Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ηρακλής: Το πιο παλιό ξηροκαρπάδικο της Θεσσαλονίκης

Άνοιξε το 1939, έχει σπεσιαλιτέ τον πασατέμπο και στέλνει πακέτα με σποράκια μέχρι και στη NASA.
Φωτογραφίες: Ρόζα Ισμαϊλάι
DSC_0809

Ένα από τα ομορφότερα και άκρως γευστικά μυστικά, που μπορεί να σου επιφυλάσσει η οδός Ολύμπου στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στον αριθμό 59 και φέρει το όνομα «Ηρακλής». Εκεί όπου η ιστορία και η παράδοση συναντούν αρμονικά τη νοστιμιά και το μεράκι, οι αδερφοίΚαραφουλίδη αποδεικνύουν καθημερινά, γιατί η επωνυμία του καταστήματός τους έχει ταυτιστεί με την εγγυημένη ποιότητα των ξηρών καρπών. Με καταγεγραμμένα 76 χρόνια συνεχούς παρουσίας και ιστορίας στο ενεργητικό του, ο «Ηρακλής» διαθέτει σήμερα ένα από τα διαχρονικότερα επιχειρηματικά «brand names» στην πόλη κι ένα πιστό και αδιάσπαστο κοινό, που του δείχνει καθημερινά την ξεκάθαρη προτίμησή του.

Ο κύριος Καραφουλίδης Ιωάννης, με εμπειρία στον χώρο που ξεπερνά τα 50 χρόνια, και ο αδερφός του, Γαβριήλ, ανοίγουν τις πόρτες τους και μας καλούν να «γευτούμε» ένα κομμάτι ιστορίας μέσα από το εκλεκτό εμπόρευμά τους. «Όλα ξεκίνησαν το 1939, όταν ο πατέρας μας, Ηρακλής Καραφουλίδης, από τον οποίο προήλθε και η επωνυμία της επιχείρησης, πήρε την απόφαση να ανοίξει το πρώτο του ξηροκαρπάδικο επί της οδού Εγνατίας 16.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάννης, ενώ ο κύριος Γαβριήλ σπεύδει να προσθέσει: «Ο πατέρας μας έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Ρωσία κι έμαθε την δουλειά αυτή από δύο Αρβανιτόσερβους, όπως τους αποκαλούσε. Τους Γιούνους και Επίτ Ραμαντάνοβιτς, οι οποίοι με την σειρά τους «μαθήτευσαν» δίπλα σε Τούρκους στραγαλαντζήδες ήδη πριν από το 1919.» Έκτοτε, μπορεί ο «Ηρακλής» να άλλαξε αρκετές διευθύνσεις μέσα στα στενά αυτής της πόλης (1943: Αγίας Σοφίας, 1945: Βενιζέλου, Απρίλιος 1974-σήμερα: Ολύμπου), το ραντεβού όμως με το πιστό του κοινό και η εμμονή στην ποιότητα παρέμειναν σταθερά και αναλλοίωτα.

108 διαφορετικά είδη εμπορεύματος, μεταξύ των οποίων ξηροί καρποί, γλυκίσματα, αποξηραμένα και ζαχαρωμένα φρούτα – προτείνω ανεπιφύλακτα τα αποξηραμένα νεκταρίνια! – αλλά και τα δημοφιλή σήμερα superfoods, όπως η βρώμη, το μύρτιλο και τα golden berries των Ίνκας του Περού κοσμούν τις βιτρίνες του μαγαζιού και σε καλούν να τα απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις. Μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και μοναδικών γεύσεων από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Γαλλία αλλά και την μακρινή Ταϋλάνδη. Κορυφαία προτίμηση του κοινού; Τα πρωτεία κρατούν μάλλον από κοινού τα λευκά σπόρια (πασατέμπος) και τα πατροπαράδοτα φιστίκια.  

DSC_0721
DSC_0640
DSC_0762

Στην ερώτηση «τι είναι αυτό που κάνει το δικό σας εμπόρευμα ξεχωριστό όλα αυτά τα χρόνια;» η απάντηση έρχεται αβίαστα και χωρίς πολλή σκέψη από τον κύριο Γιάννη: «Η ποιότητα και η σκληρή προεργασία του». «Ο ξηρός καρπός αποτελεί παράδοση για αυτόν τον τόπο, αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής και διατροφικής του ιστορίας», μας εξηγεί ο κύριος Γαβριήλ, ενώ παραδέχεται πως έχει δοθεί ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνει και το οποίο χαρακτηρίζει ολόκληρη τη ζωή του. Άραγε ο πατέρας Ηρακλής έδωσε κάποια ιδιαίτερη συμβουλή στους γιους και συνεχιστές του έργου του; «Ποιότητα, καθαρότητα, εργατικότητα. Αυτό ήταν το τρίπτυχο της ζωής του κι αυτό έχουμε να θυμόμαστε.».

Στην μακρόχρονη πορεία του μέχρι σήμερα, ο «Ηρακλής» έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα ελληνικά Μέσα, με τις εφημερίδες «Καθημερινή», «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία» και «Ελευθεροτυπία» να ‘χουν φιλοξενήσει στις σελίδες τους εγκωμιαστικά άρθρα για τις εκλεκτές λιχουδιές του ιστορικού καταστήματος, την ώρα που και η ΕΡΤ3 έχει καλύψει το θέμα στο παρελθόν με σχετικό ρεπορτάζ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως, μέρος του πλούσιου πελατολογίου του καταστήματος, έχουν αποτελέσει κορυφαίες προσωπικότητες του εγχώριου πολιτικού και καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Κώστας Πρέκας και άλλοι. Την ίδια ώρα, ο «Ηρακλής» διαθέτει πελάτες στην Αθήνα αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων (Ευρώπη, Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία – κυρίως μετανάστες), οι οποίοι παραγγέλνουν και παραλαμβάνουν δέματα με αντικαταβολή. Ένας εξ αυτών, ο Παύλος Τούμπας, διακεκριμένος Έλληνας φυσικός της NASA. «Ο κόσμος αγαπάει τους ξηρούς καρπούς και τους εκτιμά με την ίδια ζέση όπως παλιά» προσθέτει ο κύριος Γιάννης. «Υπάρχουν ημέρες που κόβουμε 800-1000 αποδείξεις την ημέρα!».

Ξηροί Καρποί «Ηρακλής», Ολύμπου 59, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-261412

DSC_0687
DSC_0682
DSC_0769
DSC_0801
DSC_0645
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.