Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Δημήτρης Χρόνης έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο σε ηλικία 52 ετών και δεν έχει σταματήσει από τότε

«Σε οποιαδήποτε ηλικία μπορείς να σχεδιάζεις και να ονειρεύεσαι. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να το πιστέψεις».

Είναι λίγες οι φορές που οι ιστορίες του μεγαλείου των απλών καθημερινών ανθρώπων φτάνουν στις οθόνες μας. Όταν όμως, γίνεται αυτό το παράδειγμα που δίνουν εμπνέει ακόμα περισσότερο κόσμο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο κύριος Δημήτρης Χρόνης που γνωρίσαμε από το βίντεο της NN Ηellas σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου. 

Στα 69 του χρόνια ο κύριος Χρόνης έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 μαραθωνίους και 15 υπερμαραθώνιους σε όλον τον κόσμο και αγώνες από 100 -140-180-246χλμ, ενώ έτρεξε πρώτη φορά στο Spartathlon το 2017 σε ηλικία 66 ετών. Έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας αθλητής που κατέκτησε το πολύ δύσκολο κι απαιτητικό Spartathlon. Έχει τρέξει στο Τόκιο, στο Λονδίνο, Σικάγο. Και απ’ ότι φαίνεται συνεχίζει… 

Σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, όπου η υγεία αναδεικνύεται και πάλι στο υπέρτατο αγαθό και όπου όλα μοιάζουν εύθραστα, ο κύριος Χρόνης μας υπενθυμίζει πως δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξουμε, πως δεν είναι ποτέ αργά να φροντίσουμε τον εαυτό μας, με όποιον τρόπο διαθέτουμε. Η NN Hellas μέσω του Δημήτρη Χρόνη μας υπενθυμίζει πως η ζωή είναι πάντα μπροστά μας και πως αν την αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία, μπορούμε να ξεπερνάμε όποια εμπόδια βρεθούν μπροστά μας και να προχωράμε στο επόμενο βήμα. 

Ο κύριος Χρόνης μίλησε στην Popaganda για την αγάπη του για το τρέξιμο που το γνώρισε σε ηλικία 47 ετών και για το ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον.

Πότε αποφασίσατε να ξεκινήσετε το τρέξιμο; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πάρετε μια τέτοια απόφαση;  Εγώ υπήρξα για 30 χρόνια μανιώδης καπνιστής και υπέρβαρος, στοιχεία που μου προκάλεσαν προβλήματα υγείας, όπως οι δύσπνοιες. Δεν είχα αυτοσκοπό τον αθλητισμό, απλά αποφάσισα να αλλάξω τρόπο ζωής. Ξεκίνησα γυμναστήριο. Ύστερα από κάποιο διάστημα ο διάδρομος δεν με κάλυπτε και βγήκα στον δρόμο. Το 2002 παρά τις επιφυλάξεις φίλων και συγγενών, έτρεξα με προβλήματα τον Μαραθώνιο της Αθήνας και έτσι άρχισε μια αθλητική πορεία που δεν είχα ποτέ φανταστεί.

Εκτός από την φυσική σας κατάσταση και την κατάσταση της υγείας σας, πως αλλιώς άλλαξε την ζωή σας το τρέξιμο; Μου άλλαξε εκτός από το σώμα και τον τρόπο σκέψης. Επίσης μου χάρισε κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία παλιότερα δεν τα είχα σε αυτόν τον βαθμό τουλάχιστον, όπως είναι η πειθαρχία, η υπομονή, η επιμονή, να μπορώ να αναγνωρίζω τα πιο ουσιώδη πράγματα και να μην δίνω τόση σημασία στα επουσιώδη. Γενικά με έκανε να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και να κάνω ακόμα και σήμερα σχέδια, που δεν θα τολμούσα ποτέ να κάνω την εποχή εκείνη που ήμουν υπέρβαρος και μανιώδης καπνιστής. 

Πώς είναι μια τυπική μέρα σας, τώρα που η άθληση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας; Το πρωί κάνω την προπόνησή μου. Κυρίως τρέχω στον δρόμο, δεν τρέχω σε γήπεδο γιατί μ’ αρέσουν οι μεγάλες αποστάσεις, οπότε πρέπει να κάνω αρκετά long run. Όταν επιστρέψω, ασχολούμαι με τον σκοπό για τον οποίο ήρθα από την πατρίδα μου τα Γιάννενα. Η κόρη μου έχει μικρά παιδιά, γέννησε πρόσφατα τρίδυμα και μαζί με την γυναίκα μου βοηθάμε στο μεγάλωμα των παιδιών, επειδή οι γονείς τους εργάζονται. Εγώ περισσότερο ασχολούμαι με την μεγαλύτερη εγγονή μου, που είναι τεσσεράμισι ετών. Την απασχολώ δημιουργικά, κάνουμε βόλτες, διαβάζουμε μαζί.

Πώς αντέδρασαν οι δικοί σας άνθρωποι, όταν τους είπατε ότι θα τρέξετε τον πρώτο σας Μαραθώνιο; Στον πρώτο μου Μαραθώνιο ήταν επιφυλακτικοί και άκουσα και από την οικογένειά μου, αλλά και από φίλους, πάρα πολλές επιφυλάξεις, αλλά όσο αυτοί φοβούνταν για μένα, τόσο εγώ γινόμουν πιο αποφασιστικός. Στην αρχή η γυναίκα μου φοβόταν πάρα πολύ και στους πρώτους αγώνες, όταν άκουγε την σειρήνα κάποιους ασθενοφόρου, νόμιζε ότι ερχόταν να πάρει εμένα. Σιγά-σιγά όμως εξοικειώθηκε με αυτό και έπαψε πλέον να φοβάται. Το χαίρεται πλέον και αυτή, το ζει τώρα. Με στηρίζει πάρα πολύ. 

Σε αυτά τα σχεδόν 20 χρόνια που τρέχετε, είναι κάποιος αγώνας, ο οποίος σας έχει χαρακτεί πιο έντονα στην μνήμη; Όπως όλοι οι αθλητές έχουμε στο μυαλό μας ψηλά τον πρώτο Μαραθώνιο που κάναμε. Για εμένα αυτός ήταν το 2002 στην Αθήνα. Ο αγώνας όμως, ο οποίος αποτέλεσε ορόσημο στην αθλητική μου πορεία, ήταν το Spartathlon, το οποίο το έκανα πρώτη φορά το 2017. Είχα τρεις συμμετόχες, το 2017, τ0 2018 και το 2019, σε ηλικίες 66,67 και 68 χρονών αντίστοιχα. Το 2017 και το 2019 τερμάτισα με επιτυχία. Το 2018 δεν κατάφερα να τερματίσω. 

Γιατί επιλέξατε να τρέχετε τόσα πολλά χιλιόμετρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τα long runs; Στην αρχή που έτρεχα αγώνες μικρότερης απόστασης, αλλά και Μαραθώνιους, ήμουν ανταγωνιστικός κάτα κάποιον τρόπο, από το 2014 και μετά όμως, που μπήκα στις υπεραποστάσεις ήθελα να πάψω να είμαι ανταγωνιστικός. Να μην με ενδιαφέρουν οι ρυθμοί και οι χρόνοι, ποιος με πέρασε και ποιον πέρασα, αλλά να ανταγωνίζομαι μόνο τον ευαυτό μου και να έχω ένα αξιοπρεπή τερματισμό. 

Επόμενος στόχος σας, ποιος είναι; Είχα σχεδιάσει να τρέξω στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, ο οποίος ήταν ο τελυταίος από τους Six Major Marathons που έπρεπε να κάνω για να πάρω τα Six Stars, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα αναβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όνειρα και σχέδια κάνω συνεχώς, αλλά πολλές φορές δεν είναι εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς. Πολλά πράγματα είναι στο μυαλό μου, αλλά θα δούμε, αρκεί να έχω υγεία και να συνεχίζω να τρέχω.

Έχετε κάτι να συμβουλεύσετε τις νεότερες γενιές; Σε οποιαδήποτε ηλικία μπορείς να σχεδιάζεις και να ονειρεύεσαι. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να το πιστέψεις. Όσο θα συνεχίζεις να βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, πάντα θα φτάνεις εκεί που θέλεις, όσο μακριά κι αν είναι, γιατί η ζωή είναι πάντα μπροστά και σε περιμένει να την συναντήσεις.

Η NN Hellas επέλεξε τον κύριο Δημήτρη Χρόνη για ο τρόπος που άλλαξε την ζωή του αποτυπώνει πλήρως την φιλοσοφία της. Έδινε πάντα προτεραιότητα στην υγεία και καλούσε τον κόσμο να βγει από την στασιμότητα και να κάνει ένα βήμα μπροστά, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο απρόβλεπτες δυσκολίες.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.