Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερωτηματικά και αντιφάσεις για την υπόθεση του Βαγγέλη Σταθόπουλου

Αντωνία Λεγάκη: η Δικαιοσύνη να μην εκχωρήσει την εκδίκαση της υπόθεσης στην Αντιτρομοκρατική.

Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης για την ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ στο Χολαργό τον Οκτώβριο του 2019 και ένταξη στην οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα. Ένας εκ των κατηγορουμένων είναι ο Βαγγέλης Σταθόπουλος. Είχε καταδικαστεί παλιότερα για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, μια καταδίκη που είχε προκαλέσει ερωτηματικά, καθώς ενώ κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στην οργάνωση, δεν κρίθηκε ένοχος για καμία από τις πράξεις της. Όταν αποφυλακίστηκε προσπάθησε να ανασυγκροτήσει τη ζωή του. Έφτιαξε μια σχολή κουνγκ- φου, στην οποία αφιέρωνε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου του. Παρέμεινε, βεβαίως, αναρχικός – ιδιότητα που εμπίπτει στα πολιτικά φρονήματα, τα οποία ως γνωστόν δε διώκονται ή αυτό τουλάχιστον λέει το καταστατικό πλαίσιο του ελληνικού κράτους.

Τον Οκτώβρη, λοιπόν, του 2019 διαπράχθηκε μια ληστεία στον ΟΠΑΠ Χολαργού, κατά την οποία αυτοτραυματίστηκε ο καταζητούμενος Δημήτρης Χαζηβασιλειάδης. Αυτό είναι το σημείο που ξαναπιάνεται το νήμα της περιπέτειας για τον Βαγγέλη Σταθόπουλο. Λίγες μέρες αργότερα συνελλήφθη. Χτυπήθηκε, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, κατά την σύλληψη του παρά το γεγονός ότι δεν προέβαλε αντίσταση και βρέθηκε προφυλακισμένος για 16 μήνες στις φυλακές της Λάρισας, σ’ αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας που στις φυλακές έγινε ακόμα πιο αφόρητη. Ωστόσο, το κατηγορητήριο, αν και ιδιαίτερα βαρύ, φαίνεται ελλιπές και αντιφατικό ως προς την περίπτωση του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στην Popaganda η Αντωνία Λεγάκη, εκ των συνηγόρων του Σταθόπουλου: Το επίμαχο βράδυ ο Βαγγέλης Σταθόπουλος ειδοποιείται πως ο Χατζηβασιλειάδης έχει τραυματιστεί και χρειάζεται βοήθεια. Ο Βαγγέλης δε γνωρίζει λεπτομέρειες αλλά εμφορούμενος από ένα πνεύμα αλληλεγγύης προμηθεύεται φαρμακευτικό υλικό και πηγαίνει στο σπίτι που φιλοξενείται ο Χατζηβασιλειάδης στο Χολαργό για να βοηθήσει τον τραυματία. Παρέχει πρώτες βοήθειες που γνωρίζει λόγω προπονητικής, συστήνει στον τραυματία να πάει στο νοσοκομείο και φεύγει. Αυτό είναι το Α και το Ω της εμπλοκής του.

Την ώρα της ληστείας υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που πιστοποιούν ότι ο Βαγγέλης βρισκόταν σε άλλη περιοχή της Αττικής και έτρωγε. Ούτε από τις κάμερες του ΟΠΑΠ αναγνωρίζεται.

Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που υποδείκνυε ως δράστες της ληστείας τον Χατζηβασιλειάδη και τον Σταθόπουλο και ότι δε μπορεί, παρά την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που διαθέτει, να εντοπίσει την πηγή του τηλεφωνήματος.

Συλλαμβάνουν τον Δ.Μ. που έμενε στο σπίτι του Χολαργού, όπου φιλοξενούνταν ο Χατζηβασιλειάδης. Μιλάει περί ανάμειξης του Σταθόπουλου αλλά προτού καν φτάσει στον ανακριτή, παραδέχεται ο ίδιος ότι εξαναγκάστηκε να καταθέσει ό,τι κατέθεσε ύστερα από υπαγορεύσεις που δέχτηκε από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Υπάρχει ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη από το οποίο μεταφέρθηκαν ορισμένα πολεμοφόδια στο σπίτι του Χολαργού. Το διαμέρισμα ανήκει σε κάποιον Σταθόπουλο. Έγραψαν ψευδώς ότι πρόκειται για τον πάτερα του Βαγγέλη. Ο άνθρωπος ζει κι έχει αποδειχθεί ότι δεν ανήκει σ’ εκείνον. Μια απλή συνωνυμία είναι. Δε βρέθηκε ίχνος DNA του Βαγγέλη στο συγκεκριμένο διαμέρισμα. Δε βρέθηκε γενικά πουθενάDNA του Βαγγέλη, παρά μόνο στην γάζα που αγόρασε για το τραύμα του Χατζηβασιλειάδη. Υποτίθεται ότι υπάρχει κι ένα μίγμαDNA στο αριστερό κομμάτι του τιμονιού της μοτοσυκλέτας των δραστών της ληστείας, για το οποίο διαθέτουμε πραγματογνωμοσύνη που το αποδομεί. Αν ήταν δράστης τοDNA του θα εντοπίζονταν παντού.

