Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ

10 Χρόνια από τον Θάνατο του Τζορτζ Μπεστ

Σε ισάριθμες ατάκες, φωτογραφίες και τα καλύτερα γκολ της καριέρας του «πέμπτου Beatle».
best_12

Πριν δέκα χρόνια από τις 24/11/2005 που ο Τζορτζ Μπεστ, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς θρύλους όλων των εποχών άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 59 ετών, νικημένος από τα προβλήματα υγείας που προξένησαν στον οργανισμό του οι χρόνιες καταχρήσεις. Στη σύντομη όμως ζωή του και με μια καριέρα που πήρε την κάτω βόλτα πολύ νωρίς ο Best κατάφερε να σημαδέψει το ποδόσφαιρο μια για πάντα. Και κυρίως να δώσει νέο περιεχόμενο στην έννοια του  ποδοσφαιριστή-σταρ. Γεννήθηκε στο Μπέλφαστ το 1946 και το 1963 μόλις 17 χρονών πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση με τη φανέλα της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία προσπαθούσε δειλά-δειλά να ξεπεράσει την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου του 1958. Τέσσερα μόλις χρόνια αργότερα ο Τζορτζ Μπεστ ως μέλος της “αγίας τριάδας” του Μάντσεστερ, μαζί με τους Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Λο, έφερε τους κόκκινους διάβολους στην κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας στον τελικό της -τότε- ανίκητης Μπενφίκα. Ήταν οι πορτογάλοι δημοσιογράφοι που λίγα χρόνια πριν τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον “πέμπτο Beatle”, ενα προσωνύμιο που θα έμενε μαζί του ως το τέλος. Ο Τζορτζ Μπεστ άλλωστε ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που απασχόλησε έντονα τα βρετανικά -και όχι μόνο- media με το lifestyle του.

Ήταν χαρισματικός, όμορφος, ετοιμόλογος και έξυπνος. Αλλά και γυναικάς, πότης, απείθαρχος, ασυνεπής, τεμεπέλης. Στο γήπεδο όμως ήταν πραγματικά μοναδικός. Ο Σερ Ματ Μπάσμπι, θρυλικός προπονητής της Γιουνάιτεντ, έλεγε συνεχώς στους παίκτες του “όποτε είναι δυνατόν, να δίνετε τη μπάλα στον Τζόρτζι”. Γιατί ο Μπεστ είχε -εξωπραγματική για την εποχή- τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα. Ήταν καλός πασέρ, εξαιρετικός σουτέρ και ένας από τους καλύτερους ντριμπλέρ που πάτησαν ποτέ χορτάρι. Είχε επίσης ισορροπία κι αντοχή στο ξύλο που αναπόφευκτα έτρωγε με τα κατά καιρούς δολοφονικά τάκλιν από τους ζαλισμένους αντιπάλους του. Αγωνιζόταν στο πλάι αλλά και στο κέντρο της επίθεσης, στην επιθετική τριπλέτα αλλά κι ακριβώς πίσω από αυτήν. Με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ αγωνίστηκε 361 φορές και πέτυχε 137 γκολ. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τρία  κύπελλα και ένα ευρωπαϊκό πριν την αφήσει μόλις στα 27 του.

Έκτοτε άλλαξε πολλές ομάδες (έπαιξε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -καμια φορά ακόμα και για ένα μόνο ματς επίδειξης – σε ομάδες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ), αλλά δε στέριωσε πουθενά.  Κάπου εκεί ξεκίνησαν, ή μάλλον φούντωσαν, και τα εξωαγωνιστικά προβλήματα.. Δέκα χρόνια μετά τον θανατό του όμως εμείς θυμόμαστε τον Τζορτζ Μπεστ για τις μοναδικές στιγμές και τις συγκινήσεις που προσέφερε στον φίλαθλο κόσμο, για τα γκολ, τις ντρίμπλες και αλλά και για τις μοναδικές, φλεγματικές του ατάκες. Ιδού δέκα από αυτές, δέκα ξεχωριστές φωτογραφίες καθώς και τα δέκα καλύτερα γκολ που σημείωσε στην καριέρα του.

1. “Πάντα ήθελα περισσότερα. Περισσότερα από το οτιδήποτε.”

Νεότατος, άρτι αφιχθείς στο Manchester.

Νεότατος, άρτι αφιχθείς στο Μάντσεστερ.

2. “Ξόδεψα πολλά λεφτά για αλκοόλ, αυτοκίνητα και γυναίκες. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα.”

Με τη συντροφό του Alex Beast.

Με την ηθοποιό Σούζαν Τζορτζ.

3. “Θα σταματήσω να πίνω..αλλά μόνο όταν κοιμάμαι.”

Ο μοιραίος εθισμός του.

Ο μοιραίος εθισμός του.

4. “Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε γκολ εναντίον της Λίβερπουλ από τα τριάντα μέτρα έχοντας περάσει πρώτα τέσσερις παίκτες και το να κοιμάμαι με τη Μις Κόσμος, θα ήμουν σε δίλημμα. Ευτυχώς τα είχα και τα δύο”

Σε κάποιο από τα πολλά αυτοκίνητα που είχε στη συλλογή του.

Σε κάποιο από τα πολλά αυτοκίνητα που είχε στη συλλογή του.

5. “Μου ήταν δύσκολο να βλέπω τον εαυτό μου στην τηλεόραση. Δε μπορούσα να ταυτιστώ με τον παίκτη στην οθόνη”

Κρατώντας το ευρωπαϊκό μαζί με τον Matt Busby.

Κρατώντας το ευρωπαϊκό κύπελλο μαζί με τον Σερ Ματ Μπάσμπι.

6. “Θα αντάλλασα όλη τη σαμπάνια που έχω πιεί για να παίξω ένα μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Old Trafford μαζί με τον Ερίκ Καντονά”

Με τη φανέλα της Manchester United.

Με τη φανέλα που κληρονόμησε στον King Eric.

7. “Ο Beckham δεν έχει καλό αριστερό πόδι, κεφαλιά, τάκλιν και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα καλός είναι.”

Εκείνος είχε κεφαλιά.

Εκείνος είχε κεφαλιά.

8. “Γεννήθηκα με ένα σπουδαίο χάρισμα, αλλά αυτό συχνά έρχεται μαζί με ένα καταστροφικό ελάττωμα. Ήθελα πάντα να είμαι ο καλύτερος απ’ όλους πάση θυσία”

Η Αγία Τριάδα του Old Trafford.

Η Αγία Τριάδα του Ολντ Τράφορντ.

9. “Ο Pele είπε πως ήμουν εγώ ο καλύτερος του κόσμου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου”

Μαζί με τον Pele.

Με τον Πελέ.

10. “Αφού πεθάνω ο κόσμος θα ξεχάσει τα λάθη μου και θα θυμάται μόνο το ποδόσφαιρο. Μόνο ένας άνθρωπος αν πιστεύει πως ήμουν ο καλύτερος, εμένα μου αρκεί.”

Με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Βορείου Ιρλανδίας.

Με τη φανέλα της Εθνκής Βορείου Ιρλανδίας.

Τζόρτζι, για το τελευταίο να είσαι σίγουρος…

   

https://youtu.be/ANHWNtCZFEc

POP TODAY
ΠΟΛΗ
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.