Categories: MEDIA

Με Empneusi από τη Σύρο

Ο Γιάννης Δεναξάς είναι ο άνθρωπος που έχει δώσει ζωή στον Empneusi 107fm. Γεννημένος στη Σύρο και προερχόμενος από «ραδιοφωνικό» background – η οικογένεια του διατηρούσε στο παρελθόν ραδιοφωνικό σταθμό-, έζησε για κάποια χρόνια στην Αθήνα από όπου λειτουργούσε το ομώνυμο πειραματικό web radio που εξέπεμπε από το γραφείο του σπιτιού του στην Πετρούπολη ώστε να το ακούσει όσο βρισκόταν στη δουλειά. Συνεπώς, όταν χρειάστηκε να επιστρέψει μόνιμα στο νησί, αποφάσισε να βάλει όλη του την έμπνευση και να λειτουργήσει την αναξιοποίητη πια συχνότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος «Ο Empneusi ήρθε με έμπνευση. Είναι ένα όνειρο ζωής, το οποίο σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά. Είναι ένα ραδιόφωνο που παίρνει την καλλιτεχνική έμπνευση και τη μετουσιώνει σε έμπνευση για την καθημερινότητά μας. Μία συντροφιά που μέσω της μαγείας του ραδιοφώνου μας ακολουθεί παντού, στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο, σε όλες τις στιγμές της ημέρας».

Χρειάστηκαν σχεδόν έξι μήνες ώστε να αναβαθμιστούν οι παλιές εγκαταστάσεις και την 1η Νοεμβρίου 2014, η ομάδα του Empneusi να βγει στον αέρα από την Ερμούπολη της Σύρου. Με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται ένας σταθμός τοπικής εμβέλειας και με τα μόνα έσοδα να προέρχονται από τις λίγες διαφημίσεις, ο Empneusi λειτουργεί με την στήριξη όλων των παραγωγών/φίλων του project που συμβάλλουν εθελοντικά και παράλληλα με τη βιοποριστική ενασχόληση τους. «Η εξαρχής υποστήριξη της Ελένης που άκουγε από την αρχή ό, τι σκεφτόμουν και έβαζε σε μία τάξη τις ιδέες μου (και τα cd στη δισκοθήκη του σταθμού), ο Δημήτρης με τη σημαντική βοήθεια του στο τεχνικό κομμάτι της εκπομπής σήματος και ο Μάρκος με την τετράγωνη λογική του που έθετε τα ρομαντικά μου σχέδια σε ένα ορθολογικό πλαίσιο, συνέβαλαν στην υλοποίηση του project». 

 Ωστόσο, η αποδοχή της ευρύτερης κυκλαδικής κοινωνίας συνιστά ουσιαστικό παράγοντα για να προσπαθούν να βελτιώνουν συνεχώς την ερτζιανή παρουσία τους. «Στο ξεκίνημά του, πολλοί ακροατές είχαν αναρωτηθεί από πού εκπέμπει ο Empneusi, μιας και το ρεπερτόριο ήταν διαφορετικό σε σχέση μ’ αυτό που είχαν συνηθίσει ν’ ακούνε από τα ραδιόφωνα τοπικής εμβέλειας. Κόσμος μας σταματούσε στο δρόμο λέγοντας: Ξαναβάλαμε ραδιόφωνο ή Ακούμε κ πάλι τοπικό ραδιόφωνο», αναφέρει ο Γιάννης.

Πίσω από τον Empneusi

Η ομάδα άρχισε να χτίζεται από τις αρχές του ’16 και το κοινό στοιχείο τους είναι ότι όλοι αγαπούν το ραδιόφωνο και τη μουσική, ο καθένας φυσικά στο είδος του, αλλά πάντα με έναν άξονα ποιοτικών ακουσμάτων. Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν playlists και κάθε παραγωγός είναι ελεύθερος να παίζει τα τραγούδια που εκφράζουν τον ίδιο και το κοινό του.

