TMCL230214LIVERPOOL-29

Λίγες στροφές πριν το τέλος της πιο απρόβλεπτης εδώ και χρόνια Barclays Premier League, το πράγμα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Η Άρσεναλ που για μεγάλο διάστημα κρατούσε την κορυφή στον πρώτο γύρο, μετά την ξεγυρισμένη τριάρα που εισέπραξε από την Έβερτον εγκατέλειψε και τυπικά τις τελευταίες ελπίδες που είχε για το πρωτάθλημα. Κάτι πολύ δίκαιο αν αναλογιστείς τις εμφανίσεις της εκτός έδρας με τους ανταγωνιστές. Έξι γκολ από Τσέλσι και Σίτυ, πέντε από Λίβερπουλ, ο Βενγκέρ δείχνει ξεπερασμένος και οι κανονιέρηδες κινδυνεύουν μάλιστα να μείνουν εκτός Champions League αφού το ενδεχόμενο να τους προσπεράσει η εκπληκτική Έβερτον του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι εφικτό. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Αρσέν, μεγάλο πλήγμα δέχτηκε από τους τραυματισμούς κυρίως των Ράμσεϋ και Γουίλσιρ που μαζί με τον Οζίλ αποτελούσαν τον κύριο μοχλό της ομάδας· οι δικαιολογίες όμως δεν αρμόζουν στις μεγάλες ομάδες. Η Άρσεναλ πάντως θα έχει μία ευκαιρία να σώσει τη σεζόν με την πιθανή κατάκτηση του κυπέλλου, που θα είναι ο πρώτος της τίτλος μετά το αήττητο πρωτάθλημα του 2004.

Κι ενώ οι Λονδρέζοι έκλεισαν μία δεκαετία μακριά από την κορυφή, μία άλλη μεγάλη ετοιμάζεται να επιστρέψει σε αυτήν 24 χρόνια μετά. Η Λίβερπουλ αν πάρει τα ματς που της υπολείπονται μέχρι το τέλος θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Λίγοι πιστεύαμε στην αρχή της σεζόν πως οι κόκκινοι θα διεκδικούσαν τον τίτλο, κάτι που προσωπικά βάσιζα σε δύο στοιχεία. Το πρώτο ήταν η απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που εξισορροπούσε το αδύναμο σε σχέση με τον ανταγωνισμό ρόστερ και το δεύτερο η αλλαγή προπονητή στους τρεις τελευταίους πρωταθλητές (Γιουνάιτεντ, Σίτι και Τσέλσι) που ευρισκόμενοι σε μεταβατικό στάδιο έδιναν την ευκαιρία σε Άρσεναλ, Τότεναμ και Λίβερπουλ να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Κι αν ο Βενγκέρ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ο Αντρέ Βίλας Μπόας αποδεικνύεται απλά ένα «τρολλ» των πάγκων, ο Μπρένταν Ρότζερς είναι το πρόσωπο της χρονιάς στο Νησί. Στη δεύτερη του μόλις σεζόν στο τιμόνι των «Κόκκινων» ετοιμάζεται να κάνει αυτό που πολυδιαφημισμένοι κόουτς πριν από αυτόν δεν κατάφεραν. Μάλιστα πάει να πάρει το πρωτάθλημα με στυλ, καθώς η ομάδα του παίζει το ωραιότερο ποδόσφαιρο, σκοράροντας ιδιαίτερα στο δεύτερο γύρο κατά ριπάς ενώ του πιστώνεται το ότι κατάφερε να τιθασεύσει τον εκρηκτικό Λουίς Σουάρες, αναμφίβολα παίχτη της χρονιάς στην Αγγλία.

Μπορεί όμως να φτάσει ως το τέλος η Λίβερπουλ; Γιατί καλός ο ενθουσιασμός και τα όνειρα, αλλά από τα πέντε ματς που απομένουν τα δύο είναι κόντρα σε Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, ομάδες σαφώς πιο έμπειρες. Η ομάδα μου η Σίτι, είναι η ήρεμη δύναμη φέτος στην Αγγλία. Ακόμη οι παίχτες μαθαίνουν το ποδόσφαιρο που τους διδάσκει ο Πελεγκρίνι και πιστεύω ότι με 2-3 καλές προσθήκες το καλοκαίρι του χρόνου θα είναι πυραυλοκίνητη. Ήδη από φέτος υπήρχαν στιγμές που σκόρπιζε τον τρόμο στους αντιπάλους της, το τελευταίο δίμηνο όμως, και παρά τα θετικά αποτελέσματα, παρουσιάζει μια κοιλιά.

Λείπει πολύ ο Αγκουέρο, όμως υπάρχουν οι παίχτες που μπορούν να καθαρίσουν τον τελικό στο Άνφιλντ, όπως ο μάγος Νταβίντ Σίλβα και ο αξεπέραστος Γιάγια Τουρέ, αν και πιο πολύ με ανησυχεί το παιχνίδι κόντρα στη φορμαρισμένη Έβερτον που αποτελεί και τον κακό μας δαίμονα τα τελευταία χρόνια. Πάντως έχοντας ήδη κατακτήσει το League Cup, η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο για τη Σίτι, ακόμη κι αν μείνει δεύτερη, οπότε ιδιαίτερο άγχος δεν υπάρχει. Όσοι υποστηρίζαμε άλλωστε την ομάδα και πριν την έλευση του Σεϊχη, δεν ξεχνάμε το παρελθόν και την ανυποληψία στην οποία κατά καιρούς είχαμε περιέλθει.

Για το τέλος άφησα την Τσέλσι. Η ομάδα του παμπόνηρου Μουρίνιο που είναι αήττητη φέτος απέναντι στους υπόλοιπους της πρώτης τετράδας, φυσικά και είναι στο κόλπο, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τη Λίβερπουλ. Με τους δυο τους μάλιστα να αναμετρώνται στο Άνφιλντ, οι Λονδρέζοι δεν αποκλείεται να βρεθούν στην κορυφή, έστω κι αν δεν το αξίζουν. Δύσκολα θα το καταφέρουν βέβαια, με τις φήμες περί εκκαθάρισης του ρόστερ το καλοκαίρι να μη βοηθάνε στην ψυχολογία των παιχτών, αλλά ο Μουρίνιο έχει φέρει εις πέρας και πιο απίθανες αποστολές. Πρώτο ραντεβού λοιπόν την Κυριακή με το Λίβερπουλ – Σίτυ. Ας κερδίσει ο καλύτερος!