Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Ο Καν και ο Άμιν: δύο «οποιαδήποτε» παιδιά στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους

Ο Ρέιγιαντ Καν ήθελε να γίνει ο πρώτος Ασιάτης πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Ρούχουλ Άμιν ήταν ποδοσφαιριστής. Ήταν δύο παιδιά με όνειρα που ζούσαν στη Βρετανία. Κατέληξαν στη Συρία, ως μαχητές του ISIS, όπου και έχασαν τη ζωή τους.
composite

Ο Ρέιγιαντ Καν, ο μαχητής του Ισλαμικού Κράτους από την Ουαλία, ήθελε από μικρός να γίνει ο πρώτος Ασιάτης πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το παιδικό όνειρό του δεν πραγματοποιήθηκε. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ρέιγιαντ Καν έγινε ο πρώτος Βρετανός που σκοτώθηκε από τη RAF.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο κοινοβούλιο ότι ο 21χρονος Καν έχασε τη ζωή του στις 21 Αυγούστου, κοντά στην πόλη Ράκα της Συρίας, στο πλαίσιο στρατιωτικής επιχείρησης. Μαζί με τον Καν σκοτώθηκε και ο Βρετανός Ρούχουλ Άμιντ, 26 ετών, καθώς την ώρα της στρατιωτικής επιχείρησης επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο. 

http://youtu.be/UHhvLvof1nk

To βίντεο με την ανάκοινωση του Ντέβιντ Κάμερον στο κοινοβούλιο

Οι δύο Βρετανοί μαχητές του ISIS είχαν εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο του 2014, το οποίο είχε τίτλο «Δεν υπάρχει ζωή χωρίς το Τζιχάντ». Με αυτό το βίντεο, οι δύο νεαροί καλούσαν τους μουσουλμάνους της Δύσης να αφήσουν τη «χορτάτη δουλειά» τους, τα «μεγάλα αυτοκίνητά» τους και την «οικογένειά» τους για να πολεμήσουν στο πλευρό των Τζιχαντιστών. «Αν τα κάνετε όλα αυτά, ο Αλλάχ θα σας δώσει πίσω 700 φορές περισσότερα αγαθά», λέει ο Άμιν στο βίντεο. «Σε αυτή τη χρυσή εποχή, μπορεί να είσαι εδώ και να μάχεσαι, ή να είσαι στο περιθώριο και απλώς να σχολιάζεις. Είναι δική σου επιλογή», προσθέτει ο Καν.

Ο Ρέιγιαντ Καν, ένας μαθητής με άριστες επιδόσεις από το Ριβερσάιντ του Κάρντιφ, αποτελούσε στη Βρετανία έναν προβληματισμένο και πολιτικά ενεργό έφηβο. Έλεγε στους φίλους του πως ήθελε να δει τον Βρετανό πολιτικό Εντ Μπολς, ενώ με ποστ στο Facebook είχε δηλώσει πως ήθελε να γίνει ο πρώτος Ασιάτης πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Σε βίντεο μάλιστα του 2010, ο Καν μιλούσε για την επιθυμία του να πολεμήσει ως πολιτικός την αδικία και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι λιγότερο ανεπτυγμένες συνοικίες της πόλης του. Κατηγορούσε τη βρετανική κυβέρνηση ότι ξόδεψε πολλά χρήματα σε «άδικους πολέμους», όπως ήταν αυτός στο Ιράκ.

O Καν, ως μαχητής του ISIS, με το όνομα Άμπου Ντουχάνα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωνε την περηφάνια του για τις δολοφονίες που είχε διαπράξει. «Εκτέλεσα πολλούς ομήρους χθες», είχε γράψει στο Twitter.

Όταν ρωτήθηκε για το αν ο κόσμος είναι όμορφος, ο Καν απάντησε: «Ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα πανέμορφο μέρος, αν πολεμήσεις και νικήσεις το κακό. Αν όλοι μπορούσαμε να επιλέξουμε το καλό, το κακό θα μπορούσε να εξαλειφθεί».

