Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Κύριε Γλέζο, πότε και πού σας γεννήθηκε η ιδέα να κατεβάσετε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε την απάντηση του μεγάλου αγωνιστή σε μια ιστορική συνέντευξη, με τον Λάκη Σάντα δίπλα του, στην ΕΡΤ1 και τον Φρέντυ Γερμανό πίσω στο 1982.

https://www.youtube.com/watch?v=YIN4aURoAew&t=5s

Τα χρώματα είναι ασπρόμαυρα. Η εποχή, 1982, τόσο μακρινή με το σήμερα, όσο μακρινή ήταν και με το τότε. 

41 χρόνια από εκείνο τον Μάη που ανέβηκαν μαζί στην Ακρόπολη και κατέβασαν τη σημαία των κατακτητών ναζί για να υψώσουν και πάλι την ελληνική, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, Πρώτη Σελίδα, και διηγήθηκαν με υπέροχη σεμνότητα πώς συνέλαβαν κι εκετέλεσαν την εμβληματικότερη όλων των αντιστασιακών δράσεων στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Μανώλης Γλέζος, 2014 (Παναγιώτης Τζάμαρος/ Fos Photos)

Σήμερα, 38 χρόνια μετά από εκείνη την εκπομπή, δυστυχως εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας που δε θα επιτρέψει το λαϊκό προσκύνημα που του οφείλει ο ελληνικός λαός και η Ιστορία, ο Μανώλης Γλέζος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών κι αγώνων στα 98 του (ο Λάκης Σάντας πέθανε στα 89 του, τον Φεβρουάριο του 2011). 

Στο ασπρόμαυρο καρέ βλέπουμε τον Φρέντυ Γερμανό να ρωτάει «πώς τους ήρθε η ιδέα της Ακρόπολης» κι ο Γλεζος, 60 ετών τότε, γίνεται ξανά παιδί και μιλάει για τα αντιστασιακά σχέδια που έκαναν με τον Σάντα – μες στην νεανική αφέλειά τους περπατούσαν στην κατοχική Αθήνα ως το αεροδρόμιο του Ελληνικού με σκοπό «να κάψουν γερμανικά αεροπλάνα», ενώ χαμογελούν όταν θυμούνται πώς δεν πετύχαιναν οι δολιοφθορές που έστηναν γιατί «δεν ήξεραν πώς να φτιάξουν μολότοφ».

Είναι ένα από τα δεκάδες ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το ανάστημα μιας προσωπικότητας που στάθηκε σε όλη της της ζωή πολύ ανώτερη των περιστάσεων. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.