Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ο κορονοϊός σκοτώνει πολύ περισσότερους άνδρες μέχρι τώρα;

Η βιολογία, ο τρόπος ζωής και συγκεκριμένοι τύποι συμπεριφοράς είναι εξίσου πιθανά να παίζουν τον ρόλο τους.

Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

Από την αρχή της εμφάνισης του κορονοϊού μέχρι τώρα τονίζεται όσο πιο δυνατά γίνεται ότι δεν κάνει διακρίσεις. Υπό αυτήν την έννοια, ίσως και να ήταν χρήσιμες οι δημόσιες ανακοινώσεις από διάσημους και ισχυρούς ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη ότι ήταν θετικοί. 

Είμαστε όλοι ίσοι, λοιπόν, απέναντι στον ιό. Με δύο αστερίσκους: την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό. Όσο περισσότερα χρόνια κουβαλά κάποιος κι όσο πιο βαρύ είναι το ιατρικό παρελθόν του (τα περίφημα «υποκείμενα νοσήματα» που ακούμε καθημερινά στην ενημέρωση του κυρίου Τσιόδρα), τόσο αυξάνονται δυστυχώς οι πιθανότητες να μπει στη μαύρη λίστα που μετρά μέχρι τώρα πάνω από 23.000 θύματα σε όλον τον κόσμο

Μήπως υπάρχει κι ένας τρίτος αστερίσκος; Το φύλο;

Οι επιστήμονες δεν έχουν κανένα ακλονητο επιχείρημα για να το στοιχειοθετήσουν, παρολ’ αυτά τα νούμερα θανάτων-νοσούντων ανοίγουν τη συζήτηση από μόνα τους.

Στην Κίνα, το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2.8% στους άνδρες και 1.7% στις γυναίκες. 

Το ίδιο μοτίβο με περισσότερους θανάτους μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού συναντά κανείς και σε άλλες χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Νότια Κορέα και Ιράν. 

Στην πολύπαθη Ιταλία, μάλιστα, το 71% των θανάτων αφορά άνδρες, ενώ στην Ισπανία οι θάνατοι των ανδρών είναι διπλάσιοι σε σχέση με τις γυναίκες. 

Ακόμα και στην Ελλάδα των λίγων θυμάτων, η αναλογία μέχρι σήμερα είναι 21 άνδρες – 5 γυναίκες σε σύνολο 26 θυμάτων

Είναι λοιπόν οι άνδρες πιο ευάλωτοι; 

Στην αρχή, φάνηκε λογικοφανής η εξήγηση του καπνίσματος. Π.χ. στην Κίνα 50% των ανδρών καπνίζουν σε αντίθεση με το μόλις 2% των γυναικών, κάτι που θεωρήθηκε ικανό να εξηγήσει τη διαφορά στους δείκτες θνησιμότητας (στην Ιταλία βέβαια η αναλογία είναι διαφορετική και η διαφορά σαφώς μικρότερη, 28 έναντι 19%). Μια ακόμα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα ενίσχυε το επιχείρημα του τσιγάρου αφού  καπνιστές ήταν το 26% όσων κατέληξαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή πέθαναν.

Άλλού ανασύρθηκαν μελέτες του παρελθόντος που θέλουν τους άνδρες να πλένουν λιγότερο τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν λιγότερο το σαπούνι, να καταφεύγουν πιο δύσκολα στην ιατρική φροντίδα, ακόμα και να αγνοούν συχνότερα (σε σχέση με τις γυναίκες) τις δημόσιες υγειονομικές συστάσεις. 

Ωστόσο, η καθηγήτρια δημόσιας υγείας του Johns Hopkins Bloomberg School, Σάμπρα Κλάιν, δεν πιστεύει ότι είναι τόσο σημαντικός παράγοντας το τσιγάρο. Υποστηρίζει ότι «το ανδρικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην ενεργοποιήσει την κατάλληλη αντίδραση όταν αρχικά εντοπίσει τον ιό», κάτι που έχει διαπιστωθεί σε μια ευρεία γκάμα μολύνσεων όπως η ηπατίτιδα C και o HIV. Μελέτες σε ποντίκια οδηγούν ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για κορονοϊούς, χωρίς όμως να έχει εξεταστεί ο Covid-19. 

Ίσως παίζουν ρόλο και οι ορμόνες: τα οιστρογόνα έχει φανεί ότι αυξάνουν τις αντιϊκές αντιδράσεις των ανοσοποιητικών κυττάρων. Πολλά γονίδια, επίσης, που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι κωδικοποιημένα στο χρωμόσωμα X – οι άνδρες έχουν ένα, ενώ οι γυναίκες δύο

Το συμπέρασμα από όλα αυτά τα στοιχεία; Η βιολογία, ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά είναι εξίσου πιθανά να παίζουν τον ρόλο τους ώστε να παρουσιάζεται μέχρι τώρα αυτή η σημαντική απόκλιση στον αριθμό νοσούντων και θυμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν όταν περισσότερες χώρες δημοσιοποιήσουν ακριβείς αναφορές με τα δεδομένα του κορονοϊού. Για την ώρα, το έχουν κανει λίγες π.χ. δεν έχουν δώσει στοιχεία με βάση το φύλο οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Κι αυτό θα είναι χρήσιμο όχι μόνο για να δούμε αν όντως ο κορονοϊός κάνει διακρίσεις, αλλά και για την ανάπτυξη του εμβολίου που είναι το νούμερο ένα ζητούμενο παγκοσμίως αυτήν την στιγμή. 

(Οι πληροφορίες από τον Guardian)

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.