Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

10+1 πράγματα που ίσως να μη γνωρίζετε για το «Rock the Casbah»

To κλασικό τραγούδι των Clash έγινε ο ύμνος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι ήδη μιλάνε για το «νέο Carmina Burana».

https://www.youtube.com/watch?v=bJ9r8LMU9bQ

Γιατί αν παίρνεις το χρίσμα του λαού, καλό είναι να δείξεις και λίγη ποιότητα. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό, από τους Clash και το “Rock the Casbah“. Κουλ, λίγο παιχνιδιάρικο, χιλιοπαιγμένο και με πανκ ούγια, το κλασικό κομμάτι της «μόνης μπάντας που μετράει», ήχησε χθες στα Προπύλαια μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τι γνώμη θα είχε ο Strummer γι’αυτό δεν γνωρίζουμε. Αυτά που γνωρίζουμε, για το «νέο Carmina Burana» είναι τα εξής: 

Το σινγκλάκι των Clash από το δίσκο Combat Rock είναι το πιο πετυχημένο που έβγαλε ποτέ η μπάντα, ενώ στην Αμερική ήταν το μόνο που μπήκε στο top 10 του Billboard Hot 100, και συγκεκριμένα στη θέση νο.8.

Είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα του 1979, όταν η Δυτική ροκ μουσική απαγορεύτηκε στο Ιράν, αλλά η απαγόρευση δεν τηρήθηκε από το λαό.

Βασισμένο πάνω σε μια μελωδία του ντράμερ Topper Headon, το κομμάτι ηχογραφήθηκε κιόλας ως επί το πλείστον από τον ίδιο, που ηχογράφησε τύμπανα, μπάσο και πιάνο, αφού βαριόταν να περιμένει τη μπάντα, που δεν είχε δείξει τον ίδιο ζήλο. 

Στιχουργικά ενδιαφέρον, περιέχει μέσα μπόλικες «μη-αγγλικές» λέξεις, όπως sharif, bedouin, sheikh, kosher, rāga, muezzin, minaret, και (φυσικά) casbah.

115111153

Το χαρακτηριστικά low-budget και υπερ-κλασικό βιντεο κλιπ, απεικονίζει έναν Άραβα που κάνει ωτοστόπ κι έναν Εβραίο οδηγό λιμουζίνας που γίνονται φίλοι και πηγαίνουν σε μια συναυλία του συγκροτήματος στο Ώστιν του Τέξας (όπου κι έγιναν τα γυρίσματα).

Επίσης, ήταν το πρώτο μουσικό βίντεο που είχε μέσα έναν αρμάδιλο, το ζωάκι που ακολουθεί τους δυο πρωταγωνιστές.

Υπάρχουν και μπόλικες «διακριτικές» διαφημίσεις από τα Dr Pepper, Burger King και Winchell’s Donuts, ανάμεσα σε άλλα.

To b-side του σίνγκλ είναι το Mustapha Danceουσιαστικά μια διαφορετική βερσιόν του Casbah.

Το τραγούδι έχει διασκευαστεί κατά καιρούς από μπόλικους μουσικούς, όπως οι Kiss, Green Day, Will Smith, Richard Cheese. Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως είναι αυτή του Αλγερινού Rachid Taha, που το ηχογράφησε στ’Αραβικά

https://www.youtube.com/watch?v=7DbFYsi9iSg 

Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου στον ‘Α Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Strummer έκλαψε όταν έμαθε ότι η φράση Rock the Casbah γράφτηκε πάνω σε μια βόμβα από εκείνες που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο Ιρακ. Επίσης, το κομμάτι παρερμηνεύτηκε πλήρως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου φιγουράρει πλέον σε λίστες με τα αγαπημένα τραγούδια των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.

Lock the taskbar!

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.