Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Αυτοί Είναι οι 4 Τύποι Πότη Συμφωνα με την Επιστήμη

Τις προάλλες έχουμε βγει με δύο φίλες για ποτό. Καταναλώνουμε και οι τρεις σχεδόν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Σε λίγη ώρα η μια φίλη χορεύει έξαλλη, η άλλη γελάει ασταμάτητα με το θέαμα κι εγώ νιώθω σα να μην έχω πιει σταγόνα. Τι φάση; Γιατί δεν είμαστε όλες στο ίδιο επίπεδο μέθης; Πολλοί λένε ότι φταίει το ύψος και τα κιλά, άλλοι η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, η κούραση, η διάθεση κτλ. Που βρίσκεται η αλήθεια; Ας μας βοηθήσει η επιστήμη!

Ερευνητές ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι  δημοσίευσαν μια μελέτη προσπαθώντας να εξηγήσουν τους τρόπους που μεθούν διάφορα γκρουπ ανθρώπων. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 374 προπτυχιακοί φοιτητές, δανείστηκε χαρακτήρες από τη λογοτεχνία και την pop κουλτούρα για να ονομάσει τους 4 τύπους πότη: τη Mary Poppins, τον Ernest Hemingway, τον Nutty Professor και τον Mr. Hyde.

1. Ο Ernest Hemingway

Οι περισσότεροι (δηλαδή περίπου το 40%) ανήκουν σε αυτό τον τύπο που έχει πάρει το όνομά του από το διάσημο συγγραφέα. Μεταξύ άλλων, ο Χέμινγουεϊ είχε πει πως μπορεί να πιει μεγάλες ποσότητες ουίσκι χωρίς να μεθύσει. Η προσωπικότητα εκείνων που κατατάσσονται εκεί, δε μεταβάλλεται ιδιαίτερα όσο πίνουν. 

2. H Mary Poppins

Αντίθετα, η κατηγορία Μαίρη Πόπινς αντιστοιχεί κυρίως σε χαρακτήρες που είναι ήδη κοινωνικοί, αλλά μετά από την κατανάλωση αλκοόλ γίνονται ακόμα πιο αξιολάτρευτοι, εξωστρεφείς και… “practically perfect in every way”, όπως λέει και ο χαρακτήρας στην ομώνυμη ταινία του 1964.

3. Ο Nutty Professor

Εδώ μιλάμε για την πλήρη μεταμόρφωση. Όπως ο Εντι Μέρφι στην ομώνυμη ταινία, έτσι και αυτοί αλλάζουν εντελώς και από συνεσταλμένοι κι ενδεχομένως λίγο ανασφαλείς, μετατρέπονται στα πιο κοινωνικά όντα που ξέρεις. Σε κανονικά social beasts.

4. O Mr. Hyde

Τέλος, είναι και εκείνοι που με δύο ποτηράκια παραπάνω αλλάζουν και γίνονται ο κακός δίδυμος αδερφός τους. Σύμφωνα με την έρευνα είναι εκείνοι που γίνονται λιγότερο υπεύθυνοι, λιγότερο έξυπνοι και περισσότερο εχθρικοί όταν καταναλώνουν αλκοόλ. 

Αν διαβάζετε αυτό το κείμενο με τους φίλους σας, σίγουρα τώρα θα έχετε αναγνωρίσει ήδη, σε ποια κατηγορία ανήκει ο καθένας, αν πάλι όχι τη επόμενη φορά που θα βγείτε έξω, θα ξέρετε τουλάχιστον, με ποιον τα πίνετε.

Cheers! 

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.