popaganda_juan_mata

Η διαφαινόμενη μετακίνηση του Χουάν Μάτα από την Τσέλσι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι περίπου 45 εκ. ευρώ αποτελεί τη σημαντικότερη μεταγραφή του Ιανουαρίου και μία από τις ακριβότερες όλων των εποχών, ενώ αφήνει ικανοποιημένες και τις τρεις πλευρές που εμπλέκονται. Αρχικά την Τσέλσι, που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2011 από τη Βαλένθια για 30 εκ. ευρώ και τώρα πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη πώληση της ιστορίας της ειδικά στην εποχή Αμπράμοβιτς.

Το καλοκαίρι κανείς δεν πίστευε ότι οι Λονδρέζοι θα πουλούσαν τον επί δύο συναπτές σεζόν (κατά τις οποίες μάλιστα κατέκτησαν Champions και Europa League) πολυτιμότερο παίχτη τους. Όμως η επιστροφή του Μουρίνιο στο Στάμφορντ Μπριτζ σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον Μάτα. Ο Πορτογάλος προπονητής από την αρχή έδειξε ότι δεν τον υπολογίζει προτιμώντας τους Αζάρ και Οσκάρ για οργανωτές, ενώ με την απόκτηση ενός ακόμη Βραζιλιάνου, του Γουίλιαν από τη Σαχτάρ, το πράγμα έγινε ξεκάθαρο και ο Μάτα άρχισε να κοιτά τις επιλογές του. Αρκετοί σύλλογοι έδειξαν ενδιαφέρον, ανάμεσά τους η Παρί και η Νάπολι, όμως η Τσέλσι ήταν διατεθειμένη να περιμένει την κατάλληλη πρόταση.

Η Ατλέτικο προσπάθησε την τελευταία στιγμή να τον αποκτήσει προτείνοντας ουσιαστικά την ανταλλαγή του από το καλοκαίρι με τον Ντιέγκο Κόστα, όμως η Γιουνάιτεντ φάνηκε πιο αποφασισμένη. Σκέφτηκαν ότι δεν αποτελεί κίνδυνο έχοντας μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία, δέχτηκαν να παραχωρήσουν έναν αναπληρωματικό πολυτελείας, χτίζοντας παράλληλα γέφυρες ώστε να κινηθούν το καλοκαίρι για την απόκτηση του Γουέιν Ρούνεϊ.

http://youtu.be/gFXXov4XWyQ

Χώρια που μαζί με την πώληση του Βέλγου Ντε Μπρόιν στη Βόλφσμπουργκ έναντι 18 εκ. (12 τον αγόρασε το περασμένο καλοκαίρι!) καταφέρνει να ισοσκελίσει κάπως τα βιβλία της ενόψει και του financial fair play. Κι αυτό παρά τη μεταγραφή του πρώην δικού της Νεμάνια Μάτιτς από την Μπενφίκα, που της κόστισε 25 εκ. ενώ είχε παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα στους Λουζιτανούς μαζί με 20 εκ. για τη μεταγραφή του Αντρέ Λουίζ πριν τρία χρόνια! Ατελείωτες ιστορίες μεταγραφικής τρέλλας από την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τώρα, μοιάζει να κάνει μία απεγνωσμένη κίνηση δαπανώντας ένα τεράστιο ποσό για μεταγραφή στη μέση της σεζόν, όμως παίχτες παγκόσμιας κλάσης σαν τον Μάτα που μπορούν να αντιστρέψουν την προβληματική κατάσταση στην ομάδα δεν υπήρχαν πολλοί διαθέσιμοι. Ονόματα όπως των Ινιέστα, Καβάνι, Βιντάλ ξεχάστηκαν γρήγορα για διάφορους λόγους, κι έτσι ο Μόγιες αποφάσισε να διαθέσει ένα μέρος από το τεράστιο μπάτζετ που διαθέτει ο σύλλογος για τον Ισπανό play maker, σε μία κίνηση που θυμίζει την απόκτηση του Οζίλ από την Άρσεναλ. Ο Μάτα ευτυχώς για τον Ολυμπιακό δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League, το μοναδικό τρόπαιο που ακόμη διεκδικούν οι μπέμπηδες μετά και τον αποκλεισμό στο League Cup από τη Σάντερλαντ, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στο κυνήγι της 4ης θέσης που οδηγεί στο Champions League. Γιατί το να μην κερδίσει το πρωτάθλημα ίσως δεν αποτελεί πρόβλημα σε αυτή τη μεταβατική για τη Γιουνάιτεντ χρονιά, όμως το να μείνει εκτός της κορυφαίας ευρωπαίκής διοργάνωσης ίσως κοστίσει στον Σκωτσέζο τεχνικό τη θέση του.

