«Ανάπτυξη είναι η μόνιμη ιδεοληψία που έχω»

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, κάποιοι είπαν πως έφταιγε ο χιονιάς στην Μαλακάσα, κάποιοι πως το Κλειστό Γυμναστήριο Κανήθου στην Χαλκίδα δεν είχε γεμίσει ακόμα στις επτά και έπρεπε πρώτα να γεμίσουν οι καρέκλες στην πλατεία. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του λίγα λεπτά μετά τις 7.30 με μια αναφορά στον χιονιά για να αποδώσει θερμές ευχαριστίες στους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί παρά το τσουχτερό κρύο. Στην επόμενη πρόταση του θα αναφέρονταν στον ΣΥΡΙΖΑ και την αρνητική του στάση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην αδυναμία του να συμπράξει με άλλα πολιτικά κόμματα της αριστεράς όπως το ΚΚΕ και την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αποκαλώντας τους τελευταίους «ακροαριστερούς που θέλουν δραχμούλα και έξοδο από την Ε.Ε.». 

Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Ελληνική Αστυνομία, τις φυλακές τύπου Γ που «κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα διαθέτει» ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού που αποτέλεσε την αφορμή για το πρώτο δυνατό χειροκρότημα από την ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας που έδινε τον παλμό στην συγκέντρωση και έριχνε αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας του ακροατηρίου. Την σκυτάλη είχε πάρει η οικονομική ανάλυση των προηγούμενων 31 μηνών από τον πρωθυπουργό και η αποφυγή της χρεωκοπίας επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει κούρεμα του 41% χωρίς να συγκρουστεί με κανέναν για να πληρώνει τα χαμηλότερα επιτόκια», διατηρώντας ΕΣΠΑ, αγροτικές επιδοτήσεις, τη στήριξη ρευστότητας και την πιστωτική επέκταση από την ΕΚΤ. «Τα νταηλίκια και οι ψευτοσχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να χάσουν τα σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που έχει ανάγκη η χώρα για την ανάπτυξη» τόνισε.

Το ζεστό χειροκρότημα της νεολαίας με μερικά συνθήματα απέσπασε ξανά ο πρωθυπουργός με τις αναφορές του για την κατάσταση στην παιδεία. «Καταργήσαμε το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια», «καθαρίσαμε τις φωλιές των κουκουλοφόρων» και αναφέρθηκε στις «μειοψηφίες που κλείνουν τα πανεπιστήμια» εκφράζοντας την πεποίθηση του πως τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να μοιάσουν σε αυτά του εξωτερικού.

 

«Ανάπτυξη είναι η μόνιμη ιδεοληψία που έχω και αυτό σημαίνει φορολογικές μειώσεις τα επόμενα χρόνια», συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς όπου μίλησε για την διοχέτευση του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, πως «δεν πουλήσαμε απλά παραχωρήσαμε τα αεροδρόμια μας για τόσα χρόνια», εγγυήθηκε συντάξεις και έδωσε υποσχέσεις ανάπτυξης για Στερεά, Χαλκίδα, Εύβοια στοχεύοντας στον «εναλλακτικό τουρισμό» και χαρακτήρισε «Πρωταθλητές ανάπτυξης τις περιοχές που υποφέρουν από την στέρηση και την αδυναμία.»

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εξομολόγηση του πως «λαθρομετανάστες είναι ένας όρος που οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να ακούν. Όμως εμείς το περάσαμε και στην Ευρώπη. Είναι ελληνική κατάκτηση, με δική μου πρωτοβουλία σαν ευρωβουλευτής το 2006 το καταφέραμε αυτό.» Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός χαιρέτησε πρώτα τη νεολαία στην αριστερή του κερκίδα και στη συνέχεια έναν-έναν πολλούς από τους παρευρισκόμενους που περίμεναν με αγωνία να τον φιλήσουν. Τα πλήθη δεν παραληρούσαν άλλωστε είχαν ήδη ξεκινήσει να αδειάζουν το κλειστό γυμναστήριο.

  

Το τρίπτυχο της επίθεσης του Αντώνη Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ, “Κλειστά ΑΤΜ – αφοπλισμένη αστυνομία – ανοιχτά σύνορα και ιθαγένεια σε λαθρομετανάστες” ήταν ο κύριος ιδεολογικός κορμός της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά και πάνω σε αυτό στηρίζεται και όλη η προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Η δήλωση «Σήμερα στο Παρίσι είχαμε μακελειό με 12 νεκρούς ενώ εδώ κάποιοι προσκαλούν ξένους μετανάστες»  με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του αποτελεί την επιτομή της λαϊκίστικης αντίληψης της επικαιρότητας, μια τεχνική άλλωστε που η ΝΔ έχει τελειοποιήσει εξασκώντας την πάνω στις εκάστοτε δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει πως έχει μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη μπροστά του και ενώ οι δημοσκοπήσεις τον αφήνουν πίσω επιλέγει να πολώσει πάνω στα θέματα της χρεωκοπίας, της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης χωρίς να ξεχνάει πως το βασικό θέμα παραμένουν πάντα οι μισθοί, οι συντάξεις και η φορολογία. Άλλωστε όπως είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του: “Ότι δίνουμε το δίνουμε για πάντα. Ότι σας υπόσχονται χωρίς να σας λένε από που θα τα βρουν ή σας κοροϊδεύουν θα σας τα πάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο».

Τάσος Μόρφης