Η Θεανώ διάλεγε μια λέξη και γύρω από αυτήν έχτιζε μια εκπομπή, η Ειρήνη έδινε μια καλλιτεχνική νότα επιλέγοντας κομμάτια που και η ίδια έχει ερμηνεύσει μιας και ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, η Ρούλα, η Χριστίνα και ο Γιώργος έκαναν άνω κάτω τα Σάββατά ενώ ο Γιάννης και ο Θάνος κινούνταν σε πιο jazz, funk και rock n’ roll ρυθμούς.

Τέλος, στο πρόγραμμα συμμετείχε η ομάδα αφηγητών Παραμύθια – ΖΩ, με επικεφαλής τη Γεωργία Ματσούκα, οι οποίοι μας έλεγαν από ένα παραμύθι κάθε πρωί και κάθε βράδυ στις 8.

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο Γιάννης τονίζει πως τους καλοκαιρινούς μήνες διαμορφώνεται ως εξής: «Μέσα στον Ιούλιο, θα ξεκινήσει ειδικό καλοκαιρινό πρόγραμμα με νέες ζώνες και εκπομπές, με βασικό στόχο μας να κρατήσουμε ευχάριστη συντροφιά όχι μόνο στους σταθερούς ακροατές μας αλλά και στους επισκέπτες των Κυκλάδων, ενώ παράλληλα να επικοινωνήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Τα φεστιβάλ έρχονται και δένουν με το ευρύτερο ρεπερτόριο που εκπροσωπεί ο Empneusi, και πολλές φορές εμπλουτίζουμε κι εμείς με ένθετα το πρόγραμμά μας για την καλύτερη ενημέρωση των ακροατών μας. Είναι χαρά μας να συμβάλουμε ως χορηγοί επικοινωνίας σε εκδηλώσεις που μας εκφράζουν».
Επίσης, εντός του καλοκαιριού, θα λανσαριστεί και το νέο website empneusi.gr, το οποίο θα περιλαμβάνει, εκτός από όλες τις πληροφορίες σχετικά με το σταθμό και το πρόγραμμά του, μουσικά και πολιτιστικά νέα, agenda εκδηλώσεων, δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το κοινό και πολλά πολλά ακόμη.

Ο Empneusi σαν project είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα. Είναι η απόδειξη πως ακόμα και σήμερα υπάρχει ουσία, πως ακόμα και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σχέδια. Να υλοποιούμε ιδέες που κάνουν την καθημερινότητα μας λίγο καλύτερη. Και πιο ανθρώπινη. Η μουσική πάντα αποτελούσε κινητήριο δύναμη. Στην ερώτηση πως βλέπει τον σταθμό σε μια 5ετια, ο Γιάννης απαντά: «Για αρχή ευελπιστώ ότι σε μια πενταετία από σήμερα θα  εξακολουθεί να υφίσταται η τοπική ραδιοφωνία. Εφ’ όσον αυτό ισχύει, θα ήθελα ο Empneusi να έχει καταφέρει να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων που υπάρχουν σήμερα. Δηλαδή, να εκπέμπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα προάγει τον πολιτισμό και θα γεμίζει με όμορφο και εποικοδομητικό τρόπο την καθημερινότητα των ακροατών του. Παράλληλα υπάρχει ένα σύνολο πραγμάτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν με αφετηρία το παραδοσιακό ραδιόφωνο και αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που σου δίνει το διαδίκτυο και η ευρυζωνικότητα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο υβριδικό μέσο με τον ακροατή να συμμετέχει ενεργά χάρη στο περιβάλλον αλληλεπίδρασης που του παρέχεις. Δικός μου στόχος είναι η αλληλεσύνδεση των διαφορετικών ειδών τέχνης. Αυτή άλλωστε δεν είναι και η έννοια της έμπνευσης;». 

Ο Empneusi 107FM εκπέμπει σε όλο το φάσμα των Κυκλάδων – ειδικά στα νησιά που έχουν οπτική επαφή με τη Σύρο και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο.

Γεωργία Αλεξίου

Share
Published by
Γεωργία Αλεξίου