Φωτογραφία: Δημήτρης Μιχαλάκης

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την ακύρωση των διαγωνισμών για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, και ενώ οι προθεσμίες των κοινοτικών οδηγιών είναι πλέον ασφυκτικές, το σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών του λεκανοπεδίου είναι στον αέρα.

Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε από τη σημερινή διοίκηση της περιφέρειας και του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑΗ ) που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων (πλην της αποκομιδής), παραμένει σχεδόν λευκό χαρτί, αφού δεν γνωρίζουμε ούτε καν το πού θα κατασκευαστούν οι νέες, μικρότερες μονάδες επεξεργασίας και οι άλλες υποδομές που είναι απαραίτητες.

Ήδη πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής στη Φυλή, η οποία εξακολουθεί να δέχεται όλα τα σκουπίδια της Αττικής (και άλλων περιοχών, ενίοτε μέσω της δράσης κυκλωμάτων) και για «εκλογές το 2019 με τα σκουπίδια στους δρόμους».

Δήμοι και περιφέρεια πετούν το μπαλάκι

Το προηγούμενο σχέδιο καταργήθηκε από τη διοίκηση της Ρένας Δούρου επειδή, όπως είχε δηλώσει τότε, προέβλεπε «φαραωνικές» μονάδες επεξεργασίας, χωρίς να καλύπτει τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση κ.λπ. Έτσι, το νέο ΠΕΣΔΑ προβλέπει μικρότερες μονάδες, με αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου οι δήμοι έχουν καίρια συμμετοχή μέσω πρωτοβουλιών ανακύκλωσης, λειτουργίας τοπικών «πράσινων σημείων» κ.λπ.

Προς το παρόν όμως, ολόκληρος ο σχεδιασμός βρίσκεται στον αέρα και σχεδόν τίποτα δεν έχει προχωρήσει. «Βρισκόμαστε στο και πέντε», λέει στο inside story ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, που ήταν για χρόνια υπεύθυνος του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Για «περί ΠΕΣΔΑ Αττικής αυταπάτη» μας μιλάει ο Δρ. Ευάγγελος Τερζής, τεχνολόγος περιβάλλοντος, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Ακόμα και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ ως δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής, παραδέχεται ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, «πρώτον για την ενεργοποίηση των δήμων και δεύτερον για την επιλογή των τελικών χώρων» όπου θα κατασκευαστούν οι μονάδες. Το inside story επιχείρησε να μιλήσει για το θέμα και με την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, χωρίς αποτέλεσμα.


Διάβασε όλο το άρθρο στο inside story (http://bit.ly/2rhnqYF). 

Το inside story είναι το πρώτο συνδρομητικό–ενημερωτικό site χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα. Ανεξάρτητο αποκαλυπτικό με οικονομική αυτοτέλεια και διαφάνεια. 

Ειδικά για τους αναγνώστες της Popaganda: Γνώρισε το inside story για ένα μήνα δωρεάν, βάζοντας τον κωδικό κουπονιού popaganda στην http://bit.ly/2hKhNL9