Ο ίδιος ο Σταθόπουλος από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις συγκεκριμένες ενέργειες και ότι η μοναδική δική του ανάμιξη περιορίζεται στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης σ’ έναν τραυματία.

«Σε ό,τι αφορά τώρα την υπόθεσή μου, είναι από τις πρώτες νέου τύπου αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, που αποσκοπούν να δείξουν έργο από την πλευρά της αστυνομίας και της κυβέρνησης και να στεφθούν με επιτυχία, ακόμα και αν η πραγματικότητα τούς διαψεύδει. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο, η υπόθεσή μου στέφθηκε με επιτυχία, όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αστυνομίας αλληλοσυγχαίρονταν και ευλογούσαν τα γένια τους πριν καλά να ανοίξει η δικογραφία, με εμένα να στερούμαι κάθε τεκμήριο αθωότητας και να οδηγούμαι στη φυλακή με το μισό ποινικό κώδικα φορτωμένο στην πλάτη μου! Η σύλληψη μου έρχεται λίγους μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσίας από αυτή την ακροδεξιά κυβέρνηση που προσπαθεί να δείξει ότι παράγει έργο, μην έχοντας κανένα σχέδιο. Ρίχνει όλο το βάρος της στο δόγμα νομός και τάξη, και έτσι εμφανίζονται τα σενάρια περί εγχώριας τρομοκρατίας άρα και τα σενάρια της επιτυχίας για την αντιμετώπιση της. Φυσικά, για μια ακόμη φορά τα καθεστωτικά ΜΜΕ αρχίσαν να αναπαράγουν τα σενάρια της αστυνομίας σε ένα όργιο παραπληροφόρησης και τρομολαγνείας. Παρουσιάζοντάς με σαν ένα δάσκαλο κουνγκ φου που θέλει να φτιάξει τον προσωπικό του στρατό και από την άλλη σαν τον άνθρωπο-κλειδί σε φανταστικά μελλοντικά χτυπήματα. Προφανώς δεν είχε καμία σημασία το ότι αυτή η οργάνωση για την οποία κατηγορούμαι είχε σταματήσει να δρα περισσότερο από τρία χρόνια, ούτε ότι τον περισσότερο καιρό που δρούσε εγώ ήμουν στη φυλακή ή έτρεχα για πολύ καιρό σε δικαστήρια. Δεν υπάρχει εδώ καμία λογική απάντηση; Από τότε που αποφυλακίστηκα προσπάθησα με κόπο να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, φυσικά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας, αλλά προφανώς ούτε αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Την ώρα που με κατηγορούν ότι υποτιθέμενα διέπραττα ληστεία, τελείωνα το μάθημα στη σχολή μου και μετέπειτα βρέθηκα σε άλλη περιοχή, διάφοροι άνθρωποι πιστοποιούν ότι κινήθηκα, ότι έκατσα να φάω κάτι και να πιώ μια μπίρα, εύλογα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, πώς μπορώ να είμαι σε δύο μέρη ταυτοχρόνως» έγραφε μεταξύ άλλων σε κείμενο του από τις φυλακές Λάρισας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του Φλεβάρη.

Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης με κείμενο του που δημοσιεύτηκε στο Indymedia στις 21 Νοεμβρίου του 2019 εξηγεί τα γεγονότα και αποσαφηνίζει πως ούτε ο Σταθόπουλος, ούτε ο άνθρωπος στο σπίτι του οποίου φιλοξενήθηκε, φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τις πράξεις που κατηγορούνται.

«Φτάνουμε μετά από 18 σχεδόν μήνες προφυλάκισης στο δικαστήριο, όπου η δικογραφία παρότι τεράστια, για το Σταθόπουλο είναι κενή. Ο ίδιος διατυμπανίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τα αδικήματα. Τα ευρήματα της Αστυνομίας τον επιβεβαιώνουν. Παρατηρούμε μεγάλη ένδεια αποδεικτικού υλικού. Βασίζονται σε μια συνωνυμία ιδιοκτήτη που αποδεικνύεται πανεύκολα. Αυτή η συνωνυμία τον κατέστησε εύκολο στόχο για την Αντιτρομοκρατική. Έχουμε εδώ μια διαδικασία κατασκευής συνήθους υπόπτου. Δεν έχουν σταθεί οι αρχές όπως πρέπει απέναντι στα στοιχεία. Δεν τα έχουν αξιολογήσει. Για εμάς το βασικό είναι η Δικαιοσύνη να εκπληρώσει το ρόλο της που είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου. Όχι να αποφασίζει η Αντιτρομοκρατική και να σφραγίζουν οι δικαστές. Διεκδικούμε, λοιπόν, η Δικαιοσύνη να μην εκχωρήσει την εκδίκαση της υπόθεσης στην Αντιτρομοκρατική, γιατί θα μιλάμε όντως για ένα αστυνομικό κράτος που είναι μια ζοφερή προοπτική» καταλήγει η Αντωνία Λεγάκη.

POP TODAY
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
ΠΟΛΗ
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.