Categories: FeaturedΔΙΕΘΝΗ

Ο Νοάμ Τσόμσκι στην Popaganda για τα γεγονότα στη Γαλλία

Δεν θεωρεί ότι ξεκινά μια νέα φάση στο πεδίο της τρομοκρατίας μετά την αιματοβαμμένη παρισινή Παρασκευή, αλλά βλέπει ότι τα αντίποινα των Ευρωπαίων θα φέρουν μεγαλύτερα δεινά στην ήπειρο. Ο κορυφαίος Αμερικανός στοχαστής και καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι απαντά σε δυο ερωτήματα της popaganda για την πρόσφατη τραγωδία στο Παρίσι.

Υπάρχει κάτι που αλλάζει με το νέο αιματοκύλισμα της Παρασκευής  στο Παρίσι και με τον τρόπο που έγινε; Μπαίνουμε πια σε νέα φάση; Αμφιβάλλω αν πρόκειται για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής. Αυτό που συνέβη είναι απλά μια αποκρουστική εξέλιξη της παλιάς εποχής που γνωρίζαμε.

Η Δύση, η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει στο εξής με την τρομοκρατία και τον φόβο της; Ο φόβος της Δύσης δεν μοιάζει με τίποτα στην τρομοκρατία και τον φόβο που σπέρνουν οι δυτικές δυνάμεις με τις σκοτεινές αποστολές τους. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να μειωθεί η κατά πολύ μικρότερη απειλή που ζούμε κι εμείς. Αν κοιτάξετε πίσω όλα αυτά τα χρόνια, θα ανακαλύψετε ότι κάθε κλιμάκωση της δυτικής βίας αυξάνει την απειλή για τη Δύση – για λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά περιμένω η αντίδραση του Ολάντ στα χτυπήματα της Παρασκευής να επιδεινώσει την κατάσταση, κάνοντας τα πράγματα πολύ χειρότερα. Σας παραπέμπω σε ένα πρόσφατο άρθρο στον Guardian.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη