Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Κατάργηση αδόμητου ορίου, εκμετάλλευση μικρών παραλιών: Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι προκλητικό

Παρά την αυστηροποίηση διατάξεων για την αυθαίρετη κατάληψη γιαλού, το σχέδιο νόμου αφήνει απροστάτευτη την παράκτια ζώνη - ακόμα και σε περιοχές Natura. Η WWF Ελλάς αναλύει τις ρυθμίσεις που ουδεμία σχέση έχουν με το «περιβαλλοντικό συμφέρον».

Άγιε Βαλεντίνε μου, μη σκοτώνεις τα τριαντάφυλλα

Το να αγοράζουμε τριαντάφυλλα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ή οποιαδήποτε άλλη μέρα, είναι μια κακή ιδέα.

6 τρόποι με τους οποίους άλλαξε το κλίμα τα τελευταία χρόνια

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, την άνοδο της θερμοκρασίας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κ.ά., φανερώνει ανησυχητικές τάσεις, τη στιγμή που το 2023 καταγράφηκε στην ιστορία ως η πιο θερμή χρονιά.

Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Θα είναι ακόμα πιο καυτό το 2024;

Ένα ισχυρό επεισόδιο του κλιματικού φαινομένου El Niño που θερμαίνει τον πλανήτη, πλησιάζει στην κορύφωσή του και θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ωθήσει - για πρώτη φορά σε ετήσια βάση - τη μέση θερμοκρασία στη Γη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Αναγκαία η προστασία της βιοποικιλότητας πριν την ενεργειακή μετάβαση

1150 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις ελληνικές θάλασσες έως το 2050 σύμφωνα με το σχέδιο ΕΠΑΥΑΠ. Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπει οφέλη για τον ενεργειακό κλάδο, προτού ακόμη εκτιμηθούν επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Θεσσαλία – Η επόμενη μέρα: Ναι στα δίκτυα πράσινων διαδρόμων, όχι στα φράγματα

Μετά τις καταστροφικότερες πλημμύρες που έχει βιώσει η χώρα την τελευταία 3ετία, ακόμη δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Μόνη διέξοδος, η στροφή στις «λύσεις βασισμένες στη φύση» και το άνοιγμα των ποταμών, λέει η WWF - και επιβεβαιώνουν οι Ολλανδοί.

Μήπως το γάλα αμυγδάλου δεν είναι και τόσο οικολογικό;

Ο τρόπος με τον οποίο παράγεται το θεωρούμενο ως «οικολογικό» γάλα αμυγδάλου έχει οδηγήσει στον θάνατο δισεκατομμύρια μέλισσες στην Καλιφόρνια.

Συνεπιβατισμός ή sharing is caring: Από ένα μικρό χωριό της Γαλλίας μέχρι τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις

Χάρη στο "carpooling", οι κάτοικοι του απομακρυσμένου Villerouge-Termenès εξοικονομούν χρήματα ενώ συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Τώρα, η συλλογική χρήση ΙΧ ενθαρρύνεται στην Ευρώπη με την παροχή «μπόνους διαμοιρασμού».

Τα βακτήρια που «τρώνε» CO2: Μια ελπίδα για τους κλιματικούς στόχους;

Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μικροσκοπικοί οργανισμοί ίσως μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους, καταβροχθίζοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα: Τι δείχνει ο διαδραστικός χάρτης του Guardian

Η έρευνα του Guardian διαπίστωσε ότι το 98% των Ευρωπαίων αναπνέουν πολύ επιβλαβή μολυσμένο αέρα, γεγονός που συνδέεται με 400.000 θανάτους ετησίως.

