Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αγκαλίτσες, μνημόνια και φιλάκια: Μια κρίσιμη μέρα στη Βουλή

Ο «αόρατος» Θοδωρής Χονδρόγιαννος στριφογύριζε όλη την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, κρυφακούγοντας αυτούς που «κρατάνε την τύχη της χώρας στα χέρια τους».
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος/FOSPHOTOS
17_06153035.

Η ώρα κοντεύει 12 το μεσημέρι και οι διάδρομοι γύρω από την αίθουσα της βουλής έχουν μπόλικο κόσμο. Βουλευτές πηγαινοέρχονται, κάνουν πολιτικό κους κους και, πού και πού, μπαίνουν στην αίθουσα του κοινοβουλίου, όπου συνεδριάζουν τέσσερις επιτροπές για την συμφωνία με τους εταίρους. Κρίσιμες ώρες για το μέλλον του τόπου.

Στο καφενείο της βουλής, όλα είναι πιο χαλαρά. Βουλευτίνα «αντάρτισσα», που το βράδυ θα βροντοφωνάξει στη βουλή «όχι σε όλα», προσπαθεί να ξεκλέψει δύο στιγμές ηρεμίας μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων, διαβάζοντας Hello. Εκείνη τη στιγμή έτερη «αντάρτισσα» βουλευτίνα, πολύ ζόρικη και αυτή, την πλησιάζει και της δίνει ένα ζεστό συντροφικό φιλί. Σύντομα, σχηματίζεται ένα πολύ ωραίο πηγαδάκι, στο οποίο συγκεντρώνονται βουλευτές που, πώς να το κάνουμε, δεν την πολυπάνε τη συμφωνία που θα έρθει το βράδυ στην Ολομέλεια. 

Το κάδρο συμπληρώνεται με την άφιξη μίας παλιάς καραβάνας της δεξιάς, χρόνια στα Υπουργεία, που πιάνει κουβεντολόι με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, «ζωσμένος με τα φυσεκλίκια του», έχει ήδη διατρανώσει στο πηγαδάκι ότι «παίδες εγώ αυτό δεν το ψηφίζω».

«Δεν συμφωνώ με τη στάση σου, να το ξέρεις», του λέει ο δεξιός συνομιλητής του. Αυτός, κουνάει το κεφάλι και την κάνει, σαν να μην τον άκουσε.

Είσαι μετά την ψηφοφορία να πάμε να κυκλώσουμε το νομισματοκοπείο;

Είσαι μετά την ψηφοφορία να πάμε να κυκλώσουμε το νομισματοκοπείο;

Το κλίμα για κάποιους είναι βαρύ. «Τι μιλάει ο Στουρνάρας, αντί να ντρέπεται για ό,τι έκανε», λέει μέλος της κυβέρνησης που δεν τον χωρά ο τόπος. «Τις τελευταίες μέρες έχει πιαστεί η καρδιά μου με ό,τι έχει γίνει», αναφέρει έτερο μέλος της κυβέρνησης που πρόκειται να μην στηρίξει τη συμφωνία.

Λίγο πιο πέρα, σε πιο χαλαρό κλίμα, υποστηρικτής της δραχμής έχει πιάσει κουβεντούλα με σύντροφό του: «Είμαι προβληματισμένος με αυτά που γίνονται, αλλά πιστεύω πως στο τέλος θα νικήσω», του λέει και κατευθύνεται προς τον κοινοβουλευτικό καφενέ.

Εκεί τον περιμένει ένας συνεργάτης του. Πάνω που κάθεται ο χριστιανός (που λέει ο λόγος), βλέπει στην τηλεόραση να μιλάει ο Υπουργός Εργασίας. «Πάω ν’ ακούσω τι θα πει ο Σκουρλέτης και έρχομαι», λέει στον συνεργάτη του και πάλι πίσω στην αίθουσα. 

