«Monsieur Polite» εναντίον «Special One»

Αν είσαι διάσημος και τζέντλεμαν, φροντίζεις να έχεις μία μακρά λίστα με ονόματα συναδέλφων και φίλων, στους οποίους στέλνεις ευχετήριες κάρτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι Αρσέν Βενγκέρ και Ζοσέ Μουρίνιο έχουν διαγράψει ο ένας τον άλλον από τη λίστα τους.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των προπονητών της Άρσεναλ και της Τσέλσι αποτελεί ένα από τα πιο διασκεδαστικά head to head του αγγλικού ποδοσφαίρου, που συχνά ξεπερνάει το αγωνιστικό πλαίσιο. Τα στατιστικά μεταξύ Βενγκέρ και Μουρίνιο αποτυπώνουν την απόλυτη μέχρι στιγμής κυριαρχία του δεύτερου έναντι του πρώτου: στις 13 μονομαχίες μεταξύ των δύο αντρών, ο Μουρίνιο έχει επικρατήσει 7 φορές έναντι του Βενγκέρ, με τον τελευταίο να μην έχει αποσπάσει ούτε μία νίκη από τον Πορτογάλο. Έξι παιχνίδια μεταξύ των δύο έχουν λήξει ισόπαλα.

Η τύχη ήθελε ο πρώτος επίσημος τίτλος στην Αγγλία, για τη σεζόν 2015-2016, να κριθεί σε μία μονομαχία μεταξύ του «Monsieur Polite» και του «Special One». Ο τελικός του Κομιούνιτι Σιλντ (Community Shield), που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή, 15:00 τοπική ώρα, φέρνει αντίπαλες τις Άρσεναλ και Τσέλσι, ως νικήτριες του FA Cup και της Πρέμιερ Λιγκ αντίστοιχα. Με αφορμή την 14η αναμέτρηση μεταξύ Βενγκέρ και Μουρίνιο, ψάξαμε και βρήκαμε τις δηλώσεις των δύο προπονητών, που κρατούν για μία δεκαετία αναμμένη τη φλόγα της αμοιβαίας αντιπάθειας.

«Δεν νομίζω ότι η Τσέλσι παίζει με περισσότερους Άγγλους παίκτες από ό,τι εμείς. Ποιους παίκτες έχει αναδείξει η Τσέλσι από τις ακαδημίες της; Μόνο έναν, τον Τζον Τέρι», είπε ο Αρσέν Βενγκέρ, το 2005, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί η Άρσεναλ παίζει με 11 ξένους για βασικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο καιρό αργότερα, τον Αύγουστο του 2005, ο Βενγκέρ σχολίασε την τακτική «πούλμαν» που εφάρμοζε από τότε ο Ζοσέ Μουρίνιο: «Ξέρω ότι ζούμε σε έναν κόσμο που υπάρχουν μόνο νικητές και ηττημένοι. Αλλά από τη στιγμή που ένα άθλημα επικροτεί μία ομάδα που αρνείται να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο γήπεδο, το άθλημα βρίσκεται σε κρίση».

Η απάντηση Μουρίνιο, τον Οκτώβριο του 2005, ήταν ψύχραιμη: «Ο Βενγκέρ έχει πραγματικά πρόβλημα με εμάς και νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος που εσείς στην Αγγλία χαρακτηρίζετε ηδονοβλεψία. Είναι κάποιος που του αρέσει να βλέπει τι κάνουν οι άλλοι. Υπάρχουν κάτι τύποι που, όταν είναι σπίτι τους, βγάζουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να δουν τι γίνεται στις άλλες οικογένειες. Ο Βενγκέρ πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Πρόκειται για αρρώστια. Όλο μιλάει, μιλάει, μιλάει για την Τσέλσι».

Η απάντηση Βενγκέρ, τον Νοέμβριο του 2005: «[Ο Μουρίνιο] είναι εκτός τόπου και χρόνου, έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και δεν δείχνει ίχνος σεβασμού. Όταν δίνεις επιτυχία σε ηλίθιους ανθρώπους, τους κάνεις ακόμα πιο ηλίθιους, όχι πιο έξυπνους».

