Από την έναρξη της κρίσης και μετά, οι κοινωνικές ανισότητες αμβλύνθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν πλέον να διεκδικούν σε καθημερινή βάση τα αυτονόητα, ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι για ύπνο, το δικαίωμα στην εργασία και φυσικά στην εκπαίδευση.

Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα είχαν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία μιας και αυτοί είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που συνθέτουν τις ευκαιρίες. Μια κοινωνία ίσων ευκαιριών ήταν πάντα το ζητούμενο που μάλλον ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Πλέον, το ζητούμενο είναι αν μπορούν όλοι όσοι είχαν έντονες αλλαγές στη ζωή τους να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία λαμβάνοντας μία ουσιαστική στήριξη στην καθημερινότητά τους . Αυτό το κομμάτι έρχεται να αναλάβει η «Κοινωνία ίσων ευκαιριών»

Η Equal Society ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 με πρωτοβουλία μιας ομάδας δεκαπέντε ατόμων που είχαν σαν στόχο τις δράσεις κοινωνικού περιεχομένου. Σαν βάση έθεσαν το θέμα της απασχόλησης που «καίει» πολύ κόσμο στη χώρα μας μιας και είδανε ότι μπαίνοντας πλέον στην καρδιά μιας μεγάλης κρίσης, υπήρχε έντονο ζήτημα κοινωνικών δομών. Στη συνέχεια ξεκίνησαν συνεργασίες με διάφορους φορείς. Ανάμεσά τους και οι Γιατροί του κόσμου, μαζί με τους οποίους διατηρούν ένα κτήριο στο Μεταξουργείο που στον επάνω όροφο διαθέτει υπνωτήριο αστέγων με 50 κρεβάτια, ενώ στον κάτω όροφο παρέχουν συσσίτιο. Στο έργο τους έχουν την στήριξη πολλών χορηγών που τους παρέχουν περίπου 140 γεύματα ημερησίως, αν και λόγω της κρίσης, αρκετές επιχειρήσεις-χορηγοί πλέον έκλεισαν.

foto2

Η Equal Society όμως είναι περισσότερο γνωστή για τη δράση της στην εκπαίδευση. Συμμετέχει κάθε χρόνο στην Διεθνή έκθεση εκπαίδευσης και εργασίας, ενώ παράλληλά είναι συνδιοργανωτής του job festival όπου έχει υπ’ ευθύνη της την οργάνωση εργαστηρίων συμβουλευτικής με θέμα την εργασία περιλαμβάνοντας αντικείμενα όπως σύνταξη βιογραφικού και συνεντεύξεις, μέχρι εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, συνυπάρχουν ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια που παρουσιάζουν τα προγράμματά τους. Αυτή η συνύπαρξη ήταν που καλλιέργησε μια σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά της Equal Society.«Το 2012 λοιπόν, καθώς πηγαίναμε προς το ΣΕΦ όπου γινόταν η έκθεση, συζητούσαμε μεταξύ μας και προσπαθούσαμε να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της εκπαίδευσης. Έτσι, βάλαμε ένα «στοίχημα» με σκοπό να προτείνουμε σε κάθε πανεπιστήμιο να μας δώσει έστω από μια υποτροφία» λέει ο πρόεδρος της Equal Society Σπύρος Φρεμεντίτης.

Με αυτό το σκεπτικό, προσέγγισαν περίπου 100 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στην έκθεση καταφέρνοντας να αποκομίσουν 22 υποτροφίες για τον πρώτο χρόνο της προσπάθειας, συνολικού οφέλους 600.000 ευρώ. Έτσι γεννήθηκε το πρόγραμμα «Σπουδάζω με υποτροφία». Μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη της ενέργειας έχουν καταφέρει να δώσουν υποτροφίες σε 238 φοιτητές για σπουδές σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, σε ΤΕΙ και σε κολλέγια, συνολικού ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Πως κερδίζω την υποτροφία; 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπαίνει στο site της Equal Society, στην ενότητα «Σπουδάζω με υποτροφία» και συμπληρώνει μία φόρμα με τα στοιχεία και τα οικονομικά του κριτήρια. Συμπληρώνοντας κάθε στοιχείο, ο υποψήφιος αυτό-μοριοδοτείται. Στο τέλος εκτυπώνει την αίτηση και την προσκομίζει στην Equal Society μαζί με την αίτηση του πανεπιστημίου, με σκοπό να μπει στη διαδικασία αξιολόγησης.

