Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει παρλαπίπα! Ή μάλλον ξεχνά!

Μια αναδρομή στα εκλογικά συνθήματα από το 1981 μέχρι σήμερα.
popaganda_eklogika_sinthimata_1

1996 

Οι εκλογές του 1996 σημαδεύτηκαν από την εμφάνιση του debate και των δημοσκοπήσεων που μπήκαν για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι. Το ΠΑΣΟΚ της ρήξης και της ανατροπής έδωσε τη θέση του στο ΠΑΣΟΚ της διαχείρισης και του εκσυγχρονισμού. Και αυτό αποτυπώνεται στη συνθηματολογία του κόμματος. Βασικό σύνθημα του είναι το «Νέα Εποχή, μεγάλη νίκη». Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την περίοδο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των πράσινων ανακυκλώνονται κυρίως παλαιοτέρα συνθήματα της δεκαετίας του ’80. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε το «Όταν οι άλλοι θα ψάχνουν αρχηγό- Εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό», σύνθημα δημοφιλέστατο στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που στηλίτευε τη συνεχή εναλλαγή ηγετών στο γαλάζιο στρατόπεδο, χωρίς ωστόσο κάποια εκλογική επιτυχία. Πρόκειται για σύνθημα που θα φώναζε το πράσινο στρατόπεδο και το 2000. Επειδή όμως ο καιρός έχει γυρίσματα, θα ήταν οι νεοδημοκράτες που θα το υιοθετούσαν μερικά χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2007, για να πικάρουν τους ηττημένους για δεύτερη συνεχή φορά αντιπάλους τους.

Η αφίσα του ΠΑΣΟΚ επί εποχής Κώστα Σημίτη

Η αφίσα του ΠΑΣΟΚ επί εποχής Κώστα Σημίτη

Το σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 1996 ήταν το μετριοπαθές «Ώρα για δουλειά», ενώ τότε έκανε την εμφάνιση του το ΔΗΚΚΙ με το σύνθημα «Είμαστε εδώ!». Στο Συνασπισμό επέλεξαν το «Κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε», με τους φίλους του ΚΚΕ να φωνάζουν το μέχρι σήμερα γνωστό «Αντεπίθεση λαέ, ισχυρό ΚΚΕ».

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές αφίσες του ΔΗΚΚΙ

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές αφίσες του ΔΗΚΚΙ

2000/2004 

Αν μας έμεινε ένα σύνθημα από τις εκλογές του 2000, αυτό δεν ήταν άλλο από το προεκλογικό μότο της ΝΔ «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε», μελοποιημένο μάλιστα από τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Το ΠΑΣΟΚ προσέφυγε σε συνθήματα με μετριοπαθή τόνο, όπως «Το μέλλον ξεκίνησε» και «Όλοι μαζί δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα».

Οι εκλογές του 2004 παρουσιάζουν ενδιαφέρον για δύο λόγους. Πρώτον, η ΝΔ ήταν το απόλυτο φαβορί για μια εκλογική νίκη που θα ερχόταν μετά από σχεδόν 15 χρόνια αποχής της από τους κυβερνητικούς κόλπους. Δεύτερον, στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ένας Παπανδρέου. Οι δύο αυτές παράμετροι αποτυπωθήκαν στα συνθήματα που επέλεξαν τα κόμματα για την προεκλογική τους εκστρατεία. Η ΝΔ εστίασε την προβολή της σε φράσεις και σλόγκαν ενωτικού περιεχομένου, με έντονο το στοιχείο της αλλαγής, της ανατροπής και της ελπίδας. Κεντρικό μότο ήταν το «Για όλους τους Έλληνες», ενώ ακουστήκαν συχνά στις πολιτικές συγκεντρώσεις τα «Όλοι μαζί με τον Καραμανλή», «Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή» και «Οι νέοι ελπίζουν, Καραμανλή ψηφίζουν». Δεν έλειψαν βεβαίως και τα συνθήματα με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, με πιο γνωστά τα «Ο λαός δεν ξεχνά ποιος του πηρέ τα λεφτά» και «Σήκω Ανδρέα για να δεις, ήρθε ο Καραμανλής».

Το ΠΑΣΟΚ, ανασύροντας από τα συρτάρια του συνθήματα «αλλαγής», έφερε στο προσκήνιο τον όρο «συμμετοχική δημοκρατία», τονίζοντας παράλληλα την επιστροφή του ονόματος «θρύλου» στην ηγεσία του Κινήματος. Έτσι οι φίλοι του κόμματος υιοθέτησαν  την «Αλλαγή, αλλαγή, με το γιο του ιδρυτή», καθώς και το «Σήκω, Ανδρέα να δεις, το παιδί της Αλλαγής». Ποιος μπορεί ακόμη να ξεχάσει το «Βρέξει, χιονίσει, ο Γιώργος θα νικήσει»;

Το ΚΚΕ ακλούθησε λόγο πολέμιο στο δικομματισμό, προσπαθώντας να προβάλει την αγωνιστική του διάθεση. Επέλεξε το εμπνευσμένο από τη διαφήμιση του Πάμε Στοίχημα «Έχουμε αγώνα αύριο», ενώ οι οπαδοί του φώναξαν στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις «Ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Νέα Δημοκρατία, για λαϊκή συμμαχία και εξουσία». Προσπάθεια «ανοίγματος» έκανε προς το εκλογικό σώμα με το σύνθημα «Κάνε την έκπληξη, ψήφισε ΚΚΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε κόντρα στο νεοφιλελευθερισμό με τα συνθήματα «Ναι στην ισότητα, όχι στο νεοφιλελευθερισμό» και  «Τέρμα τα αστεία με την εργασία», ενώ το ΔΗΚΚΙ  επένδυσε στο συναίσθημα με τα συνθήματα «Ψήφος Ψυχής», «Γιατί κάποιος πρέπει να νοιαστεί» και «Το ΔΗΚΚΙ στη Βουλή με δική σου εντολή».