Στο εντευκτήριο και πέριξ έχουν στήσει λημέρι γαλάζιοι βουλευτές. Πιο πρεστίζ η φάση, λογικό. «Έκαναν χοντρές μαλακίες αλλά τώρα θα την πατήσουν τη σκατούλα», αναφέρει βουλευτής της συντηρητικής παράταξης σε μία έμπνευση υψηλού πολιτικού οίστρου. «Θα διαλύσουν και θα το ευχαριστηθώ», ακούς πιο δίπλα από άλλο βουλευτή.

Προβληματισμός στο τετράγωνο.

Προβληματισμός στο τετράγωνο.

Η ώρα πέρασε και η συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών τελείωσε. Οι διάδρομοι είχαν αδειάσει. Η ώρα είχε πάει τρεις. Μα πού πήγαν όλοι;

Ασανσέρ, όροφος 1Α και στο διάδρομο αριστερά. Εδώ είμαστε. Με την είσοδο στο εστιατόριο, μπορούσες να καταλάβεις πού είχαν πάει όλοι. Τα τραπέζια ήταν γεμάτα βουλευτές – κατά βάση από το ίδιο κόμμα, καθώς η μάσα ήταν πάντα κομματική υπόθεση – οι οποίοι, άνθρωποι και αυτοί, είπαν να τσιμπήσουν κάτι. Μακαρονάδες, παστίτσιο, αρνάκι, ένα ελαφρύ σνακ, γιατί οι δύσκολοι καιροί κλείνουν το στομάχι και δεν έχεις όρεξη για να χλαπακιάσεις.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό, το στομάχι είχε βαρύνει. Πού όρεξη για κοινοβουλευτικές διαδικασίες; Όμως το καλό του τόπου επιβάλλει εγρήγορση και θυσίες.

Μετά το τραπέζωμα, ήταν η ώρα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σκούρα τα πράγματα για το κόμμα. Έξω από την αίθουσα της γερουσίας, οι δημοσιογράφοι επιδίδονταν σε διαγωνισμό «ποιος θα πάθει πρώτος καρκίνο στον πνεύμονα». Δεν έβλεπες στα δύο μέτρα από τον καπνό. Πολύ πράγμα. Κάποιος έχει το θράσος να πει «παιδιά ο νόμος απαγορεύει το κάπνισμα εδώ». Η απάντηση ήταν η πρέπουσα: «Χεστήκαμε για το νόμο».

Δύσκολα μέλη για (παραιτούμενα) μέλη της κυβέρνησης.

Δύσκολες ώρες για (παραιτούμενα) μέλη της κυβέρνησης.

Οι συνάδελφοι ήταν αγχωμένοι για την έκβαση της συνεδρίασης. Οι συζητήσεις – εκτός από το ρεπορτάζ – κινούνταν μεταξύ διακοπών και μπαλίτσας. Το κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται βαρετό.

Οι βουλευτές βγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι από την αίθουσα για το καθιερωμένο ξεχαρμάνιασμα, ενώ ο τιμονιέρης της χώρας εγκατέλειψε την συνεδρίαση δυο-τρεις φορές, για μία επίσκεψη στο μπάνιο. Οι ανάγκες δεν ξεχωρίζουν ηγέτες από κοινούς θνητούς. 

Υπουργός της κυβέρνησης αναφέρει έξω από την αίθουσα της γερουσίας: «Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών. Ό,τι έγινε, έγινε. πρέπει να μείνει όρθια η χώρα». Και ο ανασχηματισμός; «Όποιος αντέξει, θα μείνει». Δηλαδή όσοι ψηφίσετε «όχι», μπορείτε να προγραμματίσετε διακοπές.

Οι δύσκολες ώρες για τη χώρα και τι κόμμα δεν κόβουν το χαμόγελο από τα χείλη του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλεΥτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύσκολες ώρες για τη χώρα και το κόμμα δεν κόβουν το χαμόγελο από τα χείλη του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώρα περνάει και οι πρώτες φραπεδιές και τα τοστάκια αρχίζουν να φτάνουν στην αίθουσα. Εν τω μεταξύ, όλοι κάνουν σενάρια: διασπάσεις, ανασχηματισμοί, εκλογές, μνημόνια. «Φίλε μου, με τη Ζωή στο παιχνίδι, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί», λέει αστυνομικός που ξέρει καλά το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τα πολλά, ξαφνικά να σου έξω ο Τσίπρας, που πετάγεται από την αίθουσα αλαφιασμένος. «Τούρκος ο πρόεδρος», θα πει λίγο αργότερα βουλευτής της πλειοψηφίας σε συνάδελφό του.

Τους φοβάται το μάτι μου.

Τους φοβάται το μάτι μου.

Η μεγάλη ώρα για την συνεδρίαση της ολομέλειας έφτασε! Οι βουλευτές έχουν μαζευτεί στην αίθουσα: χαβαλές, φωνές, γέλια, ειρωνείες.

Εκείνη την ώρα σκάει μύτη ο Γιάνης Βαρουφάκης. Έχει αλλάξει πουκάμισο από το πρωί, περνώντας από το λευκό σε γαλάζιες αποχρώσεις. Με την είσοδο του, πιάνει κουβεντούλα με την Παπαρήγα. Σου λέει «αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν το βλέπουν για δραχμή, άρα φλας στα αριστερά».

Με το που εμφανίζεται στην αίθουσα η Κωνσταντοπούλου, ακούγεται από κάτω ένα χορωδιακό «οοο…». H Ζωή δεν πολυμασάει και ανεβαίνει στο προεδρείο. «Ο κανονισμός της βουλής θα εφαρμοστεί πολύ αυστηρά», λέει η πρόεδρος και από κάτω αλαλούμ και ειρωνικές επευφημίες.

Δεν θα κουνηθεί κανένας σας.

Δεν θα κουνηθεί κανένας σας.

Αφού φάγαμε κανένα τέταρτο για το πώς θα ψηφίσουμε και πόση ώρα θα πάρει το σουαρέ, η Ζωή άφησε τσάκα τσάκα το προεδρείο και κατέβηκε στα πεδινά των εδράνων.

Το πρώτο λάκτισμα ανήκει στον Τσακαλώτο, ο οποίος αποφασίζει να τρέξει το τόπι σε ανοιχτό γήπεδο, με αναφορές στη Γαλλική Επανάσταση και την ιστορική σημασία των ημερών. Ο Βαρουφάκης σημειώνει τι λέει ο Ευκλείδης, ο «φίλος» και «σύντροφός» του, όπως τον είχε αποκαλέσει πριν από λίγες μέρες. Βέβαια μετά από λίγες ώρες θα τον μαύριζε στην ψηφοφορία, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Αν έχεις τέτοιους συντρόφους, τι να τους κάνεις τους ταξικούς εχθρούς σου.

Τόσο ήθελε και θα μας πετάγανε έξω από την Ευρωζώνη.

Τόσο ήθελε και θα μας πετάγανε έξω από την Ευρωζώνη.

Στο κοινοβουλευτικό πλάνο μπαίνει ο Κουτσούμπας, ο οποίος, με το που κάθεται, κάνει νόημα στον Μητρόπουλο – που προεδρεύει – με ένα νεύμα τύπου «φέρε μου το λογαριασμό». Φυσικά, ο πρόεδρος εννοούσε «ψιτ, Αλέξη, μετά σειρά μου». 

Ο γενικός γραμματέας ανεβαίνει στο βήμα. Βαρύς παίκτης. Εκεί που έχει πιάσει τα «μία από τα ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ», αρχίζει στα παλιά του συντρόφια τις σπόντες για ΕΔΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αντενάουερ. «Κ. Τσίπρα, ρωτήστε τον κ. Φλαμπουράρη, γιατί δεν είστε καλός στην ιστορία», λέει ο Κουτσούμπας και κοιτάζει τον Φλαμπουράρη με ύφος «τώρα σε πέθανα, παλιέ μου φίλε Αλέκο».

Παναγίτσα μου τι σουρεάλ φάση είναι αυτή;

Παναγίτσα μου έχω έναν πονοκέφαλο, κάποιος με μάτιασε.

Την εμφάνισή του κάνει ο Μεϊμαράκης. Κάθεται πρώτο έδρανο πίστα, με βουλευτές της ΝΔ να του χτυπάνε την πλάτη σε στιλ «πού ‘σαι ρε ψηλέ». Αράζει ο Βαγγέλης και περιμένει την ώρα του.

Σειρά έχει η Φώφη Γεννηματά. Ανεβαίνει στο βήμα και αρχίζει τα «πού είναι ο κ. Τσίπρας;» και «πού έχει κρυφτεί ο κ. Τσίπρας;». Μόνο αριστερό τέντι-μπόι δεν τον είπε. «Σώσαμε το grexit» (ναι περίμενε), «Σόιμπλε και δραχμολάγνοι» (εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό μας) και άλλα τέτοια από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που μιλάει η Γεννηματά, ο Μητρόπουλος από πάνω έχει πιάσει ένα ακουστικό και τηλεφωνά από το προεδρείο.

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή με την ψήφο μας», λέει στο τέλος η Γεννηματά. Μα ούτε αυτοί την θέλουν λευκή την επιταγή, αγαπητή Φώφη. Με λεφτά τη θέλουν. Άρα συμφωνούμε.

Φιλί συντροφικό ή φιλί του Ιούδα;

Φιλί συντροφικό ή φιλί του Ιούδα;

Στους διαδρόμους της Βουλής το κλίμα έχει χαλαρώσει, παρά τη δύσκολη συνεδρίαση. Έχουν βγει τα πρώτα ουισκάκια, τσιμπολογήματα και μπιρίτσες.

Στο βήμα η Χριστοφιλοπούλου. Στο γκάζι από τις πρώτες στροφές του λόγου της, άρχισε να μιλάει για τον ωχαδερφισμό της κυβέρνησης και, δη, του Φλαμπουράρη. Την ακούει ο Αλέκος και βουτάει το μικρόφωνο έτοιμος για όλα. Αλλά τα πνεύματα ηρεμούν.

Εντάξει ρε παιδιά, δεν τα κάναμε και όλα σωστά, κάπου χάθηκε η μπάλα. Θα το στρώσουμε το θέμα.

Εντάξει ρε παιδιά, δεν τα κάναμε και όλα σωστά, κάπου χάθηκε η μπάλα. Θα το στρώσουμε το θέμα.

Το λόγο παίρνει η πρόεδρος της βουλής και αρχίζουν τα γελάκια, οι ειρωνείες και τα «παραιτήσου». Δωρική η Ζωή, ανεβαίνει στο βήμα και φτιάχνει το περιτύλιγμα του «ΟΧΙ» που ετοιμάζει για δωράκι για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος, έχοντας προφανώς ακούσει τις πρώτες αράδες της Κωνσταντοπούλου από κάποιο γραφείο της βουλής, μπαίνει στην αίθουσα την ώρα που εκείνη έχει ανεβάσει τους ρυθμούς. 

Το τελευταίο σόου της βραδιάς ανήκει στους Τσίπρα-Μεϊμαράκη. «Οικουμενικός» ο «Βαγγέλας», που μοιράζει άφθονες τις πάσες στον Τσίπρα. Αστεία και γελάκια μεταξύ των δύο αρχηγών στις τοποθετήσεις τους, με τους βουλευτές να συμμετέχουν με τον τρόπο τους.

Και στο τέλος τα κουκιά. 229 «ναι»,  64 «όχι», 6 «παρών» και ένας «απών». Και είναι αυτοί καλά και εμείς χειρότερα. 

Τελικά, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στη βουλή είναι μία ωραία ατμόσφαιρα.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.