Και πάλι Μουρίνιο, τον ίδιο μήνα: «Στο Στάμφορντ Μπρίτζ, έχουμε ένα αρχείο με τις φράσεις που έχει πει ο κ. Βενγκέρ για την Τσέλσι τους τελευταίους 12 μήνες. Το αρχείο δεν είναι πέντε σελίδων. Έχει 120 σελίδες!».

Οι καλύτερες ατάκες από μία κόντρα που κρατάει καιρό

Τον Απρίλιο του 2007, ο Βενγκέρ κατηγόρησε τον Μουρίνιο ως τον προπονητή των επιταγών: «Αν θέλεις να συγκρίνεις ξεχωριστά κάθε προπονητή, δίνεις σε καθένα το ίδιο χρηματικό ποσό και του λες «αυτά έχεις για πέντε χρόνια». Μετά από πέντε χρόνια κρίνεις ποιος έχει καταφέρει περισσότερα».

Το Σεπτέμβρη του 2007, ο Μουρίνιο εγκατέλειψε τις δυτικές συνοικίες του Λονδίνου και έγινε μόνιμος κάτοικος Μιλάνου, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Ίντερ. Η απόσταση μεταξύ Βενγκέρ και Μουρίνιο δεν πτόησε τους δύο προπονητές και η κόντρα βάσταξε καλά: «Στους Άγγλους αρέσουν πολύ τα στατιστικά. Μήπως ξέρουν ότι το ποσοστό νικών του Αρσέν Βενγκέρ στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι μόλις 50%;», είπε ο Μουρίνιο τον Απρίλιο του 2008.

Το 2010, ο Μουρίνιο άφησε το Μιλάνο για τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Σε παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην τουρκική Γαλατασαράι, οι παίκτες της Ρεάλ, Τσάβι Αλόνσο και Σέρχιο Ράμος, πήραν επίτηδες κίτρινη κάρτα, ώστε να εκτίσουν την όποια ποινή από κάρτες στη φάση των ομίλων και να μην απουσιάζουν από τις νοκ-άουτ φάσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Σε αυτή την κίνηση, που αναδεικνύει την οριακή προς το πνεύμα του ποδοσφαίρου τακτική του Μουρίνιο, ο Βενγκέρ σχολίασε: «Όταν βλέπεις πώς φαίνεται αυτή [η τακτική] από την τηλεόραση, είναι η καταλληλότερη στιγμή να πεις: «Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί». Για να είμαι ειλικρινής, δείχνει απαίσιο. Είναι κρίμα να βλέπεις κάτι τέτοιο από ένα μεγάλο σύλλογο».

Ο Μουρίνιο δεν άφησε το γάντι να πέσει: «Αντί να σχολιάζει τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο κ. Βενγκέρ θα έπρεπε να μιλάει για την Άρσεναλ και να εξηγήσει πώς έχασε με 2-0 από μία ομάδα που έπαιζε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η πιπίλα για τα μικρά παιδιά έχει αρχίσει να παλιώνει. Ο Σανιά, ο Κλισί, ο Γουόλκοτ, ο Φάμπρεγας, ο Σονγκ, ο Νασρί, ο Φαν Πέρσι, ο Αρσάβιν δεν είναι παιδιά. Είναι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου».