Με τον συμπατριώτη και προκάτοχό του στον πάγκο Άλεξ Φέργκιουσον τέτοια ζητήματα δεν υπήρχαν, έτσι ο Μόγιες ευελπιστεί να πάρει από τον Μάτα την ώθηση που χρειάζεται για να καλύψει τους 6 βαθμούς που τον χωρίζουν από τις Λίβερπουλ και Τότεναμ που καταλαμβάνουν την προνομιούχο 4η θέση αυτή τη στιγμή, ενώ μην ξεχνάμε ότι και η πρώην ομάδα του η Έβερτον, βρίσκεται πιο ψηλά στη βαθμολογία. Τι μπορεί να προσφέρει ο Ισπανός πέρα από την αύρα του σταρ που θα φέρει μαζί του; Την πολύτιμη δημιουργικότητά του, κάτι που τόσο έχει λείψει από τη Γιουνάιτεντ τα τελευταία 2-3 χρόνια, παρά τους τίτλους που κατέκτησε και απλά έκρυβαν το πρόβλημα. Ο Γκιγκς όσο να το πεις μεγάλωσε, ο Καγκάβα δεν κατάφερε να αποδώσει όπως στην Ντόρτμουντ, ο Φελαϊνί ακόμη είναι στην προσαρμογή, έτσι μένει μόνο ο Ρούνεϊ να δίνει λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Μάτα με τις απρόβλεπτες πάσες και τις εμπνεύσεις του θα ενθουσιάσει τον κόσμο και μπορεί να συνεισφέρει στην αναγέννηση των πρωταθλητών. Τόσο σε ρόλο δεκαριού πίσω από τον Φαν Πέρσι όσο και από δεξιά συγκλίνοντας προς τα μέσα για να εκμεταλλευτεί το μαγικό αριστερό του πόδι, μπορεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο. Από την επόμενη σεζόν μάλιστα, ο ρόλος του αναμένεται να είναι πιο σημαντικός σε περίπτωση που ο Ρούνεϊ τελικά αποχωρήσει για την Τσέλσι ή τη Ρεάλ.

Ο ίδιος ο παίχτης επιθυμεί διακαώς να φύγει από την Τσέλσι για να ξαναβρεθεί βασικός σε μία ομάδα υψηλού επιπέδου και να διατηρήσει τη θέση του στο ρόστερ της εθνικής Ισπανίας που θα ταξιδέψει το καλοκαίρι στη Βραζιλία. Γιατί μπορεί ο Ντελ Μπόσκε να τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση, όμως ο ανταγωνισμός για μια θέση στην υπερπλήρη πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης είναι τεράστιος, με τους Ινιέστα, Σίλβα, Ίσκο, Καθόρλα, Κόκε και πολλούς ακόμη να απειλούν τον Μάτα με αποκλεισμό από την 23άδα. Παράλληλα ο “μισθός” του στη Γιουνάιτεντ σχεδόν θα διπλασιαστεί σε σχέση με όσα εισέπραττε στην Τσέλσι, αγγίζοντας τα 8 εκ. ευρώ. Καθόλου άσχημα για έναν “ανεπιθύμητο”.

http://youtu.be/sZnRP_AcBi4