Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Jean-Paul Belmondo: Οι πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις του σε ταινίες που άφησαν εποχή

Στιγμιότυπα από την καριέρα του μεγάλου Γάλλου ηθοποιού, με το τσαλακωμένο πρόσωπο-είδωλο των 60s και 70s, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών.

Ο γόης του γαλλικού κινηματογράφου ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως μποξέρ το 1949 και μάλιστα στη σύντομη πορεία του μέτρησε αρκετές νίκες.

Τον κέρδισε τελικά η ηθοποιία στο θέατρο και στη μεγάλη οθόνη και ο Jean-Luc Godard ήταν ο σκηνοθέτης που του άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία με την ταινία “Breathless”. Δεν ήταν η πρώτη στην οποία έπαιζε αλλά ήταν εκείνη που τον έκανε γνωστό. Αυτός ο ρόλος τον έβαλε μέσα στο μυαλό όλων των ατίθασων νεαρών Γάλλων της εποχής που δεν δέχονταν κανόνες από κανέναν, παρά μόνο από τον εαυτό τους. Και φυσικά ήταν ο ρόλος που του χάρισε μια θέση ανάμεσα πιο σημαντικά πρόσωπα του new wave γαλλικού κινηματογράφου των 50s και 60s. Ο κινηματογράφος του αντισυμβατικού, του απρόβλεπτου, του ανεξάρτητου. Που του πήγαινε γάντι, γι’ αυτό και οι τρεις σπουδαιότεροι Γάλλοι σκηνοθέτες, ο Godard, ο Francois Truffaut και ο Claude Chabrol, ήθελαν τον Belmondo στις ταινίες τους. Πολλοί τότε τον χαρακτήριζαν σαν τον James Dean της Γαλλίας. 

Από τις 80 ταινίες της καριέρας του, οι μισές γυρίστηκαν τη δεκαετία του ‘60. Αν και κυρίως υποδυόταν τον σκληρό γκάνγκστερ ή τον μπάτσο, είχε την ευκαιρία να αποκαλύψει και πιο τρυφερές πτυχές του σε μελοδράματα. Στα 70s και τα 80s πάντως, έλαμψε ως άγριος ήρωας σε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες. Μία από αυτές και η ταινία “The Professional”, με το μουσικό κομμάτι του Ennio Morricone να γίνεται διάσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη.  

https://www.youtube.com/watch?v=zWbN7cc_nek&ab_channel=SoundtrackFred

Ο Belmondo δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κασκαντέρ και γύριζε όλες τις δύσκολες και εντυπωσιακές σκηνές μόνος του. Τη δεκαετία του ‘80 αφοσιώθηκε πολύ σε θεατρικούς ρόλους. Το 2001 υπέστη εγκεφαλικό και από τότε μείωσε και τις δημόσιες εμφανίσεις του μιας και χρειάστηκε να μάθει από την αρχή πώς να μιλάει και πώς να περπατάει. Μόλις έγινε καλά, ξαναπάτησε το πόδι του στο σανίδι. Όταν είχε ερωτηθεί πριν από οκτώ χρόνια τι είναι αυτό που ήθελε περισσότερο στα 80α του γενέθλια, είχε πει: «Ζωή, ζωή, ζωή, ζωή». Ας θυμηθούμε τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες. 

Breathless (1960)

«You really suck», λέει στο τέλος της ταινίας ο Belmondo, παίζοντας τον μικροκακοποιό Michel Poiccard που σκοτώνει έναν αστυνομικό αφού έχει κλέψει ένα αυτοκίνητο. Σκοπεύει να δραπετεύσει στην Ιταλία με την κοπέλα του, μια Αμερικανίδα δημοσιογράφο, η οποία αρχίζει να αμφισβητεί την αγάπη της γι’ αυτόν όταν μαθαίνει ότι ανακρίνεται για φόνο. Είναι η ταινία του Jean-Luc Godard που πραγματικά άλλαξε τη ζωή του Γάλλου ηθοποιού.

