Οι περισσότερες ταινίες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο δε φημίζονται για την κινηματογραφική τους αξία. Μέχρι να βγει όμως το υπέρτατο φιλμ που θα συνδυάζει αριστοτεχνικά σινεμά και μπάλα, ας δούμε τις 10 πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ποδοσφαιρικές απόπειρες.

http://youtu.be/X1DO3bNRYcY

Goal 
IMDB rating: part I (2005) 6.8, part II (2007) 5.9, part III (2009) 3.3

Η τριλογία του Goal,  μοιάζει βγαλμένη από τις σελίδες των κόμικς που διαβάζαμε μικροί, είναι κάτι σαν το Lord Of The Rings των ποδοσφαιρικών ταινιών. Καθόλου φειδωλή σε κλισέ και υπερβολές, ακολουθεί την πορεία του ταλαντούχου νεαρού Μεξικάνου Σαντιάγκο Μούνιες, που έπειτα από μία επιτυχημένη δοκιμή αφήνει το Λος Άντζελες και την κηπουρική για τη Νιούκαστλ την οποία οδηγεί σε συμμετοχή το Champions League. Στη δεύτερη ταινία παίρνει μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης  με την οποία κερδίζει το δέκατο ευρωπαϊκό, ενώ το τρίτο μέρος που βγήκε κατευθείαν σε dvd μας τα χαλάει λίγο, μιας και δεν έχει καμία σχέση με τις δύο πρώτες ταινίες αφού δείχνει τις επιδόσεις του με το Μεξικό στο Μουντιάλ 2006, για να προκύψει κάπως έτσι και η φανταστική βαθμολογία στο IMDB.

http://youtu.be/nJNLlviIH5s

Green Street Hooligans (2005)

IMDB rating 7.6

Σκηνοθετημένο από την πρώην πρωταθλήτρια kick boxing Λέξι Αλεξάντερ, αποτελεί μία από τις κορυφαίες ταινίες σχετικά με το ποδόσφαιρο. Πρωταγωνιστεί ο Ελάιτζα Γουντ (γνωστότερος και ως Φρόντο Μπάγκινς) που υποδύεται έναν Αμερικανό φοιτητή δημοσιογραφίας. Αφού αποβάλλεται άδικα από το Χάρβαρντ, βρίσκεται στο Λονδίνο, για να μπλέξει σε μια συμμορία οπαδών της Γουέστ Χαμ, με την οποία αν και αδιάφορος αρχικά θα ταυτιστεί στην πορεία, και θα συμμετέχει ενεργά στις συρράξεις τους, ιδίως με τα καλόπαιδα της Μίλγουολ.

http://youtu.be/oc3LtcVT1WA

Mean Machine (2001)
IMDB rating 6.5
Απολαυστικό βρετανικό φιλμ, από τους παραγωγούς των Snatch και Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Εδώ ο πρώην σκληρός των αγγλικών γηπέδων Βίνι Τζόουνς υποδύεται έναν πρώην διεθνή, που μετά από κατηγορίες για παράνομο στοίχημα αλλά και μία επίθεση σε αστυνομικό, βρίσκεται στη φυλακή. Εκεί θα οδηγήσει ως προπονητής την ομάδα των κρατουμένων, στον υπέρτατο αγώνα εναντίον των δεσμοφυλάκων, τους οποίους φυσικά και θα νικήσουν. Χαϊλάιτ ο ρόλος του Τζέισον Στέιθαμ, που ως γκολκίπερ χρησιμοποιεί πολεμικές τέχνες για να υπερασπίζεται το τέρμα του.

http://youtu.be/LnW6GlFYY6U

Η Απόδραση των 11 (1981)

IMDB rating 6.6
Πασίγνωστη ταινία που περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν από έναν ποδοσσφαιρικό αγώνα μεταξύ ναζί και των συμμάχων αιχμαλώτων τους κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, στην απόδραση των τελευταίων. Πρωταγωνιστές ήταν τόσο αστέρες του ποδοσφφαίρου όπως ο Πελέ, ο Οσβάλντο Αρντίλλες και ο Μπόμπυ Μουρ, όσο και της μεγάλης οθόνης όπως οι Μάικλ Κέην, Μαξ Φον Σύντοφ και φυσικά ο Συλβέστερ – Ράμπο – Σταλλόνε, που μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε να αρκεστεί στο να αποκρούει την μπάλα ως τερματοφύλακας δίχως να την πυροβολήσει.

http://youtu.be/gogWrYTt-OU

Fever Pitch (1997)
IMDB rating 6.7
Βασισμένο στην αυτοβιογραφική νουβέλα του Νικ Χόρνμπυ (About A Boy, High Fidelity) αφηγείται την ιστορία του Paul, δάσκαλου στο επάγγελμα και φανατικού οπαδού της Άρσεναλ, που τα πάντα στη ζωή του σχετίζονται με τους κανονιέρηδες. Αποκορύφωμα της ρομαντικής κομεντί είναι η κατάκτηση του τίτλου από τους Λονδρέζους τη σεζόν 1988-89 με το τεράστιο διπλό μέσα στο Άνφιλντ επί της Λίβερπουλ την τελευταία αγωνιστική.