AAA_DSC2560 (1)

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά. Δημοσκοπήσεις, πολιτικά τεστ, προεκλογικά σποτ, άπειρες συζητήσεις. Εκεί όμως που αναζητούσα έναν ιστότοπο που να δίνει νόημα στη διαδικτυακή πολιτική κουβέντα, έπεσα πάνω στο WEPOLITICS, το πρώτο πολιτικό κοινωνικό δίκτυο στην Ελλάδα. Ο Βασίλης Ζούπας και ο Γιάννης Eυμολπίδης, εμπνευστές της πλατφόρμας, μου έλυσαν όλες τις απορίες. «Το WEPOLITICS, είναι μια δημιουργική ιδέα, που δίνει νόημα στην ιδιότητα ενός πολίτη, ενός ανθρώπου δηλαδή με πολιτικά δικαιώματα. Επιτρέπει στους χρήστες του, να θέτουν ερωτήσεις για θέματα που τους απασχολούν, να απαντούν σε άλλες, εκφράζοντας τις απόψεις τους και να λαμβάνουν realtime στατιστικά στοιχεία, τα οποία μετατρέπονται σε διαγράμματα και σηματοδοτούν μια συνεχή σφυγμομέτρηση της κοινωνίας. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να κάνει σχόλια, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

Η ιδέα ήρθε πριν 2 χρόνια από δύο παιδικούς φίλους που μοιράζονταν το ίδιο όραμα: Να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εργαλείο πολιτικής έκφρασης. «Αποφασίσαμε να το δημιουργήσουμε γιατί αγαπάμε την πόλη και πιστεύουμε στους ανθρώπους της, αλλά αντιπαθούμε τις υπάρχουσες δομές πολιτικής συμμετοχής. Πιστεύουμε πως το WEPOLITICS μπορεί να γίνει φορέας δημιουργικών ιδεών, μετρήσιμων απόψεων, ουσιαστικής κριτικής και επέμβασης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης – από τον Δήμο μέχρι και τη Βουλή». Σύμφωνα με τον Βασίλη, πηγή των κοινωνικών προβλημάτων είναι η μη σύνδεση των απόψεων των πολιτών με τον χώρο άσκησης της εξουσίας – αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει το WEPOLITICS. 

Μέσα στο πρώτο μήνα λειτουργίας του, το WEPOLITICS συγκέντρωσε παραπάνω από 700 εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων το 30% είναι καθημερινοί επισκέπτες και θερμοί υποστηρικτές της πλατφόρμας. «Ειδικά μέσα στο μικρό διάστημα της λειτουργίας μας έχει παρατηρηθεί ότι η πλατφόρμα ακολουθεί την επικαιρότητα, κάτι που ήταν και ένας από τους στόχους της ομάδας. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναρτήσει κάποιο άρθρο που διάβασε στο διαδίκτυο και να θέσει την ερώτησή του πάνω σ’ αυτό.Έχουν τεθεί ερωτήσεις για το ατύχημα του Norman Atlantic, το τρομοκρατικό χτύπημα που υπέστη το Charlie Hebdo στο Παρίσι – αλλά και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα όπως η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο νέος ποδηλατόδρομος που θα συνδέσει την Κηφισιά με το Φάληρο. «Δημοφιλέστερο θέμα φυσικά αυτή τη περίοδο είναι οι επερχόμενες εκλογές, γι’ αυτό, από σήμερα το WEPOLITICS κάνει τη δική του δημοσκόπηση στο www.wepolitics.gr/ekloges-2015», συμπληρώνει ο Γιάννης. 

WE_sketch (1)

Πως όμως επηρεάζει η ελεύθερη έκφραση απόψεων και ο πολιτικός διαδικτυακός διάλογος μια κοινωνία; Η ελεύθερη έκφραση είναι ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας μας. Ωστόσο, το σύνηθες πρόβλημα είναι η δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων από όλες τις έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Το WEPOLITICS θέλει να δημιουργήσει το χώρο όπου αυτό θα γίνει εφικτό, να συγκεντρώσει και να αποδώσει αντικειμενικά την πολιτική έκφραση.

Το WEPOLITICS είναι το κοινωνικό δίκτυο που σχεδιάστηκε για να φέρει την επανάσταση στην πολιτική έκφραση. 

Οι Έλληνες λίγες ημέρες πριν τις εκλογές είναι μπερδεμένοι, αποφασισμένοι, τρομοκρατημένοι, απογοητευμένοι ή αισιόδοξοι; Έχει τεθεί αντίστοιχη ερώτηση από έναν χρήστη μας, σχετικά με το συναίσθημα που κυριεύει τον κόσμο στην εποχή μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 50% των απαντήσεων, συγκέντρωσε η λέξη «Φόβος»…

Εκτός από ζητήματα της πολιτικής τι άλλα ερωτήματα τίθενται στην πλατφόρμα από τους χρήστες; Οι απορίες του κόσμου είναι πολυδιάστατες – έτσι και οι ερωτήσεις του WEPOLITICS. Γενικότερα, υπάρχουν 8 διαφορετικές κατηγορίες θεμάτων: Αθλητισμός, Κοινωνία, Οικονομία, Περιβάλλον, Πολιτική, Πολιτισμός, Τεχνολογία και Τουρισμός. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν τεθεί πάνω από 500 ερωτήσεις σε όλες τις κατηγορίες. Στην ερώτηση «Κάνετε ανακύκλωση;» το 77% των χρηστών μας δηλώνουν Ναι! Ενώ στην ερώτηση «Πότε εκτιμάτε ότι θα ανοίξει το ΕΜΣΤ, το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης;» Η πλειοψηφία εκτιμά σε 9-12 μήνες.

AAA_DSC2594__

 Θα μπορούσε η πλατφόρμα να λειτουργήσει ως κέντρο ερευνών; Το WEPOLITICS λειτουργεί ήδη ως κέντρο ερευνών, ανοιχτό σε όλους. Όσο μεγαλώνει η κοινότητά του, τόσο θα βελτιώνεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων και αυτά θα προσεγγίζουν την αντικειμενική άποψη της κοινωνίας.

Έχετε παρατηρήσει χρήστες να δίνουν σπουδαίες λύσεις πάνω σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, μέσα από την πλατφόρμα, που ίσως, ακόμα και οι πολιτικοί της Χώρας μας, να μην έχουν σκεφτεί; Φυσικά! Ενδιαφέρον παράδειγμα είναι πρόσφατη συζήτηση γύρω από την πιθανή εκχώρηση μνημείων σε ιδιωτικό φορέα για μικρό χρονικό διάστημα με στόχο την πλήρη αξιοποίηση και συντήρησή τους. Μέσα από αντίθετες απόψεις προκύπτουν οι πλέον δημιουργικές λύσεις.

Την πλατφόρμα του WEPOLITICS θα την βρείτε στο www.wepolitics.gr και στη σελίδα στο facebook.