fos1700011

Μέσα σε λίγους μήνες το Κέντρο Προσφύγων αιτούντων πολιτικού ασύλου στο Λαύριο βρίσκεται και πάλι στα όρια της κοινωνικής εξαθλίωσης. Οι 220 ενήλικες και τα 65 παιδιά και 15 βρέφη που φιλοξενούνται στο κέντρο ζουν κάτω από συνθήκες που περιλαμβάνουν κίνδυνο λοιμώξεων, έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και απλήρωτο εργατικό προσωπικό. Κύρια αιτία που κρύβεται από πίσω είναι η γραφειοκρατική καθυστέρηση της ανακήρυξης νέου Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού, που διαχειρίζεται τα κονδύλια του Κέντρου. Ενώ, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διόρισε το νέο Δ.Σ η διαδικασία παραμένει στάσιμη από το Ειρηνοδικείο Αθηνών και αυτό μεταφράζεται σε εργαζομένους που 10 μήνες είναι χωρίς μισθό, σε απλήρωτους φούρνους και φαρμακοποιούς, σε αναγκαστική μοναδική τροφή τα μακαρόνια και σε έλλειψη ειδών προσωπικής υγιεινής. Παράλληλα, έχει παγώσει και η παροχή βοήθειας από τη Διεθνή Ομοσπονδία μέσω του Ερυθρού Σταυρού, με αποτέλεσμα τα 80 κέντρα της χώρας να υπολειτουργούν.

Βιώνοντας τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και τις συνέπειες πολιτικών επιλογών, οι άνθρωποι του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες συντονισμού κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα αλληλεγγύης στο κόσμο, με άμεση συγκέντρωση τροφίμων την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο Λαύριο. Ακριβώς επειδή το πρόβλημα τροφοδοσίας δεν είναι ζήτημα οικονομικής φύσης, αυστηρός όρος είναι να μην υπάρξει κανένα είδος ανταλλαγής χρημάτων, αλλά η όποια συνεισφορά να είναι αποκλειστικά σε είδος. Σύμφωνα με τη λίστα αναγκών που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους του Κέντρου, υπάρχει ανάγκη από τα εξής:

– παιδικά γάλατα σε σκόνη και πάνες για τα βρέφη   

– ψωμί, βούτυρο, τυρί κίτρινο(σε φέτες) και σαλάμι(για πρωινό σχολείου), γάλατα εβαπορέ και αυγά για τα παιδιά

– λάδι, αλεύρι, κρέας, ντοματοπελτέ, λαχανικά και φρούτα για όλους (και δευτερευόντως ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια)

-σαπούνι πράσινο, χαρτί υγείας και σαμπουάν

Σημαντική είναι και η προσφορά χρόνου στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης τροφίμων, που για την Αθήνα είναι στου Ψυρρή στο ραδιοσταθμό 105,5(Σαρρή 19), στα Εξάρχεια, τα Βριλλήσια, το Νέο Κόσμο, την Καλλιθέα, τον Πειραιά, το Σαρωνικό, την Παλλήνη και το Βύρωνα, αλλά και η προώθηση του γεγονότος παντού.

Τα τρόφιμα καλό είναι να συγκεντρώνονται σε ασφαλείς συσκευασίες, και ιδανικά σε χαρτοκιβώτια, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να μεταφέρει και ο ίδιος τα πράγματα στο Κέντρο Προσφύγων.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του κέντρου 2292027744 και στο https://www.facebook.com/groups/317217015023917/