Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο κορονοϊός και η τέχνη της κοινωνικοποίησης σε καιρό καραντίνας

Το κλείσιμο στο σπίτι πιθανότατα θα προκαλέσει αίσθημα μοναξιάς σε πολλούς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι όμως, να το καταπολεμήσουμε.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες εταιρείες στην χώρα μας, έστειλαν τους υπαλλήλους τους να δουλέψουν από το σπίτι, προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα στην οποία μπήκαμε όλοι, γνωρίζουμε όμως, ότι με το να μένουμε τόσες ώρες σπίτι και να μην κοινωνικοποιούμαστε, θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα αίσθημα μοναξιάς σε πολλούς από εμάς.

Υπάρχει όμως, τρόπος να κοινωνικοποιηθούμε και χωρίς να χρειαστεί να βγούμε από το σπίτι μας.

Ευτυχώς το 2020 έχουμε στην διάθεσή μας εργαλεία, τα οποία θα ζήλευαν όσοι χρειάστηκαν να βιώσουν καταστάσεις καραντίνας σε προηγούμενες δεκαετίες ή αιώνες. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, ώστε να μας φέρνει κοντά, χωρίς να χρειαστεί να αφήσουμε τον καναπέ μας και να κινδυνεύσουμε να κολλήσουμε ή να βάλουμε σε κίνδυνο, άλλους ανθρώπους γύρω μας. Ίσως δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε το αίσθημα μοναξιάς, αν περάσουμε πολλές μέρες κλεισμένοι μέσα, μπορούμε όμως να το μετριάσουμε. Στην εποχή των έξυπνων κινητών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορούμε ακόμα να κάνουμε παρέα με τους φίλους μας και να συζητάμε με τους συναδέλφους, κι ας μην καθόμαστε δίπλα-δίπλα. Αυτό αν μην τι άλλο, θα κάνει την καραντίνα λίγο πιο υποφερτή.

Συνεχίστε να τρώτε και να πίνετε «μαζί»

Λογικά δεν θα δυσκολευτείτε να κρατήσετε επαφή με τους πολύ φίλους και την άμεση οικογένειά σας, οι σχέσεις σας με συναδέλφους ή ανθρώπους που βλέπατε λίγο πιο σπάνια, μπορεί να πληγούν όμως. Μπορείτε να πάρετε την πρωτοβουλία και να κανονίσετε μια βιντεοκλήση με κάποιον από αυτούς τους ανθρώπους και να δείτε πως είναι και πως τους έχει επηρεάσει η τρέχουσα κατάσταση. Αυτό ίσως, να μοιάζει ως κάτι πολύ επίσημο, αλλά είναι αναγκαίο, αφού πλέον δεν θα μπορείτε να πετύχετε ο ένας τον άλλο στον διάδρομο της εταιρείας ή να βρεθείτε τυχαία σε μια καφετέρια και να μιλήσετε για κάποια λεπτά. Αντί λοιπόν, να φάτε το μεσημεριανό ή το δείπνο σας μόνοι μπροστά στην τηλεόραση, κανονίστε να μιλήσετε εκείνη την ώρα με κάποιον άνθρωπο που θα κάνετε καιρό να δείτε και έτσι θα είναι σαν να τρώτε μαζί, έστω και διαδικτυακά. Όσο δουλεύετε από το σπίτι, μιλήστε με τους συναδέλφους σας και φροντίστε να τρώτε όλοι «μαζί» ο καθένας μπροστά από τον υπολογιστή του, ώστε να έχετε την αίσθηση ότι η καθημερινότητά σας δεν άλλαξε τόσο ραγδαία. Εναλλακτικά, κανονίστε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί και να συζητήσετε μέσω skype. Αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και πως δεν θα αφήσετε αυτήν την συγκυρία να πλήξει τις σχέσεις σας.

Επικοινωνήστε με φίλους κοντά και μακριά

Τα τηλεφωνήματα και οι βιντεοκλήσεις, είναι μια δίοδος για να δημιουργήσετε πραγματικά στενούς δεσμούς με ανθρώπους που ζουν κοντά σας, αλλά και με όσους ζουν πιο μακριά. Με όσους φίλους μένετε στην ίδια περιοχή ή πόλη, δεν θα δυσκολευτείτε λογικά να κρατήσετε επαφή, αλλά τώρα που είμαστε όλοι σε καραντίνα, είναι ίσως μια καλή αφορμή να έρθετε σε επαφή και με γνωστούς ή συγγενείς σας που μένουν σε άλλες πόλεις ή και χώρες. Άλλωστε πλέον, αυτό το έχει καταστήσει πανεύκολο η τεχνολογία. Τώρα που τα προγράμματά μας δεν είναι γεμάτα, είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε και πάλι σε επαφή με ανθρώπους που έχουν μια σημαντική θέση στην καρδιά μας, αλλά οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν την συχνή επικοινωνία.

Το να προγραμματίσετε επικοινωνία με ανθρώπους με τους οποίους συνδέεστε με διαφορετικούς τρόπους, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι έχετε ακόμα κοινωνικές συναναστροφές.  