Breathless

Léon Morin, Priest (1961)

Όταν η κομμουνίστρια Barny (Emmanuelle Riva) γνωρίζει τον γοητευτικό ιερέα Léon Morin (Belmondo), ξεκινούν μια παθιασμένη αντιπαράθεση για τον Θεό. Συναντιούνται τακτικά κάνοντας φιλοσοφικές συζητήσεις και τελικά (προφανώς), εκείνη τον ερωτεύεται. Οι κριτικοί λάτρεψαν την ταινία γιατί ήταν αυτή που έδειξε την τρυφερή πλευρά όχι μόνο του Belmondo αλλά και του σκηνοθέτη Jean-Pierre Melville που και αυτός μέχρι τότε είχε ξεχωρίσει με γκανγκστερικές ταινίες. 

Léon Morin, Priest

Pierrot le Fou (1965)

Νιώθοντας να βαριέται πολύ την οικογένειά του και τη μπουρζουαζία, ο Ferdinand Griffon (Belmondo) το σκάει μαζί με την πρώην κοπέλα του τη Marianne. Μπλέκονται σε ένα εγκληματικό πανδαιμόνιο και το ταξίδι έχει άσχημο τέλος όταν εκείνος αντιλαμβάνεται ότι η Marianne τον χρησιμοποιεί από την αρχή. Ο τίτλος της ταινίας του Jean-Luc Godard προέρχεται από το παρατσούκλι “Pierrot,” (θλιμμένος κλόουν) που δίνει η Marianne στον Ferdinand.

Pierrot le Fou

Borsalino (1970)

Όταν ο Siffredi, που τον υποδύεται ο Alain Delon και ο Capella, που τον υποδύεται ο Belmondo, συναντιούται για πρώτη φορά το 1930 στη Μασσαλία, καυγαδίζουν για μια γυναίκα. Πολύ γρήγορα όμως γίνονται φίλοι και κάνουν μαζί δουλειές για τοπικούς μαφιόζους. Στο τέλος αποφασίζουν να γίνουν αυτοί οι άρχοντες του υπόκοσμου. Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Borsalino

The Professional (1981)

Η ιστορία του μυστικού πράκτορα Beaumont είναι μία από τις πιο τραγικές στην καριέρα του Belmondo. Ο Beaumont θα σταλεί από την Γαλλική μυστική υπηρεσία στο Μαλαγκούι, μια χώρα της υποσαχαρίας Αφρικής, με αποστολή του να δολοφονήσει τον δικτάτορα Συνταγματάρχη Τζαλά. Προτού όμως προλάβει να ολοκληρώσει την αποστολή του, η πολιτική κατάσταση θα αλλάξει στην Γαλλία και οι προϊστάμενοί του θα τον προδώσουν και θα τον παραδώσουν στις Αρχές του Μαλαγκούι. Σε μια δίκη παρωδία θα καταδικαστεί σε ισόβια και θα τον στείλουν σε καταναγκαστικά έργα. Θα καταφέρει να αποδράσει μαζί με έναν άλλο συγκρατουμένό του και θα επιστρέψει μυστικά στη Γαλλία με σκοπό να βρει τους προδότες και να πάρει εκδίκηση. 

The Professional

Le Marginal (1983)

Οι εμφανίσεις του Belmondo σε πολλές γκανγκστερικές ταινίες, του χάρισαν τον τίτλο του μάτσο άντρα που δεν σκέφτεται πριν δράσει. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ο ρόλος του του επιθεωρητή Jordan γράφτηκε ειδικά γι΄αυτόν. Γνωστός για τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί, ο Jordan, θα φθάσει στη Μασσαλία με σκοπό να εξαρθρώσει ένα μεγάλο καρτέλ ναρκωτικών. Αν ψάχνετε μια κλασική εμφάνιση σε ρόλου σκληρού άντρακλα του Belmondo, είστε στη σωστή ταινία. 

Le Marginal

(Με πληροφορίες από το dw.com)

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.