Η μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης CO2 στον κόσμο κατασκευάζεται στο Τέξας. Είναι η λύση για την κλιματική καταστροφή;

Το εργοστάσιο θα διοχετεύει ετησίως 500.000 τόνους CO2 στο υπέδαφος. Πρόκειται για μια πραγματικά πράσινη λύση ή για το απόλυτο greenwashing από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων;

WWF: «Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει δασικές πυρκαγιές»

Από την έλλειψη πρόληψης ως τις mega-φωτιές, τι μάθαμε (και τι όχι) από τη μαύρη πανευρωπαϊκή πρωτιά στις πυρκαγιές; Το WWF Ελλάς έκανε μια πρώτη αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Το κράτος τι έκανε;

Όσα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στην υγεία

Τα μικροσωματίδια που απελευθερώνονται από το νέφος της φωτιάς μεταφέρονται με τις ριπές ανέμου σε όλη τη χώρα. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Νικόλαος Καβατζάς, εξηγεί τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πυρκαγιών στην υγεία μας.

Τι κάνουν οι πόλεις του κόσμου για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα

Επουράνιοι κήποι, κτίρια-δέντρα, η Μαίρη Πόπινς σε «πράσινες» στέγες, νησίδες δροσιάς, υπόγεια κανάλια με υπέργειους πίδακες, δημόσιες κρήνες: Από τη Σεβίλλη και το Ρότερνταμ μέχρι το Άμπου Ντάμπι και τη Μεντεγίν, οι πόλεις ανασκουμπώνονται.

Eρημοποίηση: Η νότια Ευρώπη στα πρόθυρα

Οι σαρωτικές πυρκαγιές που πλήττουν την Αττική τα τελευταία 24ωρα έχουν ανοίξει τον διάλογο για τον κίνδυνο ερημοποίησης του λεκανοπεδίου. Ποιες είναι οι αιτίες και οι επιπτώσεις του φαινομένου που πλέον απειλεί ολόκληρη τη νότια Ευρώπη;

Χαλάζι, καταιγίδες, καύσωνες: Πώς η κλιματική κρίση πλήττει τη γεωργική παραγωγή μας

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, μιλάει στην Popaganda για τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων στις υπαίθριες καλλιέργειες και το αυξημένο κόστος παραγωγής σε εποχικά αγροτικά προϊόντα.

Χωρίς την κλιματική κρίση, αυτά τα 10 καταστροφικά καιρικά φαινόμενα δεν θα υπήρχαν

Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική πλήττονται από ξηρασίες, καταιγίδες και καύσωνες που οδηγούν σε απώλειες ζωής, φυσικού περιβάλλοντος και περιουσίας - πλήττοντας και την οικονομία. Τι περιμένουμε για να δοθεί προτεραιότητα στην κλιματική κρίση;

Τι έχει συμβεί φέτος στην άνοιξη και μοιάζει με φθινόπωρο;

Θερμοκρασίες κάτω των 25 βαθμών, μπόρες ανά πάσα στιγμή, ασταθείς προγνώσεις: Απευθυνθήκαμε στον διευθυντή της Ε.Μ.Υ. για να μάθουμε πού οφείλονται οι ασυνήθιστες για τα δεδομένα της εποχής συνθήκες, αλλά και τι προβλέπεται γι' αυτό το καλοκαίρι.

Φράουλες & Κηροζίνη: Το ένοχο μυστικό της Ιαπωνίας

Έχουν τόσο μεγάλο πάθος για το ξαναμμένα κόκκινο, ζουμερό αυτό σύμβολο της άνοιξης οι Ιάπωνες, που ξεκινούν να το παράγουν από τον βαθύ χειμώνα. Κάπως έτσι, οι φημισμένες ιαπωνικές φράουλες καταλήγουν να βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον.

Η πρώτη «φάρμα» χταποδιών στον κόσμο κάνει το στομάχι μας να ανακατεύεται

Τα σχέδια εκτροφής των ευφυών πλασμάτων σε δεξαμενές τίθενται σε εφαρμογή στο Λα Πάλμας της Ισπανίας. Οι λεπτομέρειες που γνωστοποιούνται εγείρουν ανησυχίες για την ευημερία τους και για τις περιβαλλοντικές επιπιπτώσεις.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, ας φρεσκάρουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι

Στις 18 Μαρτίου κάθε χρόνου καλούμαστε να ευαισθητοποιηθούμε λίγο περισσότερο, να μάθουμε και να ξεμάθουμε τι πρέπει να πετάμε μέσα στους μπλε κάδους, καθώς και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε πέρα από αυτό.