Να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μέσα επικοινωνίας

Δεν έχουν μόνο σημασία οι σχέσεις που προσπαθείτε να διατηρήσετε, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιείτε για να το πετύχετε αυτό. Το να οργανώνετε βιντεοκλήσεις, μπορεί όντως να δημιουργήσει ένα αίσθημα εγγύτητας, αλλά το ίδιο μπορούν να επιτύχουν και πιο απλές κινήσεις, όπως το να στείλετε ένα meme, ένα αστείο βίντεο ή ένα σύντομο μήνυμα μέσα στην ημέρα. Ακόμα και τα μικρά πράγματα παίζουν ρόλο. 

Το να βρίσκετε αρκετό χρόνο για τους αγαπημένους σας είναι σημαντικό, εξίσου σημαντικό όμως, είναι να μπορείτε να τους κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας με πιο απλούς και μικρούς τρόπους. Ένα τέτοιος τρόπος θα ήταν, να ξεκινήσετε μια βιντεοκλήση και να την αφήσετε να παίζει στο background όσο εσείς διεκπεραιώνετε τις υποχρεώσεις σας. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά είναι κάτι που το κάνουν πολλά ζευγάρια σε απόσταση. Συζητούν με διαλείμματα και συνεχίζουν την ημέρα τους κανονικά, σαν να ζούσαν μαζί στο ίδιο σπίτι. 

Ένα άλλος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, θα ήταν να δείτε μια ταινία ή μια σειρά «μαζί». Υπάρχει τρόπος να συγχρονίσετε το  Netflix σας, αλλά και να κάνετε  streaming το ίδιο βίντεο σε δύο διαφορετικές συσκευές.

Δώστε στους άλλους να καταλάβουν, ότι είστε εκεί γι’ αυτούς

Για να αισθάνεται κάποιος ότι έχει κοινωνικό περίγυρο και δεν είναι απομονωμένος, είναι σημαντικό να ξέρει ότι οι άλλοι μπορούν να τον στηρίξουν. Το να προσφέρεις την βοήθειά σου σε κάποιον άλλο, μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικό και για εσένα τον ίδιο.

Η «βοήθεια» αυτή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. 

Μπορεί να είναι «χειροπιαστή» – να προσφερθείς να κάνεις τα ψώνια κάποιου που δεν μπορεί να βγει καθόλου έξω για παράδειγμα, αλλά μπορεί να είναι και «ενημερωτική», όταν δηλαδή κάποιος φίλος σου εκφράσει ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή ζητήσει την συμβουλή σου, είναι σημαντικό εσύ να του την προσφέρεις. Μπορεί όμως, να είναι και «συναισθηματική» αυτή η «βοήθεια». Ένα απλό μήνυμα που θα λέει «Τί κάνεις», μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό για κάποιους, ειδικά αν μένουν εντελώς μόνοι. Και μόνο η σκέψη πως αν χρειαστούμε βοήθεια, μπορούμε να την έχουμε, ίσως μειώσει το στρες που τυχόν νιώθουμε.

Έλα σε επαφή με τους ανθρώπους στο σπίτι σου

Αυτή η συμβουλή, μπορεί να είναι κάπως προφανής, αλλά με πολλούς χώρους εργασίας και σχολεία κλειστά, οι άνθρωποι τους οποίους θα συναναστρέφεσαι περισσότερο, είναι αυτοί με τους οποίους μοιράζεσαι το σπίτι σου. Αυτή είναι μια περίοδος που η ζωή θα γίνει πιο απλή. Τώρα έχουμε χρόνο να κάνουμε μερικά από εκείνα τα πράγματα που δεν κάναμε συχνά λόγω των γεμάτων προγραμμάτων μας.

Η ζωή στα χρόνια του κορονοϊού διέπεται από αβεβαιότητα και ανησυχία, αλλά σε τέτοιες στιγμές είναι που πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε την ζωή μας, λίγο πιο ενδιαφέρουσα και όχι μονότονη, για να μην αισθανόμαστε αναξιοπαθείς. Παίξτε παιχνίδια με τους γονείς ή τα παιδιά σας ή δείτε όλοι μαζί μια ταινία.

Θυμηθείτε ότι πολλές φορές η κοινωνικοποίηση «δεν έχει και τόσο πλάκα»

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντα και τόσο ευχάριστες. Ένα μικρό διάλειμμα, μπορεί και να μας κάνει καλό. Προφανώς, είναι καλύτερο όταν το κάνεις με τους δικούς σου όρους, αλλά και πάλι, αξίζει να έχουμε κατά νου, ότι όταν στερούμαστε ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, θυμόμαστε πιο πολύ τα καλά, παρά τα κακά της. 

Κοινωνικοποιηθείτε λοιπόν, αλλά εκμεταλλευτείτε και τον χρόνο που σας δίνεται να μείνετε σπίτι, για να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν, αλλά συνήθως δεν μπορείτε να τα στριμώξετε μέσα στην ημέρα σας. Ζωγραφίστε, πλέξτε ή λύστε ένα σταυρόλεξο. Υπάρχει μια δόση απόλαυσης και στις πιο μοναχικές δραστηριότητες.

Με πληροφορίες από το Atlantic

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.