9 λόγοι που το NME πιστεύει ότι το 2015 είναι η πιο περίεργη μουσική χρονιά

Με τα χρόνια το NME έχασε τη σπιρτάδα του, μειώθηκε η παρεμβατικότητά του και έπρεπε να βρει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή με κάποια αξιοπρέπεια. Ένας από αυτούς είναι τα κατά καιρούς αβανταδόρικα αφιερώματα. Άλλος είναι η σιγουριά της λίστας. Αυτή που θα διαβάσετε εξετάζει μερικά γεγονότα που μπορεί να μη θυμόμαστε σε λίγα χρόνια αλλά έχουν προξενήσει άφθονη συζήτηση (κυρίως εκτός Ελλάδας) στους χώρους της μουσικής βιομηχανίας. Madonna, Kanye West, τούμπες και τα απίθανα ονόματα των συγκροτημάτων κάνουν το 2015 να μοιάζει λίγο πιο ενδιαφέρον. Γιατί από δίσκους, ακόμα περιμένουμε. 

1. Οι σταρ τρώνε τούμπες πάνω στη σκηνή. Ακόμα και στα μεθυσμένα χρόνια της Britpop δεν είχε πέσει τόση τούμπα. Δυο κορυφαίες στιγμές; Η σαβούρα της Madonna στα Brit Awards και η πρόσφατη (και άνετη) του Edge από τους U2. 

2. Η συμπεριφορά της Madonna στα social media. Κυρίως στο instagram όπου ανεβάζει διαρκώς φωτογραφίες: από τα δεκάδες παιδιά της ή την ίδια σε ημίγυμνες καταστάσεις να ποζάρει λες και είναι 21 χρονών. Και δεν είναι. Και δεν ξέρει να χρησιμοποιεί το instagram.  Είναι βέβαια προς τιμήν της που δεν έχει προσλάβει κάποιον “expert” και νιώθεις το δάκτυλο της πίσω από κάθε κλικ από την άλλη όμως δείτε τα από κάτω αποτελέσματα και βγάλτε συμπέρασμα. 

3. H φάση με το TidalΤι είναι το Tidal αλήθεια; Είναι μια προσπάθεια Αμερικάνων, σούπερ, σούπερ σταρ να φτιάξουν τη δικιά τους υπηρεσία streaming και να έχουν περισσότερα έσοδα από εκεί. Ο λόγος που δεν το ξέρει μάλλον κανείς είναι και αυτός που βάζει το Tidal σ΄αυτή τη λίστα. Μπάι δε γουέι και σε αυτό εμπλέκεται η Madonna. 

4. Έξω ο Kanye West από το Glastonbury. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά το συγκεκριμένο αίτημα βρήκε 100.00ο Βρετανούς να το υπογράψουν. Το NME τους συγκρίνει με τους υποστηρικτές του εθνικιστικού UKIP και του Τζέρεμι Κλάρκσον. Βέβαια, ο Kanye δεν είναι και ο πιο συμπαθής. Γιατί; Περάστε στο νούμερο 5. 

5. Ο Kanye West εκνευρίζει γενικότερα. Ειδικά μετά την συγκλονιστική απόφαση του να κάνει μπούλινγκ στον Beck στην απονομή των βραβείων Grammy. Μια μέρα ανέβηκε και σε ένα τραπέζι στα εστιατόρια Nando’s κάτι που εκνεύρισε αρκετά την αλλοδαπή σόουμπιζ. 

6. Ο Robin Thicke (ποιος;) κινδυνεύει να γίνει ο φτωχότερος μουσικός του πλανήτη. Αιτία είναι ένα τραγούδι που έγραψε για τον Pharell Williams. Για κακή του τύχη πετάχτηκε από κάποιο στενό ένας συγγενής του Marvin Gaye. Το δικαστήριο δικαίωσε την οικογένεια του καλλιτέχνη και υποχρέωσε τους Williams και Thicke να πληρώσουν 7,2 εκ. δολάρια για κλοπή δικαιωμάτων. Ο Pharrel τα έχει, ο Thicke όπως γράφει το NME θα πάει να ζήσει σε κάποιο δάσος και θα τρώει μύγες. 

 7. Ασυνήθιστα μουσικά ταιριάσματα. Το NME τα βάζει με κάτι παράξενες συνεργασίες. Τι αναζητούσε αλήθεια ο Paul McCartney στη φωνή του Kanye και της Rihanna. Εντύπωση προκαλεί και στον συντάκτη και η σύμπραξη των Franz Ferdinand με τους γερόλυκους Sparks. Όχι τόσο για το μουσικό κομμάτι αλλά για το όνομα που προκύπτει FFS. Μάλιστα προτείνει να βρεθεί ένας τρόπος να επιστρέψει ο Roy Orbison από τους νεκρούς, να κάνει κολεγιά με τους Flaming Lips και η μπάντα να ονομαστεί ROFL. (lol). 

8. Η μπάντα Viet Cong. Υπάρχει από το 2012 αλλά για κάποιο λόγο τώρα τη θυμήθηκαν στο NME. Ίσως γιατί τώρα κυκλοφόρησε το ομώνυμο και πρώτο στούντιο άλμπουμ της. Ο αρθρογράφος θεωρεί λίγο παρατραβηγμένο το όνομα και το συγκρίνει με τα Franz Ferdinand, Joy Division, Dead Kennedys και άλλες μπάντες που έχουν σχέση με κάποιο ιστορικό γεγονός που συνδέεται με αρκετούς θανάτους. 

9. Η κόντρα Blur και Oasis έλαβε τέλος. Πως; Οι πρώτοι έβγαλαν δίσκο και o Liam Gallagher, περισσότερο επειδή ήθελε να τη σπάσει στον αδερφό του, τουίταρε πως το “Lonesome Street” είναι το κομμάτι της χρονιάς. Η κόντρα που δημιούργησε (και) το NME μοιάζει να τελειώνει. 

Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης