Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Τραμπ απειλεί.

Καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα το ταξίδι του βόρεια προς το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα αυτή, αν δεν διακόψει την πορεία του.
Φωτογραφίες: EPA/ESTEBAN BIBA-RODRIGO SURA

Μετανάστες ξεκουράζονται μπροστά από το Σπίτι των Μεταναστών της Γουατεμάλας (Casa del Migrante de Guatemala) στην πόλη της Γουατεμάλας, Γουατεμάλα, 17 Οκτωβρίου 2018.

Ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα (San Pedro Sula) στη βόρεια Ονδούρα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια πεζή πορεία με κατεύθυνση βόρεια προς το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την χώρα της Ονδούρας, αν οι μετανάστες αυτοί δεν σταματήσουν το ταξίδι τους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν έντονα τον Πρόεδρο της Ονδούρας ότι, αν το μεγάλο καραβάνι των ανθρώπων που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ δεν σταματήσει και δεν επιστρέψει αμέσως στην Ονδούρα, δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα ή βοήθεια στην χώρα, μια απόφαση με άμεση ισχύ» .

Την Τρίτη το βράδυ επέκτεινε την προειδοποίησή του για τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ. “Σήμερα πληροφορήσαμε τις χώρες της Ονδούρας, της Γουατεμάλας και του Ελ Σαλβαδόρ ότι, εάν επιτρέψουν στους πολίτες τους ή σε άλλους να περάσουν τα σύνορά τους και να ταξιδέψουν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρόθεση να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, όλες οι πληρωμές που γίνονται προς αυτούς θα σταματήσουν (ΤΕΛΟΣ)! ” ο πρόεδρος Τραμπ τουίταρε.

Μετανάστες από την Ονδούρα ξεκουράζονται μπροστά από ένα φορτηγό, αφού κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο της αστυνομίας στα σύνορα της χώρας με το Ελ Σαλβαδόρ, στην Pasaquina, στις αρχές του 18 Οκτωβρίου 2018. Περισσότεροι από 100 Ονδούροι μετανάστες περιμένουν εκεί για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Γουατεμάλα, όπου αναμένεται να ενωθούν με άλλους 400 συμπατριώτες τους, προκειμένου να ξαναρχίσουν την πορεία τους προς τον τελικό τους προορισμό, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το καραβάνι, στο οποίο περιλαμβάνονται δεκάδες βρέφη και παιδιά, αφού διανυκτέρευσαν στη συνοριακή πόλη Εσκιπούλα της Γουατεμάλας, όπου οι ντόπιοι τους προσφέραν φαγητό και νερό, αποφάσισαν, παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Την Τρίτη το πρωί, να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον Βορρά. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η ομάδα αριθμεί περίπου 1.600 με 2.000 άτομα. Σε αυτή προστίθενται συνεχώς μετανάστες και από άλλες γειτονικές χώρες. Η εκτεταμένη βία και η φτώχεια στις χώρες τους, προκαλούν χιλιάδες Κεντροαμερικανούς, κυρίως από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, να ξεκινήσουν το δύσκολο και μακρύ ταξίδι βόρεια προς το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ειδικά στην Ονδούρα, η αναγκαστική μετανάστευση έχει αυξηθεί πολύ, καθώς το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009 απελευθέρωσε ένα κύμα οργανωμένου εγκλήματος, βίας και περιβαλλοντικά καταστρεπτικών μεγα-σχεδίων.

Οι πρώτοι μετανάστες από το καραβάνι της Ονδούρας έχουν ήδη περάσει στην Γουατεμάλα και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το Μεξικό.

Οι μετανάστες της Ονδούρας συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Γουατεμάλα στις 17 Οκτωβρίου 2018, με κατεύθυνση το Μεξικό και τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ξανά την Ονδούρα για διακοπή της οικονομικής βοήθειας τον περασμένο Απρίλιο, λόγω ενός άλλου καραβανιού ανθρώπων, που είχε ξεκινήσει το ίδιο ταξίδι, αλλά δεν πραγματοποίησε τότε την απειλή του. Οι διοργανωτές εκείνου του καραβανιού, η ομάδα μεταναστών Άνθρωποι Χωρίς Σύνορα (Pueblo Sin Fronteras), εξέδωσαν μια ανακοίνωση την Τρίτη, για την υποστήριξη των μεταναστών: “Ζητούμε σεβασμό στο διεθνές δικαίωμα των ανθρώπων να μεταναστεύουν και να αναζητούν άσυλο και καταφύγιο σύμφωνα με τους εσωτερικούς και διεθνείς κανονισμούς”, ανέφερε η ομάδα στη δήλωσή τους, προσθέτοντας ότι υπενθύμισαν στις κυβερνήσεις των χωρών, από όπου διέρχονται οι μετανάστες κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, “να μην χρησιμοποιήσουν καταστολή ή βία εναντίον των ανθρώπων που φεύγουν, ως μέρος αυτής της μαζικής εξόδου”.

“Αυτό που λέει ο Τραμπ δεν μας ενδιαφέρει”, δήλωσε ο διοργανωτής του καραβανιού και πρώην βουλευτής της Ονδούρας Μπαρτόλο Φουέντες (Bartolo Fuentes) σε συνέντευξή του, λίγο πριν τη σύλληψή του από τις αρχές της Γουατεμάλας. “Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τουρίστες. “

Οι μετανάστες της Ονδούρας που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουν το ταξίδι τους στα σύνορα μεταξύ Γουατεμάλας και Μεξικού, στην πόλη Esquipulas της Γουατεμάλας, στις 16 Οκτωβρίου 2018. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να αποσύρει την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ονδούρα, εάν το καραβάνι των ανθρώπων, που ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2018 από την χώρα αυτή, δεν σταματήσει την πορεία του πριν φτάσει στο έδαφος των ΗΠΑ.

 

Πηγές: Reuters, TheGuardian, NBC

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.