001-popaganda_voyager1_timeline (2)

Το Voyager 1, για όσους δεν έχουν πτυχίο στην αστροφυσική, είναι ένα μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο. Εκτοξεύτηκε 16 μέρες μετά το δίδυμό του Voyager 2 στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977. Η αποστολή και των δύο ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμό και τη μελέτη των ορίων του ηλιακού μας συστήματος. Μοναδικός τους επιβάτης είναι ένας δίσκος από χρυσάφι με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που θα συναντήσει κάπου, κάποτε το σκάφος. Το περιεχόμενο που θα διαβάσει ο περίεργος εξωγήινος είναι 115 φωτογραφίες από τη Γη και των μορφών ζωής που βρίσκονται σε αυτή, μία σειρά από επιστημονικές πληροφορίες και χαιρετισμούς από ανθρώπους, όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βαλχάιμ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ (ενδιαφέρον!). Επιπλέον, περιλαμβάνει διάφορους ήχους, όπως το κλάμα ενός μωρού και μία συλλογή μουσικής με έργα του Μότσαρτ, του “Μπλάιντ” Γουίλι Τζόνσον και πολλών άλλων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Voyager 1 που απέχει πλέον περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, βγήκε από την ηλιόπαυση, το απώτατο όριο του ηλιακού συστήματος και πέρασε στο διαστρικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου 2012.

5 Σεπτεμβρίου 1977: Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ δύο βδομάδες μετά την εκτόξευση του Voyager 2, το οποίο προσπερνά καθώς ακολουθεί μικρότερη τροχιά για να φτάσει τον Δία και τον Κρόνο.

Ιανουάριος 1979: Αρχίζει η φωτογράφιση του Δία.

5 Μαρτίου 1979: Γίνεται η πλησιέστερη προσέγγιση στον Δία (περίπου 349.000 χλμ από το κέντρο του πλανήτη).

Απρίλιος 1979: Τελειώνει τη φωτογράφιση του συστήματος του Δία. Η πιο συναρπαστική ανακάλυψη είναι η ύπαρξη ηφαιστειακής δραστηριότητας στον φεγγάρι Ιώ.

12 Νοεμβρίου 1980: Γίνεται η πλησιέστερη προσέγγιση στον Κρόνο (124.000 χλμ). Ανιχνεύονται οι σύνθετες δομές των δακτυλίων του Κρόνου και τα όργανα τηλεπισκόπησης μελετούν την ατμόσφαιρα του πλανήτη και του γιγάντιου φεγγαριού του Τιτάνα.

14 Φεβρουαρίου 1990: Τραβάει την πρώτη οικογενειακή φωτογραφία του ηλιακού μας συστήματος από απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Η φωτογραφία γίνεται γνωστή ως Pale Blue Dot, καθώς σε αυτή η Γη φαίνεται σαν μία μικρή μπλε κουκίδα.

17 Φεβρουαρίου 1998: Προσπερνάει το Pioneer 10, το μέχρι τότε πιο μακρινό ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενο.

13 Δεκεμβρίου 2010: Η NASA επιβεβαιώνει ότι το Voyager 1 είναι εκτός εμβέλειας του ηλιακού ανέμου. Από τον Ιούνιο του 2010 η ανίχνευση ηλιακού ανέμου είναι σταθερά στο μηδέν.

Τέλη 2012: Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι μετρήσεις από το διαστημόπλοιο αποκάλυψαν μία σταθερή αύξηση σε συγκρούσεις με σωματίδια υψηλής ενέργειας, τα οποία πιστεύεται ότι είναι κοσμικές ακτίνες που προέρχονται από εκρήξεις σουπερνόβα.

12 Σεπτεμβρίου 2013: Η NASA ανακοινώνει ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενο που βγαίνει εκτός των ορίων του ηλιακού μας συστήματος. Υπολογίζεται ότι η έξοδος έγινε γύρω στις 25 Αυγούστου του 2012.