O ποδοσφαιριστής Ρίκι Λάμπερτ πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της ομάδας

O ποδοσφαιριστής Ρίκι Λάμπερτ πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της ομάδας

Το καλοκαίρι του 2009 η Σαουθάμπτον περνούσε τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.  Η διοίκηση είχε ουσιαστικά πτωχεύσει και αδυνατούσε να πληρώσει τους μισθούς, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια η ομάδα είχε υποβιβαστεί στην League One και επιπλέον της είχαν αφαιρεθεί 10 βαθμοί από το νέο πρωτάθλημα.

Όταν μάλιστα ένας όμιλος επιχειρηματιών με μπροστάρη  τον τεράστιο Matt Le Tissier, απέσυρε το ενδιαφέρον του για αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών όλα έδειχναν ότι η παραδοσιακή ομάδα της νότιας ακτής της Αγγλίας θα κατρακυλούσε στην ερασιτεχνική κατηγορία.

Τελικά, στις 8 Ιουλίου 2009 χωρίς προειδοποίηση η ομάδα ανακοίνωσε ότι οι μετοχές είχαν περάσει στα χέρια του Ελβετού μεγαλοβιομηχάνου Μάρκους Λίμπερ. Ο ίδιος δεν ήθελε να δημοσιευτεί το ποσό της αγοράς παρά μόνο δήλωσε πως ήταν “ein Schnäppchen” (μια ευκαιρία). Μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη έμελλε να αποδειχτεί καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της ομάδας. Ήταν η μεταγραφή του Rickie Lambert από την Bristol Rovers έναντι 1εκ λιρών. Στις  9 Οκτωβρίου θα σκοράρει το πρώτο του γκολ εναντίον της Southend  και ουσιαστικά από εκείνη την στιγμή θα ξεκινήσει η πορεία της επιστροφής στα σαλόνια της Premier League (και στην 4η θέση που κατέχουν αυτή τη στιγμή οι “Άγιοι” μπροστά από τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ και την Τότεναμ). Αυτό ακριβώς το “ταξίδι” αποφάσισαν να διηγηθούν οι οπαδοί των Αγίων δημιουργώντας το hashtag #OURJOURNEY στο Twitter με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων από το διπλό στην Southend.

Πολλά έχουν αλλάξει από εκείνο το καλοκαίρι. Ο Λίμπερ πέθανε αιφνίδια από καρδιακή προσβολή το 2010 και το τιμόνι της ομάδας πέρασε στα χέρια της κόρης του Καταρίνα, η οποία έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στις ακαδημίες που θεωρούνται από τις καλύτερες στο Νησί και έχουν βγάλει παίκτες όπως ο Theo Walcott, ο Alex Oxlade-Chamberlaine και ο “πολύς” Gareth Bale. Στον πάγκο πλέον κάθεται ο Αργεντινός, πρώην προπονητής της Εσπανιόλ, Μαουρίτσιο Ποκετίνο, που αντικατέστησε στα μέσα της περσινής σεζόν τον προπονητή των διαδοχικών ανόδων Nigel Adkins καταφέρνοντας να περάσει την δική του αγωνιστική φιλοσοφία που στηρίζεται στην συμπαγή άμυνα και την αυξημένη κατοχή μπάλας. Παράλληλα  ο τοπικός ήρωας Rickie Lambert αφού σκόραρε 95 γκόλ με την κόκκινη φανέλα έκανε ντεμπούτο στα 31 στην Εθνική Αγγλίας και είναι πολυ πιθανό να ταξιδέψει μαζί της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Τέλος, στο φετινό μεταγραφικό παζάρι η Σαουθάμπτον ξόδεψε πολλά εκατομμύρια λίρες για να φέρει παίκτες που άρχισαν, από νωρίς, να κάνουν την διαφορά όπως ο επιθετικός Pablo Osvaldo από την Ρόμα (προσωπική επιλογή του Ποκετίνο από τα χρόνια της Εσπανιόλ), ο Κενυάτης Wanyama από την Σέλτικ και ο κεντρικός αμυντικός Lοvren από την γαλλική Λυόν που μάλιστα σκόραρε στην εκτός έδρας νίκη επί της Λίβερπουλ.

Την επόμενη αγωνιστική οι Άγιοι θα ταξιδεύσουν στον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την Manchester United σε ένα ακόμα τέστ που θα δείξει που ακριβώς το πάει η φετινή Σαουθάμπτον. Ανεξαρτήτως πάντως αποτελέσματος, οι οπαδοί της μπορεί να είναι και πάλι περήφανοι για την ομάδα τους και η αρχή του ταξιδιού τους να φαντάζει ένα παλιό κακό όνειρο.