«Ο Βενγκέρ είναι ειδικός στην αποτυχία», Ζοσέ Μουρίνιο, Τσέλσι

To 2013, o Μουρίνιο επέστρεψε στην Τσέλσι. Παρά το ότι για λίγο καιρό Βενγκέρ και Μουρίνιο είχαν θάψει το τσεκούρι του πολέμου, η λευκή ισοπαλία στο Emirates Stadium, το Δεκέμβρη του 2013, μεταξύ των Άρσεναλ και Τσέλσι, άνοιξε και πάλι τον ασκό του Αιόλου. Με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες του παίκτης της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα, για ένα φάουλ, ο Ζοσέ Μουρίνιο είπε ότι οι παίκτες του Βενγκέρ έχουν «παράδοση στα κλαψουρίσματα»: «Ξέρετε, τους αρέσει να κλαψουρίζουν. Είναι παράδοση. Αλλά εγώ προτιμώ να πω, και αυτό είπα και στον τέταρτο διαιτητή, ότι Άγγλοι παίκτες – όπως ο Φρανκ Λάμπαρντ, για παράδειγμα – ποτέ δεν θα προκαλούσαν μία τέτοια κατάσταση».

Ένα ντέρμπι που ο Αρσέν Βενγκέρ θα ήθελε να ξεχάσει. Τσέλσι-Άρσεναλ 6-0

Ένα μήνα αργότερα, η μεταγραφή του Χουάν Μάτα από τους «μπλε» στους «κόκκινους διαβόλους» του Μάντσεστερ, προκάλεσε νέα κόντρα μεταξύ του Γάλλου και του Πορτογάλου. Ο Βενγκέρ θεώρησε ότι η μετακίνηση του Μάτα στη Μάντσεστερ Γουνάιτεντ θα προκαλούσε ανισορροπίες στην κατάταξη της Πρέμιερ Λιγκ, δεδομένου ότι η Τσέλσι είχε παίξει και τα δύο της παιχνίδια εναντία στους «μπέμπηδες», σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της που έπρεπε να τους αντιμετωπίσουν άλλη μία φορά. Ο Βενγκέρ σχολίασε: «Η Τσέλσι έχει παίξει ήδη δύο φορές ενάντια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα μπορούσαν να τον είχαν πουλήσει την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ.: πριν το παιχνίδι Τσέλσι-Γιουνάιτεντ). Νομίζω ότι όποιος σέβεται την ισότητα στο ποδόσφαιρο δε θα έκανε κάτι τέτοιο».

Η απάντηση του Μουρίνιο ήρθε αμέσως: «Τα παράπονα του Βενγκέρ είναι φυσιολογικά, αφού πάντα παραπονιέται. Κανονικά θα έπρεπε να χαίρεται που η Τσέλσι πούλησε έναν παίκτη σαν τον Μάτα, αλλά η διαμαρτυρία είναι μέσα στο αίμα του. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που δεν είναι και τόσο δίκαιο είναι ότι η ομάδα του Βενγκέρ έχει πάντα το πιο βολικό πρόγραμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Φλεβάρη του 2014, Ο Βενγκέρ ρωτήθηκε γιατί οι ανταγωνιστές της Άρσεναλ για την κατάκτηση του τίτλου προσπαθούν πάντα να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών. Ο Βενγκέρ απάντησε: «Φοβούνται την αποτυχία».

Ο Μουρίνιο πήρε προσωπικά τη δήλωση του Βενγκέρ, δίνοντας μία απάντηση που λίγοι θα ξεχάσουν: «Εγώ φοβάμαι την αποτυχία; Αυτός είναι ο μάστορας της αποτυχίας. Όχι εγώ. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι αυτός έχει δίκιο και εγώ φοβάμαι την αποτυχία, είναι γιατί δεν αποτυγχάνω συχνά. Άρα ίσως να έχει κάποιο δίκιο. Δεν είμαι συνηθισμένος στην αποτυχία. Αλλά αυτός είναι ένας ειδικός στην αποτυχία. Οκτώ χρόνια χωρίς την κατάκτηση ενός τίτλου, αυτό είναι αποτυχία».

Μετά από μία δεκαετία λεκτικών αντιπαραθέσεων, η αντιπαλότητα των δύο προπονητών πέρασε σε επίπεδο σωματικής προσβολής, όταν ο Βενγκέρ, τον Οκτώβριο του 2014 έσπρωξε τον Μουρίνιο, κατά τη διάρκεια μίας αψιμαχίας στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Ο Βενγκέρ σχολίασε το συμβάν με πνεύμα αυτοκριτικής: «Νομίζω ότι δεν έπρεπε να αντιδράσω. Δεν είναι αυτός τρόπος να συμπεριφέρεται κανείς στο γήπεδο. Ο Μουρίνιο δεν με προκάλεσε; Έτσι ένιωσα. Δεν πλησίασα εγώ τον πάγκο της Τσέλσι».

