popaganda_paixths
Όλοι οι δρόμοι (φαίνεται) πώς οδηγούν στη Ρώμη φέτος στο Καμπιονάτο. Η Λάτσιο συνεχίζει στην ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, αφού μέχρι στιγμής η απόδοσή της κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος με πέρσι, αλλά θα σταθούμε κυρίως στην έτερη ομάδα της περιοχής, τη Ρόμα.

Οι “Λύκοι”, κάτω από την καθοδήγηση του Ρούντι Γκαρσία, δείχνουν έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν μετά από πολύ καιρό σε μια χρονιά που αρχικά έμοιαζε στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπερδεμένη. Καταρχάς το καλοκαίρι ήταν αβέβαιο πως ο μεγάλος αρχηγός Φραντσέσκο Τόττι θα ανανέωνε το συμβόλαιό του, κάτι που θα σήμαινε πως η τρέχουσα σεζόν θα ήταν αποκλειστικά στραμμένη προς εκείνον και όχι στην αγωνιστική βελτίωση της ομάδας που ήταν επιβεβλημένη βάσει των τελευταίων μέτριων έως κακών σεζόν. Πώς έγινε αυτή η μεταμόρφωση από ένα σύνολο που είχε κάκιστη αμυντική λειτουργία σε μια υπερ-αποτελεσματική και άκρως επιθετική ομάδα που ξεχωρίζει σε ένα πρωτάθλημα με ομάδες όπως το φαβορί Γιουβέντους και η φιλόδοξη Νάπολι;

Γράψε λάθος…Πάμε πάλι απ’ την αρχή

Τα αίτια της επιτυχίας ή της συντριβής μιας ομάδας πρέπει να τα αναγνώσει κανείς off-season, δηλαδή από το καλοκαίρι της προετοιμασίας. Οι πρωτευουσιάνοι, ωστόσο, υπέστησαν ριζικές αλλαγές, που άρχισαν από τα μέσα της περσινής σεζόν με την αποπομπή του κόουτς Ζέμαν, αλλά  κορυφώθηκαν το καλοκαίρι.

Πρώτα πρώτα, η νέα αρχή χρειαζόταν ένα νέο έμβλημα. Η ομάδα άλλαξε σήμα έπειτα από 16 χρόνια, ενώ πρωτοτύπησε στο θέμα του σχεδιασμού της φανέλας, καθώς έπειτα από διαμάχη με την Robe di Kappa, αποφάσισε να λανσάρει τη δική της εμφάνιση. Στα αγωνιστικά δε, υπήρξε μεταγραφικός οργασμός, μιας και πληθώρα παικτών-κλειδιών αποχώρησαν μειώνοντας αρχικά τις προσδοκίες των φίλων της Ρόμα: Οσβάλντο στη Σαουθάμπτον, Λαμέλα στην Τότεναμ, Μαρκίνιος στην Παρί, Μπόγιαν στη Μπαρτσα, ο δικός μας Ταχτσίδης μετακόμισε στη Τζένοα, ενώ ο Περότα αποφάσισε να σταματήσει την ομολογουμένως σπουδαία ποδοσφαιρική του καριέρα.

Τι κοινό όμως έχουν όλοι αυτοί, εκτός ίσως από την περίπτωση του Περότα; Έφεραν χρήμα στα ταμεία, αρκετό ώστε να αποκτήθούν σημαντικοί παίκτες. Ντέστρο, Μαϊκόν, Ζερβινιό, Λιαϊτς, Μπενάτια, Στρόοτμαν, Ντε Σάνκτις από τη Νάπολι και άλλες επενδύσεις φαίνεται προς το παρόν να συμπληρώνουν τα κενά που άφησαν οι αποχωρήσαντες. Ο καπιτάνο Τόττι, τέλος, αποφάσισε να ανανεώσει για έναν ακόμα χρόνο και μετά βλέπουμε.  Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως πως θα δώσει εντυπωσιακές παραστάσεις, όντας ήδη ένας εν ενεργεία θρύλος και θα σταματήσει να παρουσιάζει τις παραστάσεις τους στη “Ρωμαϊκή Αρένα” του Ολίμπικο όταν αυτός το αποφασίσει.