Το ΛΑΟΣ, εκτός από το παραδοσιακό «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», επέλεξε να εκμεταλλευτεί αντιμεταναστευτικές τάσεις του εκλογικού σώματος με το σύνθημα «Με τους Έλληνες για την Ελλάδα», ενώ επιχείρησε να χτυπήσει το στοιχείο της οικογενειοκρατίας των δύο μεγάλων κόμματων με το «Θέλετε το γιο (Γ. Παπανδρέου), τον ανιψιό (Κ. Καραμανλή) ή έναν από σας (Γ. Καρατζαφέρη);»

2007/2009 

Οι εκλογές του 2007 πέρασαν και… δεν άγγιξαν ως προς τη συνθηματολογία που επικράτησε, καθώς οι τόνοι δεν ανέβηκαν ιδιαίτερα. Αυτό το οποίο αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι τα περισσότερα από τα συνθήματα αφορούσαν στα ονόματα Παπανδρέου και Καραμανλής, οι οποίοι ως «γνήσιοι» απόγονοι των προγόνων τους διεκδικούσαν την εξουσία.

Η εκλογική μάχη του 2009 έμελλε να δοθεί υπό τη σκιά  των δυσμενών εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Κ. Καραμανλής, θέλοντας ίσως να προϊδεάσει τους ψηφοφόρους για το μέλλον που τους περίμενε, επέλεξε ως βασικό προεκλογικό σύνθημα το «Απόφαση Ευθύνης». Το μότο όμως που φαίνεται να θυμούνται οι περισσότεροι είναι το «Πάμε» του Γ. Παπανδρέου, που τελικά του έδωσε και την ώθηση προς τον πρωθυπουργικό θώκο. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ έβγαλαν από τα συρτάρια τους συνθήματα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Διαφημιστικά παρωχημένη αλλά πολιτικά προφητική η αφίσα του ΚΚΕ το 2007

Διαφημιστικά παρωχημένη αλλά πολιτικά προφητική η αφίσα του ΚΚΕ το 2007

Ο... μποξέρ Γιώργος Καρατζαφέρης ρίχνει γροθιά στο πολιτικό κατεστημένο (2007)

Ο… μποξέρ Γιώργος Καρατζαφέρης ρίχνει γροθιά στο πολιτικό κατεστημένο (2007)

2012

Οι εκλογές του 2012 ήταν οι πρώτες που έμελλαν να αλλάξουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας έπειτα από 30 και πλέον χρόνια δικομματισμού. Το αποδυναμωμένο και απομονωμένο από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να δώσει το σήμα μίας νέας εποχής με το σύνθημα «Αρχίζουμε», ενώ ιδιαίτερα προβλήθηκαν ακόμη το «Αυτοδύναμη Ελλάδα» και «Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε». Και η ΝΔ επέλεξε να δώσει αισιόδοξο τόνο στην προεκλογική της εκστρατεία με το βασικό προεκλογικό της μότο «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει_.» Χαρακτηριστικό της γαλάζιας καμπάνιας είναι η εμφάνιση της κάτω παύλας, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο αρεστή στο εξοικειωμένο με την τεχνολογία νεανικό εκλογικό σώμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είδε να ποσοστά του να εκτινάσσονται σε νούμερα που προκάλεσαν ζάλη, κινήθηκε σε ρυθμούς… αντιμνημονιακούς και με όρους ανατροπής, επιλέγοντας ως βασικά συνθήματα τα «Αποφάσισαν χωρίς εμάς. Προχωράμε χωρίς αυτούς» και «Ανατροπή στην Ελλάδα. Μήνυμα στην Ευρώπη». Η ΔΗΜΑΡ κινήθηκε σε… χαμηλές πτήσεις με τα μετριοπαθή συνθήματα «Η δύναμη που μπορεί» και «Η υπεύθυνη ψήφος». Την παράσταση όμως έκλεψαν τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια του κόμματος στα οποία συμμετείχε ο Γιάννης Μπέζος.

Προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012

Προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012

Το ΚΚΕ επέλεξε ως βασικό προεκλογικό του σύνθημα το λακωνικότατο «Κυρίαρχος και ελεύθερος είναι ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει», ενώ ανάμεσα σε παλαιά συνθήματα την εμφάνιση του έκανε το «Ψήφισε ΚΚΕ, στείλε πανευρωπαϊκό μήνυμα».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πόνταραν στο τρίπτυχο «Είμαστε πολλοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες», ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη τα έριξε όλα στο κράτος με το σύνθημα «Φταίει το κράτος. Όχι εσύ. Άλλαξέ το!».

Πολλά τα συνθήματα, πολλά τα σλόγκαν, στην προσπάθεια των κομμάτων να κερδίσουν τη μάχη της ατάκας για μία χούφτα ψηφοφόρους. Ποιος ξέρει αν πρόσφεραν κάτι ουσιαστικό στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό που σίγουρα προσέφεραν και προσφέρουν είναι στιγμές γέλιου λίγο πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες.

1 2 3 4
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.