popaganda_jfk_dead kennedys

Αναπόσπαστο κομμάτι της Αμερικάνικης ποπ κουλτούρας οι Beach Boys έδωσαν στη δική τους Κένεντι στιγμή έναν ηλιόλουστο χαρακτήρα (πώς αλλιώς;) παγώνοντας το The Warmth of the Sun, πάνω ακριβώς στο συμβάν, χωρίς καν να αναφέρουν κάτι σχετικό στους στίχους. Απλά ξεκίνησαν να το γράφουν το πρωϊ εκείνης της μέρας και στη μελωδία του έβαλαν όλη τη θλίψη που ένοιωσαν να τους πλημμυρίζει. Τουλάχιστον έτσι είπε ο Μπράιαν Γουίλσον.

http://youtu.be/L_TcWUslfvE

Ποιος το’ κανε; Ξέρουμε ποιος το’κανε. Ξέρουμε ακόμα ποιος έβγαλε από την μέση αυτόν που το’ κανε. Και ποιοι ήταν πίσω από αυτούς που το ‘καναν. Στην ζωή και στην ποπ, υπάρχουν συχνά απαντήσεις.

Η Λόρα Κάντρελ τραγουδάει σε άπταιστη κάντρι πως ο Λι ΧάρβεΪ (ο Όσβαλντ) ήταν φίλος της και μαζί πήγαιναν για ψάρεμα και πως μπορεί να λένε ότι σκότωσε τον Πρόεδρο αλλά εκείνη δεν πιστεύει ότι το έκανε αυτός, τον διάλεξαν- λέει- το έδειξε η τηλεόραση και η κάντρι μπορεί να γίνει θαυμάσια καταγγελτική της συνωμοσίας Lee Harvey Was A Friend Of Mine.

http://youtu.be/F97rFfY53o8

Η Καντρέλ δηλαδή, δεν είχε παρά να πιάσει και το νήμα, από το παραδοσιακό εκείνο τραγουδάκι He Was A Friend Of Mine που αναφέρεται σε φίλους που φεύγουν απ τη ζωή, το οποίο όμως οι Byrds το 1965, άλλαξαν εντελώς και προσάρμοσαν στη δολοφονία Κένεντι, περιγράφοντας κινηματογραφικά τα γεγονότα. Μεγάλη μεγάλη επιτυχία, από το άλμπουμ τους Turn! Turn! Turn!

http://youtu.be/sW888n-gVXI

Στα γεγονότα πάλι: Δυο μέρες μετά τη δολοφονία του Προέδρου, στις 24 Νοεμβρίου μέσα από το πλήθος πετάγεται ένας ιδιοκτήτης μπαρ (ή ο,τι άλλο) ο Τζακ Ρούμπι, πυροβολεί και σκοτώνει τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, αφήνοντας ξερές στον τόπο τις όποιες θεωρίες ότι ένας τρελός είχε σκοτώσει τον πρόεδρο. Ανοίγοντας την πόρτα σε κάθε θεωρία συνωμοσίας ο Τζακ Ρούμπι, περνάει κι αυτός στα ενδότερα της ποπ κουλτούρας. «Jack Ruby” από Deep Purple…

http://youtu.be/7zKBCNb-O4g

…και “Jack Ruby” από Camper Van Beethoven.

http://youtu.be/Fq0h2q5CL9U

Και ενώ εκείνοι που πάτησαν την σκανδάλη είναι ήδη καταχωρημένοι στα αρχεία της ποπ, νέες ομολογίες καταφθάνουν: “I Shot JFK” λένε οι Black Velvet Flag –«εγώ σκότωσα τον JFK , δεν ήταν καμιά συνωμοσία, όλα για την αναρχία» και πιο κάτω «εγώ σκότωσα τον Τζον Λένον, σόρι Γιόκο, αλλά Ιmagine ένα κόσμο χωρίς χίπις…» όλα αυτά σε ένα κωμικο-λαουντζο-πανκ σέρβις. Ευθύνη αναλαμβάνουν και άλλοι hardcore τύποι – “Ι Shot JFK” από τους Brother’s Keeper με στόμφο.