Θα σκοτεινιάσουμε τον ήλιο για να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή; Το πείραμα μιας start-up προκάλεσε αναστάτωση

Ψεκασμοί στη στρατόσφαιρα, διαστημικές φούσκες και γιγαντιαία κάτοπτρα. Τι είναι η ηλιακή γεωμηχανική - και γιατί τρομάζει παρά το ότι υπόσχεται να μειώσει τη θερμοκρασία του πλανήτη;

Η υδατοκαλλιέργεια φυκιών είναι το “new age” στη γεωργική παραγωγή

Τρόφιμα, ζωοτροφές, καύσιμα: Τα φύκια είναι παντού. Η εξάπλωση της παγκόσμιας βιομηχανίας φυκιών μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της γεωργίας στον πλανήτη, λέει νέα έρευνα. Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη της, υπάρχουν όμως και ορισμένοι κίνδυνοι.

Από «ενεργειακό σουρωτήρι» σε σπίτι του μέλλοντος: Η μεταμόρφωση μιας πολυκατοικίας

ON CAMERA: Ενεργειακό σπίτι σημαίνει παθητικό κτίριο. Ο Μάριος Καζάνας βλέπει το διαμέρισμα του σε πολυκατοικία του Ταύρου να γίνεται «παθητικό», με τη συνδρομή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου.

Το 2022 ήταν η χρονιά που μάθαμε τι σημαίνει παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Στην 5η θέση της ενεργειακής φτώχειας βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ποιες εξελίξεις έγιναν φέτος ενεργειακά και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε κλιματικά; Η Αναστασία Βαϊτσοπούλου αναλύει.

Πώς μια πολυεθνική εταιρία μπορεί να έχει δυνατό τοπικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την κοινωνία εμπράκτως

Βιωσιμότητα, φροντίδα και συνεισφορά είναι έννοιες εταιρικής υπευθυνότητας που κρίνονται πιο αναγκαίες και σημαντικές από ποτέ και για αυτό η φιλοσοφία Coca-Cola θέτει την ευημερία των κοινωνιών μας και του πλανήτη σε προτεραιότητα.

Συμφώνησαν στην COP27 για συστημικές αλλαγές ή πάμε προς μια «κλιματική κόλαση»;

Στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου ολοκληρώθηκε η 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Εκεί ζωγραφίστηκαν δυστοπικές προβλέψεις, αλλά δεν αποφασίστηκε καμία τολμηρή και ουσιαστική πρωτοβουλία από την τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη.

Αμαζόνιος: Οι 5 Άθλοι που περιμένουμε από τον Λούλα

Οι τιτάνιες προκλήσεις μετά την καταστροφική θητεία Μπολσονάρου. Ο Αμαζόνιος μπορεί και τώρα να σωθεί, αλλά το εγχείρημα για τον νεοεκλεγέντα Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα είναι δυσκολότερο από τους άθλους του Ηρακλή.

Τα ηλιοτρόπια του Bαν Γκογκ «πονάνε» πιο πολύ απ’ τον πλανήτη, αλήθεια;

Δίπλα στη σούπα, «σερβίρεται» κατακραυγή από μαχητές του πληκτρολογίου με συνοδεία μπόλικης αδιαφορίας και απραξίας απέναντι στην κλιματική κρίση και την αντιμετώπισή της. Γιατί νοιαζόμαστε περισσότερο για το «περιτύλιγμα» και λιγότερο για την ουσία;

Εξοικονόμηση ενέργειας με μικρές καθημερινές κινήσεις

Μια λίστα με έξυπνες πρακτικές που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε τις συσκευές σας ή να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας.
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.