pop_pistorius

To άψυχο κορμί της κείτονταν αιμόφυρτο στον κάτω όροφο της έπαυλης στην περιοχή Estate Silver Woods Country της Πρετόρια. Το οίκημα ήταν περιφραγμένο, τα μέτρα ασφαλείας υψηλά. Τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2013 η, Ρίβα Στέενκαμπ, σύντροφος του Όσκαρ Πιστόριους, ήταν νεκρή, δολοφονημένη με τρεις σφαίρες -μία στο μπράτσο, μία πάνω από το δεξί αφτί και μία στο γοφό. Δράστης ο Πιστόριους, το σύμβολο της Νότιας Αφρικής, ο άνθρωπος που έδωσε όραμα στην ταλαιπωρημένη χώρα του, ο αθλητής που έκανε το ακατόρθωτο όντας ο πρώτος παραολυμπιονίκης που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου λίγους μήνες νωρίτερα. Ο «δρομέας με τις λεπίδες» –η «σφαίρα στη θαλάμη» που έλεγε το σποτ της ΝΙΚΕ, εκεί που η διαφήμιση μιμείται και επαληθεύει τη ζωή με τον πιο σκληρό και άσχημο τρόπο – νομίζοντας, όπως λέει σήμερα, ότι στο σπίτι του είχε μπει διαρρήκτης, πυροβόλησε τέσσερις φορές προς το μέρος του. Από τότε μέχρι σήμερα, η εξέλιξη αυτή της ιστορίας παραμένει σταθερά «στα πρωτοσέλιδα». Προχθές, ξεκίνησε η απολογία του ίδιου του Πιστόριους. Καταρρακωμένος με τα λόγια του «θαμμένα» κάτω από τους λυγμούς του (μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε αρκετές φορές να μιλήσει πιο δυνατά), σχεδόν κατέρρευσε.

Οι αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει όλο αυτό το διάστημα πολλές. Όταν πήρε το λόγο στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν φορούσε τα προσθετικά του μέλη την ώρα που πυροβολούσε παρόλο που ο ντετέκτιβ που ερευνούσε αρχικά την υπόθεση, αλλά αποσύρθηκε σύντομα λόγω προσωπικών προβλημάτων με το νόμο, Χίλτον Μπόθα είχε επισημάνει το αντίθετο. Ο Πιστόριους στην απολογία του είχε πει ότι σηκώθηκε από το κρεβάτι χωρίς τα μέλη, πήρε το όπλο που είχε δίπλα στο κομοδίνο και πυροβόλησε. Σύμφωνα με το Μπόθα, οι ριπές στην πόρτα ήταν κάθετες, σαν να έρχονταν από πάνω προς τα κάτω, κάτι που σημαίνει ότι τα πόδια του «ήταν στη θέση τους» το βράδυ που την φίλησε για τελευταία φορά στο δωμάτιό του. Οι συνεχείς αναπαραστάσεις που γίνονται στο δικαστήριο μάλλον δεν ευνοούν τη θέση του Πιστόριους, που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει και το καλύτερο παιδί.

Το 2009 είχε συλληφθεί για επίθεση και σωματικές βλάβες σε μια νεαρή γυναίκα (αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στη Νότια Αφρική μία στις τέσσερις γυναίκες έχει βιαστεί, μία στις οχτώ βρίσκει το θάνατο από τον άντρα της ενώ 100 είναι περίπου αυτές που κακοποιούνται καθημερινά), το 2010 είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον αντίπαλο του, νικητή σε αγώνες 200μ. ότι «έκλεψε» φορώντας μεγαλύτερα προσθετικά μέλη από αυτά που επιτρέπονταν και πολλές ήταν οι φορές που έφευγε από τις συνεντεύξεις Τύπου επειδή τον «στράβωναν» οι ερωτήσεις.

Η συνέχεια επί της οθόνης – έτσι δε λένε σε αυτές τις περιπτώσεις; Και στη συγκεκριμένη, αυτό ισχύει κυριολεκτικά, μιας και μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του ή να αθωωθεί κόντρα στα προγνωστικά, η εικόνα του θα προβάλλεται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων ανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά, όχι για τα «χρυσά» πόδια του, που τον έκαναν να τρέχει σαν «σφαίρα» στο ταρτάν, αλλά γιατί την ημέρα των Ερωτευμένων του 2013, το δωμάτιο του έγινε κόκκινο για όλους τους λάθος λόγους.