Ιταλοί εισαγγελείς σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την επιτυχή «Επιχείρηση Pollino» ενάντια σε μέλη της Ντραγκέτα σε 4 χώρες. [Robin van Lonkhuijsen/ANP/AFP]

Σε συνέχεια των συλλήψεωνπου έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, όταν πραγματοποιήθηκε μια συντονισμένη επιχείρηση με τη συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ενάντια στη γνωστή ιταλική εγκληματική οργάνωση «Ντραγκέτα, επανερχόμαστε με νέα στοιχεία για τα πλοκάμια της οργάνωσης και δηλώσεις δύο ειδικών, ένας από τους οποίους αναδεικνύει και τη σχέση που υπάρχει με τη χώρα μας.

Η Ντραγκέτα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη. Αν μάλιστα ήταν επιχείρηση, αυτή τη στιγμή θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της Ιταλίας μετά τη Fiat (Exor), που το 2018 είχε τζίρο 143,43 δισ. ευρώ. Ιταλοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι ο τζίρος από δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ντραγκέτα είναι κοντά στα 100 δισ. ευρώ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Η επιχείρηση «Pollino», όπως ονομάστηκε, του Δεκεμβρίου, ήταν πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς υποστηρίχτηκε από εκατοντάδες αστυνομικούς σε αρκετές χώρες, ενώ χρειάστηκε και η συνεργασία των Αρχών Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνδυασμό με την (τον οργανισμό της ΕΕ για την καταπολέμηση των σοβαρών μορφών εγκληματικότητας) και την EuropolEuropol.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η οικονομική αστυνομία της Ολλανδίας απέστειλε αίτημα προς την Eurojust σχετικά με ενδεχόμενη δραστηριότητα επιχειρήσεων που αφορούσε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι έρευνες επικεντρώνονταν σε ανθρώπους και μαγαζιά που συνεργάζονταν με ιταλικά εστιατόρια στις περιοχές Χορστ και Βένραϊ στην Ολλανδία, τα οποία είχαν διασυνδέσεις με την Ρηνανία-Βεστφαλία στη Γερμανία και με εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή Ρέτζιο Καλάμπρια στη νότια Ιταλία.

Ο Αντόνιο Νικάζο, πανεπιστημιακός από την Ιταλία και από τους λίγους «ειδικούς» παγκοσμίως ως προς τις δραστηριότητες της Ντραγκέτα, μίλησε στο inside story για την επιχείρηση Pollino: «Είναι η πρώτη επιχείρηση που διεξήχθη από μια κοινή ομάδα έρευνας που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στην Χάγη με την Eurojust και αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς και αστυνομικές αρχές από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Πρόκειται για μια έρευνα που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της Ντραγκέτα στο επικερδές εμπόριο κοκαΐνης, αλλά κυρίως στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Σύμφωνα με το OCCRP, οι δραστηριότητες του εγκληματικού δικτύου περιλάμβαναν επιχειρήσεις πολλών εκατομμυρίων, καθώς εισήγαγαν φορτία κοκαΐνης που έφταναν ακόμα και τα 200 κιλά από τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και την Κολομβία προς το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα.

Μεταξύ των συλληφθέντων στη Γερμανία ήταν και ένας «υπολοχαγός» της οργάνωσης, ο Ντομένικο Πέλε (της γνωστής οικογενείας Πέλε από το Σαν Λούκα της Καλάμπρια που παίζει σημαντικό ρόλο στην Ντραγκέτα), ο οποίος κατηγορήθηκε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η οικογένεια Πέλε είχε καταφέρει να χτίσει ένα δίκτυο (μία υπο-ομάδα της Ντραγκέτα) μαζί με μέλη δύο ακόμα συμμοριών –τους Ρόμεο και τους Τζιόρτζι– αλλά και κάποιων freelancers. Κάποιοι συνεργάτες των Πέλε (η οικογένεια Ιέτο) είχαν άκρες στη Λατινική Αμερική ώστε να βρίσκουν κοκαΐνη, οι Ρόμεο είχαν πρόσβαση στα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, ενώ οι Τζιόρτζι διακινούν κοκαΐνη στη Γερμανία και την Ολλανδία επί δεκαετίες και γνωρίζουν καλά πώς να μεταφέρουν ναρκωτικά αλλά και να ξεπλένουν χρήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που εκτείνεται από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη και εισήγαγε παρανόμως τουλάχιστον 1,7 τόνους κοκαΐνης στην Καλάμπρια της Ιταλίας και 800 κιλά στην Ολλανδία μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Ο πραγματικός αριθμός βέβαια είναι πολύ πιο μεγάλος, δεδομένου ότι ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στις αστυνομικές κατασχέσεις και τις υποκλοπές συνομιλιών.