4

Καλοί οι στρατιώτες, από στρατηγικές πώς πάμε;

“Για τον προπονητή κουβέντα ρε άκαρδε τύπε”; Ο νέος κόουτς, αμέσως έφτιαξε το κλίμα στα αποδυτήρια, τα οποία είχαν υποστεί ουκ ολίγες αναταράξεις πέρσι, βλέπε παραγκωνισμός του Ντε Ρόσι από το Ζέμαν, τσακωμός του Οσβάλντο με τον υπηρεσιακό Αντρεατσόλι στον χαμένο τελικό με τη μισητή αντίπαλο Λάτσιο (μεγάλο πλήγμα για τη Ρόμα από μόνη της η ήττα, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται από χαμένο τρόπαιο).

Επιπλέον, κατόρθωσε να επαναφέρει σημαντικούς παίκτες σε νορμάλ, για τις ικανότητες τους, εμφανίσεις, όπως ο Πιάνιτς, ή ο ξενερωμένος αλλά πάντα πιστός στην ομάδα, Ντε Ρόσι. Παράλληλα, το νέο δίδυμο στα άκρα της επίθεσης, οι Ζερβινιό-Λιαϊτς έχουν προσδώσει μια νέα διάσταση στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας, που σε συνδυασμό με τον αγέραστο Τόττι, έχουν αποφέρει ήδη 17 γκολ, ήτοι την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής. Ο φέρελπις Φλορέντσι από ένας πολλά υποσχόμενος χαφ πέρασε κι αυτός στην επίθεση βοηθώντας αποτελεσματικά στο πλάνο του Ρούντι Γκαρσία που αυτή τη στιγμή έχει κάνει το απόλυτο 6×6 στο Καμπιονάτο και δίκαια βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που χαίρεσαι να το βλέπεις.

3

Ακόμα, δε θα μπορούσε να λείψει έστω μια αναφορά στην εντυπωσιακά, σε σχέση με πέρσι, συμμαζεμένη άμυνα. Σε έξι ματς έχει μόλις ένα γκολ παθητικό ένα εντυπωσιακό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς τα 56 γκολ σε 38 ματς πέρσι. Ο Ντε Σάνκτις, ο 36χρονος κίπερ που ήρθε από την Νάπολι δεν έχει κάνει ακόμα γκέλα, το δίδυμο Μπενατιά-Καστάν φαίνεται ανίκητο, ο Μαϊκόν κάνει ήδη καλύτερη χρονιά απ’ ότι πέρσι σε 30 και παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ με την Μάντσεστερ Σίτι, ο Τοροσίδης θα βοηθήσει κι αυτός αφού τώρα αποθεραπεύτηκε και μπήκε σε φουλ προπονήσεις ενώ ο Μπαλτσαρέτι, το αριστερό μπακ, αν και 32 χρονών δείχνει να περνά δεύτερη νιότη.

Γκράντε Φινάλε

Αυτό δε σημαίνει πως είναι όλα καλά καμωμένα στη Ρόμα, περιμένουμε να δούμε τη διάρκεια στην απόδοση, αλλά είναι πραγματικά εντυπωσιακή η μεταμόρφωση από μια ομάδα που πέρσι βρισκόταν στο χείλος της παρακμής, να κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα πολύ ελπιδοφόρο για επιστροφή αρχικά στην Ευρώπη και μετέπειτα στην κορυφή της Serie A. Οι ιθύνοντες και ο κόουτς πάντως, δεν θέλουν τις θριαμβολογίες από τώρα και προχωράνε αργά και σταθερά για να κάνουν το μπαμ φέτος στην Ιταλία.