Όταν ο Μουρίνιο ενημερώθηκε ότι ο Βενγκέρ θα μπορούσε να πληρώσει αποζημίωση για το συμβάν, είπε: «Αποζημίωση; Αν ήμουν εγώ στη θέση του, θα με είχαν αποβάλει από τα γήπεδα».

Το φάουλ του Κέιχιλ στον Αλέξις Σάντσες και το σπρώξιμο του Βενγκέρ στο Μουρίνιο

Τον Απρίλιο του 2015, ο Βενγκέρ αμφισβήτησε την αμυντική τακτική του Μουρίνιο: «Είναι εύκολο το να αμύνεσαι».

Ο Πορτογάλος απάντησε στον Βενγκέρ, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Άρσεναλ από τη Μονακό στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ: «Δεν είναι εύκολο να αμύνεσαι. Αν ήταν εύκολο, δεν θα έχανες από τη Μονακό με 3-1 στην έδρα σου».

«Πιστεύω ότι οι μεγάλοι σύλλογοι πρέπει να κερδίζουν, αλλά πρέπει να το κάνουν με στιλ», Αρσέν Βενγκέρ για την τακτική «πούλμαν» του Ζοσέ Μουρίνιο

Τον επόμενο μήνα, ο Αρσέν Βενγκέρ ζήτησε από το Μουρίνιο να δείξει προς το πρόσωπό του περισσότερο σεβασμό: «Νομίζω ότι μόλις είπα πως το σημαντικότερο πράγμα για έναν προπονητή είναι να σέβεται τους συναδέλφους του. Κάποιοι πρέπει να βελτιωθούν σε αυτό τον τομέα. Η αντιπαλότητα είναι πραγματική. Αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός». Και κάνοντας ένα «μπάνιο» αυτοκριτικής για τη σπρώξιμο στο Μουρίνιο, ο Βενγκέρ πρόσθεσε: «Καμιά φορά, πάνω στην ένταση του παιχνιδιού, το πάθος οδηγεί τους προπονητές εκτός ελέγχου. Όταν είμαι ένοχος, ζητάω συγγνώμη». Ο Μουρίνιο έχει αρνηθεί πολλές φορές ότι του ζήτησε συγγνώμη ο τεχνικός της Άρσεναλ.

Παρά την αυτοκριτική του, σε μία μετέπειτα συνέντευξή του στο BBC, ο Βενγκέρ δεν άφησε την ευκαιρία για μία σπόντα στην τακτική του Μουρίνιο: «Πιστεύω ότι οι μεγάλοι σύλλογοι πρέπει να κερδίζουν, αλλά πρέπει να το κάνουν με στιλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά, τον Ιούνιο του 2015, ο Μουρίνιο εξέπληξε τους πάντες, πλέκοντας στο BT Sport το εγκώμιο του «αιώνιου» αντιπάλου του: «Πιστεύω ότι η Άρσεναλ έχει έναν κορυφαίο προπονητή. Δεν κάνω πλάκα τώρα. Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να τους νικήσουμε την επόμενη χρονιά».

Αυτό είναι το φόντο της αντιπαλότητας μεταξύ Αρσέν Βενγκέρ και Ζοσέ Μουρίνιο, οι οποίοι την Κυριακή, 2 Αυγούστου, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, θα κονταροκτυπηθούν για τον πρώτο αγγλικό τίτλο της χρονιάς. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο Γουέμπλεϊ. Η Άρσεναλ έχει κερδίσει το τρόπαιο του Κομιούνιτι Σιλντ 13 φορές, ενώ η Τσέλσι μόλις 4. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ με 20 τίτλους.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος