OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εδώ και κάμποσα χρόνια τα smartphones έχουν αντικαταστήσει επάξια τις αποκλειστικές φωτογραφικές μηχανές και εσχάτως και τις κάμερες. Εντάξει, δεν μιλάμε για τα επαγγελματικά μοντέλα των τελευταίων προφανώς, αλλά γι’ αυτά που θα αγόραζε ο μέσος –έως και «προς το απαιτητικός»- καταναλωτής. Η φωτογραφία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και όχι συνήθεια που από μόνη της υποδηλώνει ξεχωριστές στιγμές, όπως συνέβαινε παλαιόθεν, αφού όποιος έχει κινητό ή tablet, τη δουλειά του θα την κάνει.

Στην προσπάθειά τους λοιπόν να μας πουλήσουν τις συσκευές τους, οι εταιρείες μάς αναφέρουν συνήθως τα megapixels (MP εν συντομία), δηλαδή τον αριθμό των στοιχείων των φακών των καμερών ή αλλιώς την ανάλυση των φωτογραφιών που είναι σε θέση να τραβήξουν. Παράδειγμα γιατί κάποιοι μπλεχτήκατε ήδη: μια φωτογραφία ανάλυσης 2048×1536 pixels αποτελείται από 3.145.728 pixels και άρα απαιτείται κάμερα στα 3,2 ή 3,4 MP για να μας την προσφέρει. Οι κάμερες των κινητών βέβαια έχουν ξεπεράσει προ πολλού το φράγμα των 3-4 MP: τα 8 θεωρούνται νορμάλ, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει τα 41 MP του Nokia 808 PureView;

Ο συγκεκριμένος φακός (Carl Zeiss Vario Sonnar T* με αισθητήρα Exmor R CMOS και 3,6x οπτικό ζουμ) αποτελεί αξεσουάρ της Sony για το Xperia Z1. Είπε κανείς κάτι για φωτογραφίες υψηλής ποιότητας από το κινητό τηλέφωνο;

Δυστυχώς, όμως, πολλοί μένουν στα MP και αξιολογούν μια κάμερα κινητού από αυτά και μόνο. Μέγα λάθος καθώς εξετάζουν εντελώς επιφανειακά το θέμα χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους άλλες, εξίσου σημαντικές παραμέτρους. Πάμε να τις δούμε:

Οπτικά μέρη (optics): από τα οπτικά μέρη του φακού εξαρτάται η ποιότητα της μηχανής! Είναι όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που απαιτούνται για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είναι μιας εγνωσμένης αξίας. Φροντίστε η κάμερα της συσκευής σας να έχει οπτικά μέρη από κάποιον γνωστό κατασκευαστή (Carl Zeiss, Nikon, Schneider Optics κλπ).

Δίνουμε μεγάλη βάση στα οπτικά μέρη. Κοιτάμε να είναι από κατασκευαστή εγνωσμένης αξίας για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της κάμερας.

Διάφραγμα (aperture): Αυτά τα πολύ ψιλά μέρη που κλείνουν πάνω στον φακό, μειώνοντας έτσι το άνοιγμά του. Το διάφραγμα μετριέται σε f. Όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο μεγάλο είναι το διάφραγμα και άρα και το φως που περνάει στις φωτογραφίες μας. Υπολογίστε πως όσο μικρότερο είναι το f, τόσο καλύτερες θα είναι οι λήψεις σας σε χαμηλό φωτισμό.

Ζουμ (zoom): Η λειτουργία εστίασης που χωρίζεται σε ψηφιακό και οπτικό ζουμ. Τα περισσότερα κινητά διαθέτουν το πρώτο, αν και το καλύτερο είναι προφανώς το δεύτερο, ελάχιστα μοντέλα το προσφέρουν. Οι μηχανές με οπτικό ζουμ, όταν το εξαντλήσουν, καταφεύγουν στο ψηφιακό. Εννοείται πως όσο μεγαλύτερος ο πολλαπλασιαστής (2x, 8x, 16x κλπ), τόσο το καλύτερο.

Φλας: Η ύπαρξη φλας είναι απαραίτητη για τις νυχτερινές σας λήψεις. Κάποιες συσκευές διαθέτουν περισσότερα από ένα φλας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά τον τύπο τους, τα πλέον διαδεδομένα είναι τα LED, ωστόσο αν βρείτε συσκευή με φλας Xenon επενδύστε σε αυτή. «Ρουφάει» τη μπαταρία, αλλά κάνει τη νύχτα μέρα!

Βίντεο: Οι μηχανές των smartphones πλέον λειτουργούν και σαν κάμερες. Πάνε οι εποχές που τραβούσαν βίντεο σε ανάλυση 640×480. Τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν HD ποιότητα στα 720p, ενώ κάποια φτάνουν και στα 1080p. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ο ρυθμός ανανέωσης: όσα πιο πολλά τα frames per second ή fps (30 και άνω), τόσο πιο «στρωτό» θα βγει το βίντεο.

Λοιπές εφαρμογές: Πολλοί κατασκευαστές προικίζουν τις μηχανές των smartphones τους με συνοδευτικά προγράμματα που βελτιώνουν την ποιότητα των λήψεων αφαιρώντας «θόρυβο», κόκκινα μάτια και λοιπές τέτοιες ομορφιές. Δεν σας χαλάει, αλλά στην εποχή του Instagram, δεν το λέτε κι απαραίτητο.