Το 2013 βραβεύτηκαν για το έργο τους από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι της Equal Society θεωρούν ότι το σημαντικότερο βραβείο τους είναι η στήριξη που παρέχουν σε νέους ανθρώπους για να εκπληρώσουν τους στόχους τους. «Έχουμε τύχει σε πολλές συγκινητικές περιπτώσεις, όταν παίρνουμε τηλέφωνο να ενημερώσουμε σπουδαστές ότι πήραν την υποτροφία. Είναι πολύ σημαντικό να τους ακούς να κλαίνε!» είναι τα λόγια του Σπύρου φρεμεντίτη και συνεχίζει «Αν με ρωτούσες πού θεωρώ ότι έχουμε βοηθήσει περισσότερο κόσμο, θα σου έλεγα στην εκπαίδευση. Μπορεί να δίνουμε πολλές μερίδες φαγητού καθημερινά, αλλά θα έλεγα ότι ο καθένας έχει τις ευθύνες που του αναλογούν για το πόσο ξέπεσε στη ζωή του. Στα παιδιά όμως που θέλουν να σπουδάσουν, τι ευθύνες μπορείς να ζητήσεις; Δεν φταίνε σε τίποτα αυτά για το πού φτάσαμε».

vraveusi 1

Εκτός όμως από την υλοποίηση, εκείνο που απασχολεί τους 17 ανθρώπους της Equal Society είναι και η απόδοση του έργου της. Γι’ αυτό έχει προχωρήσει στη διαδικασία «μέτρηση κοινωνικής απόδοσης της επένδυσης». Πρόκειται για μια μεθοδολογία που μπορεί και υπολογίζει το όφελος που επιστρέφει στην κοινωνία από μια επένδυση. «Ας λάβουμε υπόψη μας ότι το κράτος έδωσε 150.000.000 μέσω vouchers στους ανέργους. Το μόνο που ξέρει το κράτος είναι ότι έδωσε αυτό το ποσό και μέσω αποδείξεων θεωρεί ότι υπήρχε σωστή διαχείριση. Δεν θα έπρεπε να δει ποια είναι οι κοινωνική αξία που παράγεται μέσα από αυτή τη δραστηριότητα; Δεν θα έπρεπε να ξέρει ποιες ήταν οι αλλαγές που επετεύχθησαν στις ζωές των ανθρώπων μέσω αυτού του έργου; Αντίστοιχα, στο έργο της Equal Society σιτίζονται καθημερινά πολλοί άνθρωποι. Αν λάβουμε υπόψη μας όμως ότι μετά από δύο ώρες πεινάνε ξανά, η Equal έλυσε κάποιο πρόβλημά τους; Έκανε κάτι σημαντικό;» αναρωτιέται ο Σπύρος Φρεμεντίτης.

Χρησιμοποίησαν λοιπόν τη μεθοδολογία για να δούνε τι όφελος έχει η δράση τους. Πρώτη στη συγκεκριμένη μέτρηση είχε βγει η ΜΚΟ Αγκαλιά του μακαρίτη του παπά Στρατή από την Λέσβο. Για το έργο της πήρε το πρώτο βραβείο της Ευρώπης μαζί με 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μέτρηση, για κάθε ευρώ που μπαίνει στην Αγκαλιά, η κοινωνική αξία είναι 4,8 ευρώ! Αναφορικά με το συσσίτιο της Equal, τον πρώτο χρόνο ήταν υποτιμημένο αντιστοιχώντας 0,8 ευρώ επιστροφής στην κοινωνία για κάθε 1 επένδυσης. Αφού είδαν ότι υποαποδίδει, σκέφτηκαν να κάνουν κάτι για αυτό. Αρχικά, εντόπισαν την αιτία της υποαπόδοσης. Ήταν απλό, ο σιτισμένος κάλυπτε την ανάγκη του για λίγες ώρες. Μετά θα πεινούσε ξανά. Ουσιαστική κάλυψη της ανάγκης θα είχαμε αν έμπαινε σε συμβουλευτικό πρόγραμμα για να βρει εργασία, αν εξεταζόταν για το πώς είναι ψυχολογικά, αν βοηθούσε σε μικροεργασίες νοιώθοντας χρήσιμος κλπ. Καλύπτοντας αυτές τις ανάγκες, πήρε αξία ο κοινωνικός χώρος της Equal Society και τα 0,8 ευρώ απόδοσης τετραπλασιάστηκαν σε σύντομο διάστημα.

Στη δράση της Equal Society έρχεται να προστεθεί κάτι νέο. Προσπαθώντας να αξιοποιήσουν ένα ακίνητο 120 τ.μ. που διαθέτουν στην Πατησίων, αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε κοινωνικό ιατρείο. Σκοπός τους είναι να το επανδρώσουν με παθολόγο, παιδίατρο και ψυχίατρο ούτως ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού ευάλωτου πληθυσμού που βρίσκεται στις γύρω περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι σε φάση οργάνωσης αναζητώντας ανθρώπους που μπορούν να τους παρέχουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.

Καλές δράσεις!