http://youtu.be/EbGXvo9Ykxk

Φυσικά λίγο φως παραπάνω έπεσε στην υπόθεση, όταν ο Vanilla Ice έδειξε τον ένοχο: Elvis Killed Kennedy στο άλμπουμ του Bi-polar του 2001, με συμμετοχή του Τσακ Ντι στο συγκεκριμένο τραγούδι.

http://youtu.be/BWQbPbXHW68

Τέσσερα χρόνια αργότερα μέσα από το Punk on Punk Crime, οι Strap-ons προσκομίζουν νέα στοιχεία: “Bush Killed Kennedy”. Σε τέτοια σοβαρά ζητήματα πάντα τοποθετείται, εξ’ αποστάσεως βέβαια, ο Mark E. Smith και οι Fall που καταθέτουν (από το 1998) το Oswald Defence Lawyer, ενώ η Ιστορία λέει ο Όσβαλντ δεν είχε δικηγόρο, ή δεν πρόλαβε να έχει, αλλά ο Smith έχει μια πειθώ στα λόγια του που σε βάζει να το ψάξεις.

http://youtu.be/2PlEhn80ZqI

Οι φανατικοί πιστοί του Έλβις Κοστέλο έχουν τη δική τους JFK «συνωμοσία» με κωδικό Less Than Zero (The Dallas Version). Σύμφωνα με αυτή, ο Κοστέλο άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού του όταν βρέθηκε στην Αμερική ώστε να αφορούν πιο πολύ και το αμερικάνικο ακροατήριο. H συνωμοσία των Stones και το Sympathy for the Devil. Ένα από τα πιο διάσημα ροκ κομμάτια έχει τη δική του αναφορά. «Ι shouted out ‘Who killed the Kennedys- when after all it was you and me”. Λέγεται μάλιστα ότι ο Μικ Τζάγκερ είχε γράψει στην αρχή: Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι», αλλά ενώ έγραφε το κομμάτι δολοφονήθηκε και ο Ρόμπερτ Κένεντι και έβαλε δυο Κένεντι στους στίχους. Η «κατάρα των Κένεντις» γέννησε ένα σωρό άλλα τραγούδια.

Ο Μπομπ Ντίλαν έχει μια κάπως διαφορετική Τζον Κένεντι ιστορία. Δεν είχε περάσει ούτε ένας μήνας από τη δολοφονία, σε μια τελετή όπου παραλάμβανε το βραβείο Tom Paine από την National Emergency Civil Liberties Committee , ελαφρώς μεθυσμένος και αφού τα έψαλε λίγο στην Επιτροπή, είπε μεταξύ άλλων ότι βλέπει κάτι από τον εαυτό του στον Χάρβεϊ Όσβαλντ. Αυτό που τάραξε το κοινό έγινε αργότερα πιο σαφές, ότι δηλαδή ο Ντίλαν έβλεπε τον δολοφόνο του Κένεντι σαν ένα ακόμη θύμα των καιρών.

Από «Θέση Παράθυρο» και το βίντεο του ο WindowSeat, η Έρικα Μπαντού περιφέρεται στην DealeyPlaza του Ντάλας όπου είχε δολοφονηθεί ο Κένεντι, αφήνοντας πίσω της το ένα ρούχο μετά το άλλο, λίγο πριν κάποιος άγνωστος την πυροβολήσει . Οι αναφορές κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανείς.

http://youtu.be/9hVp47f5YZg

Συνωμοσιολογίες και άλλα σχετικά. Την SingleBulletTheory θέτουν επί τάπητος οι ExplodingCastroCigars και την FiveBulletsTheory οι ΕyeOcean, το 2011 και 2010 αντίστοιχα. Το alltimeclassic θέμα δεν σταματάει να επιστρέφει μέσα από διαφορετικές γωνίες- τις Πέντε Σφαίρες τις βρίσκουμε εξάλλου μαζί με άλλα 25 κομμάτια σπαρταριστής συνωμοσιολογίας και διερευνητικής ‘γκαραζο-ροκ’ μεθοδολογίας στην επετειακή και ολοκαίνουργια κυκλοφορία ConspiracyAGoGo από το αφοσιωμένο στο θέμα «TurnmeonDeadMan» ιντερνετικό ραδιόφωνο εδώ.

1 2