Καταστήματα «βιτρίνες» σε Γερμανία, Ολλανδία

Ένα παγωτατζίδικο και μερικά εστιατόρια ήταν οι βιτρίνες της Ντραγκέτα στη Γερμανία, στην πόλη Μπρούγκεν κοντά στο Ντύσελντορφ, τα οποία αποτελούσαν βάσεις της οργάνωσης στη χώρα, ενώ ακόμα μία ανακαλύφθηκε από την αστυνομία στην μικρή πόλη Βέσελινγκ λίγο έξω από την Κολωνία. Το εστιατόριο «Leonardo da Vinci» στο Βέσελινγκ άνοιξε το 2013 και ήταν η εφοδιαστική βάση των συμμοριών, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα ως σημείο συνάντησης, αλλά και ως επιχείρηση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παρόμοια τακτική είχαν ακολουθήσει και με δύο εστιατόρια σε δύο ολλανδικά χωριά: το «Botticelli» στο χωριό Βένραϊ και το «La Vita» στο χωριό Χορστ.

Παράλληλα, υπήρχαν και freelancers όπως ο Τζιουζέπε Μαράντο, ένας broker που εισήγαγε κοκαΐνη από τη Γουινέα μέσω μιας επιχείρησης ξυλείας με το όνομα «Unique Timber». Τα φορτία ξύλου παραλάμβανε επισήμως μια γερμανική επιχείρηση, η Rigano Im- & Export GmbH, την οποία επίσης είχε ανοίξει ο Μαράντο. Η γερμανική αστυνομία μάλιστα ανακάλυψε ότι η Rigano παραλάμβανε και φορτία με κάρβουνο –που περιείχαν κοκαΐνη – από μια άλλη επιχείρηση, την Comercializadora Yotor SAS, η οποία έχει έδρα στο λιμάνι Μπαρανκίγια της Κολομβίας.

«Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποτυπώσει την ικανότητα της Ντραγκέτα να επενδύει σε κατασκευαστικά έργα στην Ιταλία, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Σύμφωνα με μελέτη, μέσα στο 2017 η μαφία κατάφερε να ξεπλύνει 30 εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας ακίνητα στη Γερμανία. Εξαιτίας της εξάπλωσής της, η Ντραγκέτα είναι το τέλειο παράδειγμα ενός παγκοσμιοποιημένου εγκληματικού δικτύου, ενώ σύμφωνα με βιβλία γι’ αυτήν, τα μέλη της ήδη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκμεταλλεύτηκαν τους μετανάστες της Καλάμπρια που κατευθύνονταν στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Κολομβία και τη Γαλλία, χρησιμοποιώντας οικογενειακούς δεσμούς για να δημιουργήσουν σχέσεις και να επεκτείνουν την επιρροή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί όμως είναι η Ντραγκέτα τόσο επικίνδυνη; Η εισαγγελέας της Φλόριντα, Τζούλι Τίνγκγουολ, είχε πει κάποτε πως η οργάνωση είναι αόρατη, ακριβώς όπως η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Συνοπτικά, παρουσιάζουμε πέντε λόγους για τους οποίους η εγκληματική οργάνωση της κάτω Ιταλίας είναι η πιο ισχυρή μαφία παγκοσμίως:

1. Έκταση

Η Ντραγκέτα έχει παρουσία σε πέντε ηπείρους. Αποτελείται από 19 «ντρίνε» (οργανώσεις βάσης) στην Αυστραλία, 14 στην Κολομβία, 13 στη Γερμανία, 10 στον Καναδά και από απροσδιόριστο αριθμό στις Γαλλικές Αντίλλες, την Ταϊλάνδη και το Τόγκο. Την ίδια στιγμή, παρουσία έχει και στις χώρες ΗΠΑ, Περού, Χιλή, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βενεζουέλα, Βολιβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ρωσία, Ισπανία, Σομαλία, Κένυα.

