truvada140713_560

Από το άρθρο του περιοδικού New York.

Ο Γκάμπριελ είναι 32 χρονών. Ένα βράδυ, που βρισκόταν σε ένα κλαμπ και ενώ είχε πιει πάρα πολύ, ένα ζευγάρι, το οποίο δεν γνώριζε και πολύ καλά, του πρότεινε να κάνουν σεξ. Στην αρχή αρνήθηκε, αλλά μετά ενέδωσε. Το πρωί ξύπνησε τρομοκρατημένος, καθώς κατάλαβε πως δεν είχαν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Έτσι, σηκώθηκε και πήγε όσο πιο γρήγορα μπορούσε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Είχε πάρα πολύ άγχος και σίγουρα δεν ήθελε να ξαναπεράσει κάτι τέτοιο. Έτσι, πήρε μια συνταγή από τον γιατρό του για το φάρμακο Truvada. Σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού Νew York, όπου ο Γκάμπριελ διηγείται την ιστορία του, το Truvada είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται ως προληπτικό μέσο για την προστασία των υγιών ανθρώπων ενάντια στην μόλυνση από τον ιό HIV. Το φάρμακο αυτό δεν είναι καινούριο, καθώς έχει εφευρεθεί εδώ και δέκα χρόνια, αλλά εγκρίθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ πριν μόλις δύο χρόνια.

Φυσικά, η έγκριση του φαρμάκου έχει αμφισβητηθεί από πολλούς. Για τους πολιτικούς και τους γιατρούς είναι ένα πανίσχυρο όπλο για την εξάλειψη του θανατηφόρου ιού. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν πως η χρήση του φαρμάκου δίνει τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας, κάνοντάς τους χρήστες να πιστεύουν πως είναι απρόσβλητοι από τον επικίνδυνο ιό και αυτό θα οδηγήσει στον περιορισμό της χρήση προφυλακτικών. Αυτό μπορεί, φυσικά, να οδηγήσει στην έξαρση άλλων ασθενειών, όπως η σύφιλη. Επίσης, υπάρχει η ανησυχία πως αν κάποιοι χρήστες δεν λαμβάνουν καθημερινά την απαιτούμενη δόση , το φάρμακο θα πάψει να είναι αποτελεσματικό. Αν αυτό συμβεί, υπάρχει περίπτωση ο χρήστης να κολλήσει τον ιό, και έτσι ο ιός θα μπορέσει να αντισταθεί στο φάρμακο.

Ο Νέιθαν είναι 24 χρονών, φίλος του Γκάμπριελ και άρχισαν σχεδόν την ίδια περίοδο τη θεραπεία. Ο ίδιος λέει πως τώρα που παίρνει το Truvada, αγοράζει και χρησιμοποιεί προφυλακτικά πιο συχνά από ότι παλιότερα. Δεν θέλει να θέτει τον εαυτό του σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που κάνουν ακριβώς το αντίθετο, καθώς για πρώτη φορά στη ζωή τους μπορούν να κάνουν σεξ χωρίς φόβο. Ο Μάθιου, ένας άλλος φίλος του Γκάμπριελ, αποφάσισε να ξεκινήσει τη θεραπεία, επειδή είδε πολλού οροθετικούς φίλους του να μάχονται ενάντια στον ιό και αποφάσισε πως δεν θα μπορούσε και ο ίδιος να περάσει τα ίδια. O Λορέντζο είναι ο μοναδικός φίλος τους που δεν ακολουθεί τη θεραπεία, καθώς θεωρεί πως οι φίλοι του έχουν καταντήσει να είναι πειραματόζωα.

Το εξώφυλλο του περιοδικού New York που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουλίου.

Το εξώφυλλο του περιοδικού New York που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουλίου.

Το 2010 καταγράφηκε πως το 20% των γκέι ανδρών στις Η.Π.Α. έπασχε από AIDS, οι μισοί από τους οποίους δεν το γνώριζαν καν. Το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 13 έως 24 αυξήθηκε κατά 22%. Αν τα ποσοστά αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται με αυτό τον τρομακτικό ρυθμό, οι μισοί γκέι άνδρες μέχρι τα 50 τους χρόνια θα έχουν ΑΙDS. Είναι φανερό πως οι ομοφυλόφιλοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά το φάρμακο δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς,  αλλά σε όλους, άνδρες και γυναίκες, που κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό. Κάποιος που εργάζεται και έχει ασφάλιση είναι εύκολο να του χορηγηθεί το Truvada. Οι ομάδες που το έχουν κατά κύριο λόγο ανάγκη είναι οι Αφροαμερικανοί γκέι άνδρες και οι αμφιφυλόφιλοι ηλικίας 13 έως 24 χρονών. Αυτοί, όμως, είναι οι λιγότερο πληροφορημένοι για το φάρμακο. Κάποιοι δεν πιστεύουν καν πως υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και διαφήμιση.

