Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ποια είναι η χειρότερη χρονιά στην Ιστορία;

 Η Rebecca Onion ρώτησε 10 ιστορικούς στο Slate για την άποψή τους για το ποιος είναι πραγματικά ο χειρότερος χρόνος της ιστορίας. Aυτές ήταν οι επιλογές τους.

Κάπου γύρω στο 72 χιλιάδες προ Χριστού

Έχουν υπάρξει πολλοί κακοί χρόνοι στην ιστορία, αλλά ο χειρότερος χρόνος μάλλον θα ήταν ο χρόνος που οι άνθρωποι έφτασαν πιο κοντά στην εξαφάνιση. Μία χρονιά, γύρω στο 72.000 π.Χ., έγινε μία τεράστια έκρηξη ενός ηφαιστείου στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας. Η έκρηξη είχε την ισχύ 1,5 εκατομμυρίου βομβών στο μέγεθος της Χιροσίμα. Πετρώματα και μάγμα εκτοξεύτηκαν και μία στρώση από ηφαιστειακή σκόνη 15 εκατοστών κάλυψε την Ασία και ίχνη της έφτασαν ως την Αφρική. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έπεσαν και ένας «πυρηνικός» χειμώνας ξεκίνησε και κράτησε πολλά χρόνια. Οι πηγές τροφών εξαφανίστηκαν και εξετάσεις DNA έχουν δείξει πως ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε σε περίπου 3 με 10 χιλιάδες άτομα, από τα οποία κατάγονται τώρα τα 7 δις του πληθυσμού.

David Baker, “Crash Course Big History”

1348

Οι ιστορικοί αντιλαμβάνονται πως οι διαμάχες για την εξουσία και οι άχρηστοι ηγέτες δεν είναι τίποτα καινούριο. Όλες οι αναταραχές του 2016 δεν συγκρίνονται με το 1348, όταν επικράτησε ο Μαύρος Θάνατος. Η ασθένεια της πανούκλας εξαπλώθηκε από την Άπω Ανατολή ως τη Μεσόγειο, και σκότωσε το ένα τρίτο των Ευρωπαίων μέσα σε 18 μήνες. Οι προτεινόμενες λύσεις κινούνται από την αποφυγή της “σαρκικής ηδονής με γυναίκες” μέχρι το ξυπόλητο περπάτημα ενώ αυτομαστιγώνεσαι. Προτιμώ να ζω στο 2016 παρά στο 1348.

Peter Frankopan, “The Silk Roads : A New History of the World”.

1492

Θα προτείνω ως χειρότερο χρόνο την έναρξη μίας ιστορικής παγκόσμιας διαδικασίας που, όταν ξεκίνησε, άφησε λίγες ελπίδες για να ανατραπεί. Προτείνω το 1492. Οι καθολικοί μονάρχες, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα κατέλαβαν την Γρανάδα και μέσα σε λίγα χρόνια, το μισό εκατομμύριο μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν, υποδουλώθηκαν, εκδιώχθηκαν ή προσηλυτίστηκαν. Επίσης, το βασίλειο εκδίωξε τον εβραϊκό πληθυσμό. Οι πράξεις των Ισπανών έθεσαν τις βάσεις για την ιδέα της γεωγραφικά οριοθετημένης “Χριστιανικής Ευρώπης” που αντικατέστησε τις δύο χιλιετίες θρησκευτικής ποικιλομορφίας της Μεσογείου. Ακόμα, ήταν η χρονιά που ο Χριστόφος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, και μαζί του μεταφέρθηκαν ασθένειες του Παλαιού κόσμου στο Νέο, πράγμα που σήμαινε την εξόντωση του 90% του ιθαγενούς πληθυσμού.

Peter Shulman, “Coal and Empire : The Birth of Energy Security in Industrial America”.

1836

1837

To 1837 ήταν καταστροφικό για τον οποιονδήποτε στις ΗΠΑ. Ο Martin Van Buren στην προεδρία της χώρας έφερε την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της, κέρδισε το ψευδώνυμο “Martin Van Ruin”. Καθώς καταστρέφονταν τα οικονομικά των λευκών, πουλούσαν τους μαύρους σε τεράστιους αριθμούς στην προσπάθεια να ξεπληρώσουν χρέη. Οι ιθαγενείς βρέθηκαν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, καθώς συνέχισε η εκδίωξη από τη γη τους λόγω τοπικών πολέμων, και οι ακτιβιστές ενάντια στη σκλαβιά υφίσταντο από καθημερινή βία μέχρι δολοφονίες. Κανείς δεν βγήκε ανέπαφος από το 1837.

Joshua Rothman, “Flush Times and Fever Dreams: A Story of Capitalism and Slavery in the Age of Jackson”.

1876

Μελίνα Καλφαντή

Share
Published by
Μελίνα Καλφαντή