Σχετικά με ενδεχόμενες σχέσεις της Ντραγκέτα με την Ελλάδα, ο καθηγητής Α. Νικάζο μας εξηγεί: «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ντραγκέτα έχει άκρες στην Ελλάδα. Στην επιχείρηση που περιλάμβανε τη συμμορία της οικογένειας Μαμολίτι, το πυρηνέλαιο που πουλούσαν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έστελναν στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αγοραστεί στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Συρία».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση λεγόταν Provvidenza (πρόνοια)έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2017 και οδήγησε στη σύλληψη 33 ατόμων που συνδέονταν και με την οικογένεια Πιρομάλι (μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Ντραγκέτα). Το διεθνές κύκλωμα περιλάμβανε την πώληση πυρηνελαίου ως έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αγορά των ΗΠΑ μέσω της αμερικανικής εταιρείας «Olive oil» και με τη συνεργασία της μαφίας στις πόλεις του Νιου Τζέρσεϊ, Ντιτρόιτ, Σικάγο και Βοστώνης. Η αγορά του λαδιού γινόταν στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Συρία και στη συνέχεια μεταφερόταν στην Καλάμπρια για να φτάσει στο Μιλάνο κι από εκεί στο εξωτερικό.

Ως προς τη γενικότερη δράση της μαφίας στην Ελλάδα, ο Α. Νικάζο σημειώνει ότι «πολύ πιο ισχυρή και παρούσα στην Ελλάδα είναι η μετα-σοβιετική γεωργιανή μαφία, η γνωστή “Vory V Zakone”, με την οποία η Ντραγκέτα διατηρεί καλές σχέσεις». Πρόσφατα στη χώρα μας το όνομα της οργάνωσης αυτής ήρθε στο προσκήνιο με τη σύλληψη του «Λίπους» ή αλλιώς του Λάσα Σουσανασβίλι, φερόμενου ως αρχηγού της στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Eurojust, η Ντραγκέτα είναι γνωστή για την προσπάθειά της να λειτουργεί μέσω νόμιμων επιχειρήσεων σε άλλες χώρες και να τις χρησιμοποιεί ως βιτρίνα για να επεκτείνεται στο εξωτερικό, να διακινεί ναρκωτικά, να ξεπλένει μαύρο χρήμα και να κερδίζει νέα εδάφη υπό τον έλεγχό της. Μάλιστα, προσπαθεί να διαχωρίζει τις δραστηριότητές της ανά χώρα, ώστε να εκμεταλλεύεται τις διαφορές στα εκάστοτε συστήματα δικαιοσύνης και να μην τραβάει την προσοχή ως διεθνές οργανωμένο δίκτυο, αλλά σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτές οι πράξεις της να παρουσιάζονται ως μεμονωμένα εγκλήματα.

2. Κοκαΐνη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Europol(2013) για τις δραστηριότητες της ιταλικής μαφίας, η Ντραγκέτα κατέχει την πρώτη θέση στο εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη. Σήμερα, εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου το 80% της διακίνησης στην Ευρώπη, καταγράφοντας κέρδη περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όλο και περισσότερες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εμπλέκονται στη διακίνηση κοκαΐνης, καθιστώντας την την πιο «δημοφιλή» εγκληματική δραστηριότητα στην ΕΕ. Εξάλλου, η σημαντική αύξηση της παραγωγής στην Κολομβία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της διακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (https://bit.ly/2M5Irfr). 


Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9