Φυσικά, ανησυχία προκαλούν και οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί ένα τέτοιο φάρμακο. Οι περισσότεροι χρήστες του φαρμάκου φαίνεται πως δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες , το μόνο  που παρατηρήθηκε τις πρώτες εβδομάδες χρήσης του φαρμάκου ήταν ναυτία και διάρροια. Το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν το Truvada μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβες, ακόμα και μόνιμες βλάβες, στον οργανισμό του χρήστη.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου φαρμάκου ανησυχεί πολύ τους μεγαλύτερους σε ηλικία ομοφυλόφιλους άνδρες, κυρίως αυτούς που πάσχουν από τον ιό. Ο Λάρυ Κράμερ είναι οροθετικός από την δεκαετία του ’80 και τώρα είναι 79 χρονών. Ο ίδιος λέει πως είναι δειλός όποιος παίρνει το Truvada, αντί να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Θεωρεί πως τα φάρμακα είναι σκέτο δηλητήριο. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που εναντιώθηκαν στην άποψη του,  λέγοντας πως σίγουρα ο Λάρυ είναι σοπυδαίος μαχητής καθώς παλεύει με την αρρώστια πάρα πολλά χρόνια, αλλά άμα το φάρμακο είχε εφευρεθεί 40 χρόνια πριν, θα είχαν σωθεί πάρα πολλοί άνθρωποι και ίσως και ο ίδιος.

Οι κατασκευαστές του Truvada προωθούν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του φαρμάκου σε όσους γκέι άνδρες, που ο σύντροφος τους είναι οροθετικός. Σίγουρα, αυτή η περίπτωση είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη, από την περίπτωση κάποιου που θέλει να κάνει χρήση του φαρμάκου μόνο και μόνο για να μπορεί να κάνει σεξ με πολλούς διαφορετικούς συντρόφους χωρίς προστασία και αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες.

Ο Λέο είναι 33 χρονών και ο Μάικλ είναι 37. Είναι μαζί περίπου ένα χρόνο. Το πρώτο τους ραντεβού ήταν τον περασμένο χειμώνα στο σπίτι του Λέο, καθώς είχε καλέσει τον Μάικλ για δείπνο. Εκεί, ο Μάικλ του αποκάλυψε πως είναι οροθετικός από το 2011, καθώς ήρθε σε επαφή με κάποιον που δεν γνώριζε πως έχει τον ιό και φυσικά δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.

Πέρασαν μαζί τον χειμώνα, αλλά ένιωσαν για πρώτη φορά πως είναι ερωτευμένοι τον Μάρτιο, όταν πήγαν στην Νέα Ορλεάνη για να γιορτάσουν το Μάρντι Γκρα. Όταν γύρισαν πίσω, ο Λέο δεν ήξερε τι να κάνει. Ήθελε να κάνουν ελεύθερα σεξ, αλλά λόγω τις ασθένειας του Μάικλ βρισκόταν σε δίλημμα. Σκέφτηκε να αρχίσει να παίρνει το Τruvada, καθώς ήταν η μόνη λύση. Άρχισε να παίρνει το χάπι. Και πάλι, όμως, δεν ένιωθε άνετα. Μετά από δέκα μέρες, όμως, που το χάπι είχε αρχίσει ήδη να ενεργεί ήρθαν σε επαφή χωρίς προφύλαξη.

Αυτά είναι τα "περίφημα" χάπια.

Αυτά είναι τα “περίφημα” χάπια.

Ο Λέο νιώθει περήφανος, νιώθει πως αυτό είναι ένα καινούριο κεφάλαιο για τη ζωή του. Πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι για να μπορεί αυτός σήμερα να ακολουθήσει αυτή τη θεραπεία και να μπορεί να είναι με αυτόν που αγαπάει πραγματικά. Το σεξ είναι απόλαυση και δεν θα έπρεπε να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας για μία απόλαυση της στιγμής. Πολύς κόσμος έχει υποφέρει λόγω του AIDS και συνεχίζει να υποφέρει. Πλέον, όμως μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό. Και, όπως, λέει και ο Λέο γιατί πρέπει η γκέι κοινότητα να συνεχίσει να αυτοτιμωρείται;