Categories: ΔΙΕΘΝΗ

34.927 δολάρια. Τόσο ήταν τα έξοδα θεραπείας της Ντάνι Ασκίνι από τον κορονοϊό…

Η Ντάνι Άσκίνι ένιωθε πόνους στο στήθος, δύσπνοια και ημικρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Απεθύνθηκε στον γιατρό που παρακολουθεί το λέμφωμά της, εκείνος πίστεψε ότι ήταν μια αντίδραση του οργανισμού της στα νέα φάρμακα που έπαιρνε και την έστειλε στα επέιγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης. Με τη σειρά τους, οι γιατροί εκεί διέγνωσαν σημάδια αρχικού στάδιου πνευμονίας και την έστειλαν σπίτι. 

Η Ασκίνι όμως χειροτέρεψε. Εμφάνισε πυρετό που ανεβοκατέβαινε θεαματικά κι έναν αφόρητο βήχα που δυσχέραινε ακομα περισσότερο την αναπνοή της. Τελικά, έκανε το τεστ την έβδομη ημέρα της ασθένειάς της. Οι γιατροί την έστειλαν και πάλι σπίτι με θεραπεία για συμπτώματα γρίπης και πνευμονίας, μέχρι που τα αποτελέσματα του τεστ έγιναν γνωστά τη δέκατη μέρα: ήταν θετική στον COVID-19.

Λίγες μέρες μετά της ήρθε κι ο λογαριασμός.

34.927 δολάρια. Και 43 σεντς.

Δεν πίστευε στα μάτια της. «Ποιος έχει τόσα χρήματα για να δώσει;», αναρωτήθηκε.

Είναι μια από τα 27 εκατομμύρια ανασφάλιστων Αμερικανών. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στη διαδιακασία αλλαγής δουλειάς (θα μετακόμιζε στην Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα ξεκινώντας να εργάζεται στην πρωτεύουσα), επομένως όταν πρωτομπήκε – στην αρχή της περιπέτειάς της –  στο νοσοκομείο, δεν ήταν κάπου καταγεγραμμένη για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας. 

Τώρα έχει κάνει αίτηση για το πρόγραμμα Medicaid κι ελπίζει ότι η απόκριση θα είναι θετική και θα της καλύψουν τα έξοδα αναδρομικά. Αλλιώς, θα βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη.

Ο Τραμπ τον αποκαλεί «κινέζικο ιό», προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να ενισχύσει «προφίλ πυγμής» και διαγκωνίζεται διεθνώς για να φτιαχτεί το εμβόλιο σε αμερικάνικο έδαφος. Όμως η κωλυσιεργία του τις πρώτες μέρες της εξάπλωσης του ιού ήδη κοστίζει στις ΗΠΑ… (EPA/JIM LO SCALZO)

Φυσικά, δεν είναι η μόνη. Οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως κι εκατομμύρια, άνθρωποι θα βρεθούν σε ανάλογη θέση (να πρέπει δηλαδή να νοσηλευθούν κι όχι να περάσουν ήπια τον ιό στο σπίτι τους) και το Κογκρέσο ακόμα δεν έχει αναλάβει δράση (παρά την συγκινητική προσπάθεια της εκπροσώπου των Δημοκρατικών, Κέιτι Πόρτερ, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Μια νέα ανάλυση του Kaiser Family Foundation υπολογίζει το κόστος θεραπείας από τον COVID-19, αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, σε 9.763 δολάρια για όσους είναι ασφαλισμένοι από τον εργοδότη τους. Αν η κατάστασή τους είναι σοβαρή, το κόστος ξεπερνά τα 20.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή, μόνο λίγες υγειονομικές μονάδες σε λίγες πολιτείες προσφέρουν τα πολυπόθητα “charity care programs”. 

Η συμβουλή της Κέιτλιν Ντόνοβαν, εκπροσώπου μιας εθνικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ασθενών (National Patient Advocate Foundation) είναι να ζητάει ο κόσμος γραπτές αποδείξεις των εξόδων νοσηλείας και θεραπείας για να μπορεί μετά να τις προσβάλλει. «Αν νοσήσεις πρέπει να υπάρχουν λιγότερα εμπόδια στο να γίνεις καλά», λέει, συμπληρώοντας «κι επίσης δεν βοηθά την κοινωνία να υπάρχουν άνθρωποι που σέρνονται μέχρι τις δουλειές τους με κίνδυνο να κολλήσουν και τους συναδέλφους τους».

Η Ντάνι Ασκίνι (τρανς ακτιβιστρια που είχε απασχολήσει τα μίντια και πριν δύο περίπου χρόνια όταν είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία αφού πρώτα είχε μηνύσει την διοίκηση Τραμπ για τον αποκλεισμό των τρανς από τον αμερικάνικο στρατό) τη γλίτωσε από τον κορονοϊό. Θα μπορέσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της ή θα κληρονομήσει τη μόνιμη βλάβη του χρέους;

(με πληροφορίες από το Time magazine)

Παναγιώτης Μένεγος

Share
Published by
Παναγιώτης Μένεγος