Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εκλογές Μαΐου 2019: Γιατί είναι διαφορετικές και τι πρέπει να προσέξετε

Ψηφίζουμε τέσσερεις φορές σε μία μέρα και ψηφίζουμε διαφορετικά. Οι 10+1 αλλαγές στις εκλογές του Μαΐου 2019 και τι να προσέξουμε.

Οι Εκλογές του Μαΐου 2019 χαρακτηρίζονται από πολλές ιδιομορφίες  και αλλαγές που είναι καλό να τις γνωρίζουμε έγκαιρα ώστε να ψηφίσουμε γρήγορα, άνετα και έγκυρα. Η ομάδα της Popaganda τις συνέλεξε για εσάς και τις παρουσιάζει σήμερα εδώ

1. Όχι μία, όχι δύο αλλά τέσσερις

Την Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε ως και τέσσερις φορές σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες. 

  • Ευρωεκλογές (Μία κάλπη)
  • Αυτοδιοικητικές Εκλογές (Τρεις κάλπες)
    -Περιφερειακές Εκλογές
    -Δημοτικές Εκλογές
    -Όργανα Διοίκησης Τοπικών Κοινοτήτων

2. Ψηφίζουμε σε 2 διπλανά εκλογικά τμήματα για να διευκολυνθούμε και να αποφευχθούν οι ουρές

3. Ψηφίζουν για πρώτη φορά οι 17ρηδες!!!

Στις εκλογές του Μαΐου 2019 ψηφίζουν 527.000 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 106.760 είναι 17 ετών, ήτοι γεννημένοι ως 31 Δεκεμβρίου 2002.

4. Δεν χρειάζεται προεγγραφή – έχουν φροντίσει για αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες. Μπορείς από τώρα να μάθεις που ψηφίζεις –τσεκάροντας αν τα στοιχεία σου είναι σωστά, ώστε αν χρειαστεί να μιλήσεις με τον Δήμο σου και να τα τακτοποιήσεις. Μάθε που ψηφίζεις εδώ

5. Στις Ευρωεκλογές του 2019 ψηφίζουμε για πρώτη φορά με σταυροδοσία. Δηλαδή, αφού επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούμε, μπορούμε να σταυρώσουμε ως τέσσερις υποψηφίους βάζοντας ένα σταυρό +  (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΚ ✔) είτε από την αριστερή, είτε από την δεξιά μεριά των ονομάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλοι οι σταυροί πρέπει να είναι τοποθετημένοι από την ίδια μεριά των ονομάτων, δηλαδή ή όλοι από τα αριστερά ή όλοι από τα δεξιά αλλιώς το ψηφοδέλτιο θα ακυρωθεί.

6. Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 ψηφίζουμε για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών:

  • την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου.
  • την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου
  • την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)

και έχουμε  περισσότερες αλλαγές  λόγω της εφαρμογής, για πρώτη φορά, των διατάξεων του ν. 4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I»).

7. Ψηφίζουμε για πρώτη φορά με εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής εκπροσωπούνται όλες οι δυνάμεις σύμφωνα με τις ψήφους που έλαβαν στον

Α΄ γύρο.

Σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

8. Επαναφέρεται η τετραετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών και αποσυνδέεται ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, κάτι που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

9. Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης και ειδικότερα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας έως και 300 κατοίκους.

Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.

Προβλέπεται, επίσης, η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων, ενώ λαμβάνεται, για πρώτη φορά, υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.

10. Ψηφίζουμε σε δύο διπλανά μεν αλλά διαφορετικά τμήματα. Τα εκλογικά τμήματα εν προκειμένω θα διασπασθούν σε Α’ και Β’, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες.

Στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση «Α» θα ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές και

στα εκλογικά τμήματα με διάκριση «Β» για Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές. Εξαιρούνται τα τμήματα με πολύ λίγους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στα οποία θα υπάρχουν και οι 4 κάλπες των εκλογών καθώς και τα τμήματα των δήμων στους οποίους δεν αναδεικνύονται συμβούλια ή πρόεδροι κοινότητας στα οποία θα υπάρχουν 3 κάλπες.

Τα εκλογικά τμήματα «Α» και «Β» θα στεγάζονται στο ίδιο εκλογικό κατάστημα και σε συνεχόμενες αίθουσες για τη διευκόλυνση των εκλογέων.

11. Σταυρώνουμε με προσοχή και με βάση τον αριθμό σταυρών που ‘’δικαιούται’’ η Περιφέρεια, ο Δήμος και, όπου ισχύει, η κοινότητά μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Περιφερειακές Εκλογές:

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές:

> Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

> Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης

β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

και για τις Κοινοτικές Εκλογές:

> Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

> Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

> Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Για να είστε σίγουροι μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά εγκαίρως από το Δήμο σας αλλά και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.

Αφού επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούμε μπορούμε να σταυρώσουμε βάζοντας σταυρό +  (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΚ ✔) είτε από την αριστερή, είτε από την δεξιά μεριά των ονομάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλοι οι σταυροί πρέπει να είναι τοποθετημένοι από την ίδια μεριά των ονομάτων, δηλαδή ή όλοι από τα αριστερά ή όλοι από τα δεξιά.

Μάθε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις Εκλογές του Μαΐου 2019 εδώ και Καλό Βόλι!
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.