Το Νοέμβριο του 2013, ο Καν βρίσκονταν ήδη στη Συρία, ως μαχητής του ISIS, με το όνομα Άμπου Ντουχάνα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωνε την περηφάνια του για τις δολοφονίες που είχε διαπράξει. «Εκτέλεσα πολλούς ομήρους χθες», είχε γράψει στο Twitter

Ο Ρέιγιαντ Καν ήθελε να γίνει ο πρώτος Ασιάτης πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Ρέιγιαντ Καν ήθελε να γίνει ο πρώτος Ασιάτης πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Χθες, Δευτέρα, η οικογένεια του Καν στο Κάρντιφ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τον τρόπο με τον οποίο ο νεαρός Ρέιγιαντ έχασε τη ζωή του. Ο Μοχάμεντ Ίσλαμ, οικογενειακός φίλος και επικεφαλής μουσουλμανικής κοινότητας, δήλωσε για το χαμό του Καν: «Είναι σοκαριστικό. Είναι κάτι πολύ λυπηρό για την οικογένεια και ολόκληρη την κοινότητά μας. Δεν περιμέναμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Ο Ίσλαμ είπε ακόμη πως οι εγκληματικές πράξεις του Καν «δεν έχουν να κάνουν με την οικογένειά του», η οποία σέβεται και ακολουθεί τους βρετανικούς νόμους.

Ο θάνατος του Καν έχει προκαλέσει προβληματισμό στην πολιτική τάξη της Ουαλίας. Η Λίαν Γουντ, ηγέτις του ουαλικού κόμματος Πλάιντ Κέμρου, δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει πλέον ένας πραγματικός κίνδυνος η κρίση στο προσφυγικό ζήτημα να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για μία επέμβαση στη Συρία».

 «Τον ρώτησα, ”δεν φοβάσαι μην σε πυροβολήσουν;”. Μου απάντησε πως, αν πεθάνει, θα είναι δίπλα στον Αλλάχ. Με σόκαρε η απάντησή του. Δεν είσαι συνηθισμένος να ακούς, ειδικά στο Άμπερντιν, τους φίλους σου να μιλούν με αυτόν τον τρόπο. Δε φοβόταν ούτε στο ελάχιστο το θάνατο».

Ο συμπολεμιστής του Ρέιγιαντ, Άμιν, είχε γεννηθεί στο Μπαγκλαντές, το Φεβρουάριο του 1989. Μεγάλωσε στο Άμπερντιν της Σκωτίας και, όπως τον περιγράφουν άνθρωποι από το κοινωνικό περιβάλλον του, επρόκειτο για ένα νεαρό ιδιαίτερα φιλικό, που του άρεσε το ποδόσφαιρο και τα μπαρ. Τίποτα δεν έδειχνε ότι ο Άμιν θα μπορούσε να καταλήξει πολεμιστής του Ισλαμικού Κράτους. Σε μία συνέντευξή του στο ITV, ο ίδιος περιέγραψε τη στιγμή που απογειωνόταν το αεροπλάνο του για τη Συρία ως «μία από τις πιο ευτυχισμένες στη ζωή μου». Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε κάποτε στην αδερφή του: «Μου λείπεις πολύ, σε αγαπώ, αλλά αγαπώ τον Αλλάχ περισσότερο».

Ο Ρούχουλ Άμιν ήταν ποδοσφαιριστής.

Ο 26χρονος Ρούχουλ Άμιν περιέγραψε τη στιγμή που απογειωνόταν το αεροπλάνο με προορισμό τη Συρία «ως μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του».

Ο Σουέμπ Μίαχ, ξάδερφος του Άμιν, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την είδηση του χαμού του: «Ήταν ένα καλό παιδί. Είχε πολλούς φίλους και πάντα υπερασπίζονταν τον αδύναμο. Είχε μεγάλη καρδιά. Δεν ξέρω τι του συνέβη και άλλαξε έτσι». Ο Στίβεν Μάρβιν, παιδικός φίλος του Άμιν, είπε στο ITV ότι μίλησε μαζί του όταν ήταν στη Συρία και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση: «Τον ρώτησα, ”δεν φοβάσαι μην σε πυροβολήσουν;”. Μου απάντησε πως, αν πεθάνει, θα είναι δίπλα στον Αλλάχ. Με σόκαρε η απάντησή του. Δεν είσαι συνηθισμένος να ακούς, ειδικά στο Άμπερντιν, τους φίλους σου να μιλούν με αυτόν τον τρόπο. Δε φοβόταν ούτε στο ελάχιστο το θάνατο».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.