Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι αναλυτές της πιάτσας κάνουν τις πιο έγκυρες προβλέψεις

Από τα κουλουρτζίδικα μέχρι τα προπατζίδικα συζητάνε για τις εκλογές. Εμείς στήσαμε αυτί και σας μεταφέρουμε το κλίμα.
Φωτογραφίες:Ασπασία Κουλύρα
ek2

Ένα καφενείο στα Πετράλωνα, ο κύριος Βασίλης  που πουλάει είκοσι χρόνια κουλούρια στην Ευαγγελιστρίας στο Κέντρο, ένα προπατζίδικο στα Πετράλωνα και η πιάτσα των ταξί στο Μοναστηράκι. Εκεί που πρέπει να ιδρώσεις τη φανέλα για να πεις τη σωστή ατάκα. Που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κυβερνήσεις και αξιώματα. Που χτυπάει η καρδιά της πολιτικής και της κοινωνίας. Για να μην πολυλογούμε μιλήσαμε με ανθρώπους που κάνουν καθημερινά τις δικές τους δημοσκοπήσεις και προβλέψεις για τις εκλογές, μιας που οι πολιτικές συζητήσεις φουντώνουν τις τελευταίες μέρες στους δρόμους, τα καφενεία και τα πίσω καθίσματα. 

ek1

Ο κύριος Βασίλης χαιρετάει γνωστούς του που περνάνε από δίπλα μας την ώρα της κουβέντας και μου τονίζει ότι δεν θα μου πει την προσωπική του άποψη αλλά αυτό που εισπράττει σαν αίσθηση καθημερινά από τον κόσμο που σταματάει να πάρει ένα κουλούρι και να ανταλλάξει δυο λόγια. «Τώρα, ειδικά τις τελευταίες μέρες βλέπω τον κόσμο φοβισμένο.  Ξέρω ανθρώπους που ψήφιζαν χρόνια το ΚΚΕ και τώρα κάνουν τέτοια στροφή και πάνε στην Νέα Δημοκρατία.  Δεν θέλω να πω ονόματα αλλά ο κόσμος φοβάται τα βιολιά. Όταν βγαίνει ο άλλος και λέει εγώ θα παίζω τα βιολιά και οι άλλοι θα χορεύουνε, ο κόσμος φοβάται. Έχω άνθρωπο που είναι βαμμένος ΠΑΣΟΚ και τώρα θα ψηφίσει κι αυτός Νέα Δημοκρατία απλά και μόνο για να μην βγει ο Τσίπρας. Απ’ αυτά που ακούω καταλαβαίνω ότι κανένας δεν θα πάρει αυτοδυναμία. Ο κόσμος είναι διχασμένος. Ας κοιτάξουν μια φορά την Ελλάδα κι όχι τα συμφέροντά τους. Αυτό που βλέπω εδώ που κάθομαι είναι όλο και περισσότερους Έλληνες να ψάχνουν στα σκουπίδια.»

ek2

Ο Γιώργος και ο Θοδωρής περιμένουν κούρσα στο Μοναστηράκι.

Ο Γιώργος και ο Θοδωρής δουλεύουν ταξί και έχουν σαν πιάτσα το Μοναστηράκι. Συμφωνούν απόλυτα στις απόψεις τους και μου λένε πως ειδικά τον τελευταίο καιρό ο κόσμος δεν σταμάτα να μιλά για πολιτική. « Εμείς πιστεύουμε ότι θα βγει το ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία. 99,9%. Όσοι νέοι άνθρωποι μπαίνουν μέσα αυτό λένε. Έχουν μια ελπίδα ότι μπορεί κάτι να αλλάξει ο Τσίπρας. Απ’ την άλλη σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι λένε Σαμαρά. Φοβούνται πολύ την αριστερά και έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια να ψηφίζουν ανάμεσα σε Πασοκ ΝΔ. Δεν τους αλλάζεις μυαλό με τίποτα».   

ek9
ek6

Στο καφενείο έχει στηθεί το παιχνίδι και η παρουσία μου εντείνει  το πάθος των θαμώνων για κουβεντούλα περί πολιτικής. Η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν: «Είσαι από κανάλι;» Όχι τους λέω εγώ, στο internet θα δημοσιευτεί. «Αν είναι για ιντερνέτ κάτσε.» Ο κύριος Γιώργος θέλει να μιλήσει πρώτος « Το αποτέλεσμα των εκλογών θα το διαμορφώσουν οι αναποφάσιστοι κοπελιά μου, που είναι στο 15%. Αν αυτοί αποφασίσουν την τελευταία ώρα να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ θα βγει με αυτοδυναμία αλλά κανείς δεν ξέρει. Μπορεί να αποφασίσουν ΝΔ. Κατά κανόνα όλοι επηρεάζονται απ’ τις δημοσκοπήσεις και πάνε με το πρώτο κόμμα.  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα πάρει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει συγκυβέρνηση με το Ποτάμι ή τον Καμένο. Το ‘χει χάσει το παιχνίδι ο Σαμαράς γιατί πάει να το κερδίσει με κινδυνολογίες. Αν ήταν κάποιος άλλος αντί γι αυτόν θα έβγαινε η ΝΔ με διαφορά πρώτη».

ek4

Ο κύριος Γιώργος κάνει τα δικά του πολιτικά σχόλια.

Ο κύριος Γιάννης φωνάζει απ’ την άλλη άκρη του τραπεζιού « Κοπελιά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει και θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς και θυμήσου την ώρα που στο λέω. Θα πάρει αυτοδυναμία με πάνω από εφτά μονάδες διαφορά». 

ek5
ek7

Το προπατζίδικο του κυρίου Βασίλη κλείνει για μεσημέρι και τον πέτυχα με τα κλειδιά στο χέρι αλλά δέχτηκε να μου πει δυο κουβέντες. « Εδώ μέσα ακούς τον κόσμο να μουρμουράει. Έρχονται οι άνθρωποι να παίξουν γιατί είναι απελπισμένοι κάθε μέρα και περισσότερο. Ακόμα και οι πιο κλειστοί χαρακτήρες θα πουν μια κουβέντα για την κατάστασή τους ή για την ελπίδα που κρατάνε μέσα τους. Εγώ χαίρομαι που ο κόσμος δεν ακούει πια τις ειδήσεις. Το μόνο που πιστεύουν από δαύτους είναι ο καιρός. Δεν χρειάζονται κανέναν να τους πει για τη ζωή τους γιατί ο καθένας το νιώθει στο κάθε μέρα του πως έχει χάσει την αξιοπρέπειά του. Εγώ πιστεύω ότι θα βγει το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα αλλά όχι με αυτοδυναμία. Πάντως βλέπω ανθρώπους που χρόνια ψήφιζαν τα δυο μεγάλα κόμματα να κάνουν στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μια τελευταία ελπίδα».

Βρήκαμε και ένα χιλιάρικο σε μια αντικερί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκεί θα παραμείνει.

Βρήκαμε και ένα χιλιάρικο σε μια αντικερί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκεί θα παραμείνει.

Κυριακή, κοντή γιορτή! 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.