ψυχοπονιάρα και νοιάστηκε για τη κατάσταση των ασθενών θέλοντας να περάσουν τη υπόλοιπη ζωή τους εκτός των τοίχων της φυλακής, αλλά για να μην βαρύνεται από τα έξοδα νοσηλείας τους.

Screen Shot 2014-02-25 at 12.08.23 μ.μ.

Άσχετα από το ποινικό κομμάτι, οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να διαπράξει κάποιος αυτή τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια: Περισσεύουν. Περισσεύουν όπως οι άνεργοι στις ουρές του ΟΑΕΔ που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, όπως οι μετανάστες εργάτες κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που “μας παίρνουν τις δουλειές” (που δεν υπάρχουν), έτσι και αυτοί απλά επειδή έχουν την διπλή ατυχία να είναι και άρρωστοι εκτός από το να περισσεύουν οδηγούνται στην συστηματική εξόντωση με ρυθμό τόσο αργό ώστε καμία τηλεοπτική κάμερα να μη μπορεί να καταγράψει.

Και την δουλειά αναλαμβάνουν τα social media.

Οι κρατούμενοι του νοσοκομείου φυλακών πρόκειται για κάποιους που ενώ η δικαιοσύνη τους έχει κρίνει για κάποιο έγκλημα, εντούτοις δεν τους καταδικάζει με τους συνηθισμένους τρόπους αλλά με τον κατ’ επίφαση σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή νίπτει τας χείρας της και επιτρέπει στο σωφρονιστικό σύστημα να τους σκοτώνει αργά χωρίς τον κίνδυνο τιμωρίας αφού ο θάνατος από κάποια πάθηση ή αρρώστια δεν μπορεί να καταλογιστεί επίσημα ως δολοφονία. Πρόκειται για μια ζωή στο όριο ή καλύτερα για μια παράδοξη ύπαρξη που κάνει το μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου δυσδιάκριτο. Μια νέα εξουσία ασκείται πάνω στα σώματα των ανθρώπων αυτών, και αν πολιτική θεωρείται το να δίνεις μορφή στη ζωή ενός άλλου τότε, σίγουρα και ο θάνατος ή η ζωή τους θα είναι πολιτικά αποτελέσματα.

Screen Shot 2014-02-25 at 12.06.55 μ.μ.

Χθες το πρωί έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού από αλληλέγγυους και συλλογικότητες. Ο αγώνας το κρατούμενων βρίσκεται στην όγδοη ημέρα και οι κρατούμενοι σκέφτονται να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους. Δύναμη ψυχής μέσα στην κόλαση των ελληνικών φυλακών και αγώνας για ζωή. Όχι για ελευθερία, απλά για δικαίωμα στην ζωή και την υγεία. Ο άρρωστος κρατούμενος θα έπρεπε να είναι μια ύπαρξη από την οποία ο εξευτελισμός, ο τρόμος και ο φόβος έχουν αποκόψει κάθε συνείδηση και κάθε προσωπικότητα, οδηγώντας τον στην πλέον απόλυτη απάθεια. Στο έσχατο σημείο του πόνου, εκεί που οι απεργοί θα έπρεπε να υφίστανται παρά μόνο τις συνθήκες του χρόνου και του χώρου, το @kolastirio εκτός από τις συνθήκες στις φυλακές δείχνει πως οι φυλακισμένοι ασθενείς ούτε άλαλοι είναι ούτε και απολύτως μόνοι τους, αλλά περνούν στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων που τους ανήκουν και μαζί με την αθλιότητα μέσα στην οποία ζουν, δείχνουν και την αξιοπρέπεια τους αγωνιζόμενοι κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Screen Shot 2014-02-25 at 12.08.07 μ.μ.

Θα μπορούσαν να γραφούν άρθρα επι άρθρων για την βιοπολιτική, τους κρατούμενους ως homo sacer, για τον Φουκώ και τον Αγκάμπεν, για την γυμνή ζωή τον εγκλεισμό και την εξουσία όμως αυτά θα ήταν φιλοσοφίες σε μια εποχή που απαιτεί άμεσες λύσεις και δράσεις. Και οι λύσεις βρίσκονται μόνο όταν ξέρεις ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι το ίδιο το νομικοπολιτικό καθεστώς στο υποτιθέμενο δημοκρατικό κράτος στο οποίο ζούμε. Το πρόβλημα είναι πως την εποχή των αυτοκτονιών λόγω κρίσης, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της διάλυσης κάθε έννοιας δημόσιας παιδείας και υγείας με ποιότητα, της μαζικής ανεργίας, των Μανωλάδων της ελληνικής επαρχίας, της διαπόμπευσης των οροθετικών ιερόδουλων και των δολοφονιών παιδιών στο Φαρμακονήσι από το Λιμενικό, πως αυτές οι εικόνες της καταισχύνης συμπληρώνουν απλά το παζλ και δεν προκαλούν όση αντίδραση θα έπρεπε να προκαλέσουν.

To πρόβλημα δεν είναι ο Ξηρός, ο Σακκάς, ο Μαζιώτης ή οι άδειες, το πρόβλημα είναι αυτές οι φρικιαστικές εικόνες από τον τρίτο κόσμο των ελληνικών φυλακών. Είναι η βία που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες και δεν αγγίζει κανέναν. Και τo @kolastirio είναι ακόμα ένας λογαριασμός των ελληνικών social media που αποτυπώνει μια ακόμα όψη απο τη φρίκη της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Screen Shot 2014-02-25 at 12.06.23 μ.μ.
Screen Shot 2014-02-25 at 12.08.40 μ.μ.
Screen Shot 2014-02-25 at 12.07.14 μ.μ.