φωτογραφία

Ο Ταύρος αλλάζει χρονιά, ο Τοξότης ψάχνει για λεφτά και ο Λέων θα έχει ευχάριστα ξενύχτια. 

pop-krios

Κριός

Ας μιλήσουμε για ένα θέμα που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Την ιδέα της πίεσης. Γιατί για μια ιδέα πρόκειται προφανώς. Όσο λοιπόν και να προσπαθεί ο άλλος να σε πείσει ότι το σωστό είναι αυτό που έχει εκείνος στο μυαλό του και όχι εσύ, ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι έτσι ή αλλιώς, ξέρεις πολύ καλά (αλλά προφανώς δεν το έχεις εμπεδώσει) ότι μόνο εσύ μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου, με τις δικές σου σκέψεις. Οι σκέψεις σου είναι ικανές να σε κάνουν έξω φρενών, ενίοτε, αλλά δεν παύουν να είναι απλώς σκέψεις και τίποτα παραπάνω, αέρας κοπανιστός δηλαδή. Τώρα ναι, οι άλλοι μπορεί να δίνουν αφορμές για να σκέφτεσαι αρνητικά πράγματα και να θέλεις να αρχίσεις να μοιράζεις απλόχερα χαστούκια. Αν όμως αδιαφορούσες για τις αφορμές που σου δίνουν οι άλλοι; Αν αποκτούσες τον έλεγχο των σκέψεών σου σε έναν σχετικά ικανοποιητικό βαθμό, σε σημείο να μην καταδεχτείς να πιεστείς για κανέναν; Μ’ αυτά και μ’ αυτά ξεχάσαμε τα βασικά: φως στα οικονομικά και τα επαγγελματικά σου διαφαίνεται στον ορίζοντα. Μήπως να ασχοληθείς με αυτά τώρα που γυρίζει και να μείνεις μακριά από οποιαδήποτε κόντρα;

line-630
pop-tavros

Ταύρος

Έρχονται κάποιες στιγμές που κάνουμε ριστάρτ και ξυπνάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Όχι και τόσο άλλη, δηλαδή, αλλά επειδή προφανώς ξεκουραστήκαμε, την αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτή την περίοδο με εσένα. Αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς, από μια περισσότερο θετική σκοπιά. Ίσως μια εμπειρία που βίωσες ή θα βιώσεις σύντομα (όπως μια εμπειρία γνώσης ή ένα ταξίδι) να νιώσεις ότι σε αλλάζει σε βάθος. Και φυσικά όταν αλλάζουμε εμείς, αλλάζουν και οι επιλογές μας, οι συνήθειές μας σε ένα βαθμό, ο τρόπος που επικοινωνούμε, ενώ μπορεί να θέλουμε να συναναστρεφόμαστε και ένα νέο είδος ανθρώπων, που  να τροφοδοτεί πλέον τις νέες μας πτυχές που αποκαλύφθηκαν. Και αν η λέξη αλλαγή σε τρομάζει, αυτή τη φορά αδιαφόρησε για τον φόβο σου. Οι αλλαγές αυτή την περίοδο μπορούν να είναι πολύ θετικές. Και στο κάτω κάτω, από μέσα σου ξεκινάνε, οπότε προς τι το άγχος;

line-630

pop-didymoi

Δίδυμοι

Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν, αλήθεια. Μπορείς λοιπόν να χαλαρώσεις. Ούτε καν στον εαυτό σου είναι απαραίτητο να αποδείξεις το οτιδήποτε. Αυτό που είναι σημαντικό όμως είναι να είσαι εσύ σύμμαχος με εσένα. Σκέψου ότι σου συμβαίνει μια δυσκολία: αν είσαι σύμμαχος με τον εαυτό σου, βλέπεις τη δυσκολία μόνο. Αν δεν είσαι σύμμαχος με τον εαυτό σου, εκτός από τη δυσκολία, ενδεχομένως έχεις και το βάρος του να επικρίνεις ή να λυπάσαι τον εαυτό σου. Και τι να τα κάνεις αυτά τα περιττά και αυτοκαταστροφικά βάρη. Αλλά και από την άλλη πλευρά αν το δεις. Αν σου συμβεί κάτι καλό και είσαι σύμμαχος με τον εαυτό σου, μπορείς να το απολαύσεις. Αν δεν είσαι, πολύ πιθανό να αδιαφορήσεις για αυτό ή να το θεωρήσεις «τυχαίο γεγονός» που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και καθόλου σε εσένα τον ίδιο. Πολλά αλλάζουν αυτή την περίοδο και εσωτερικά και γύρω σου και αυτό θα διαπιστώσεις σύντομα ότι είναι πολύ καλό. Σαν κάποια μπερδεμένα πράγματα να ξεδιαλύνονται και να αποκτούν μορφή. Και ευτυχώς, ανάμεσα σε αυτά που αλλάζουν σταδιακά προς το καλύτερο είναι και τα οικονομικά σου. Αυτό το τελευταίο θα βγει σωστό, επειδή κι εγώ είμαι Δίδυμος. Τα έχω κανονίσει με τον Ερμή: για πάρτη σου και για πάρτη μου δουλεύω. Μαζί θα τα φάμε.

line-630
pop-karkinos

Καρκίνος

Πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχτεί μια φαινομενικά απλή και νορμάλ σχέση; Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικά σημαντική, σε σημείο να αλλάξει και τη ζωή σου. Το ιδανικότερο και μάλλον αυτό που θα έπρεπε να προσδοκούμε είναι μια σχέση να βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό, και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση – ή ότι πρόκειται σύντομα να συμβεί, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μια νέα συνεργασία (ό, τι και αν σημαίνει αυτό, από δημιουργική, συναισθηματική, φιλική έως και επαγγελματική). Το μυστικό πάντως είναι η σύμπνοια και η ομαδικότητα: δεν μπορείς να τα κάνεις όλα  μόνος σου, και ακόμη και να μπορείς σε μεγάλο βαθμό να είσαι αυτόνομος, κάποια πράγματα σίγουρα θα τα κάνεις καλύτερα και ευκολότερα, αν τα μοιραστείς με κάποιον άλλον. Πρόσεξε λίγο τις ήδη υπάρχουσες φιλίες, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και pampering.

line-630
pop-leon

Λέων

Θα το έλεγες και μανία με τα επαγγελματικά αυτό που θα σε πιάσει ή που ήδη σε έχει πιάσει. Ίσως επειδή κάτι νέο ξεκινάς τώρα, ίσως επειδή έχεις ανακαλύψει το νόημα σε κάτι που θέλεις να το κάνεις επάγγελμα ή απλώς επειδή είσαι δοσμένος ολοκληρωτικά και με πάθος στη δουλειά σου. Παρεμπιπτόντως, ακόμη και αν αυτός ο τομέας φαίνεται να έχει τεράστιο ενδιαφέρον, δεν είναι ο μοναδικός που χρειάζεται την προσοχή σου. Επίσης, αν θέλεις να έχεις άψογα αποτελέσματα πρέπει να είσαι άψογα οργανωμένος. Ναι, είναι γνωστό ότι μπορείς να οργανώνεις τους άλλους μια χαρά, και τον εαυτό σου ίσως, αλλά όταν πρόκειται για εσένα, κάποιες φορές έχεις την τάση να μην είσαι πολύ συνεπής στο πρόγραμμά σου. Ίσως γιατί τα προγράμματα είναι περιοριστικά. Κανείς δεν είπε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία δεν έχει ξενύχτια. Αλλά υπάρχουν και ευχάριστα ξενύχτια, πολύ απλά επειδή η διαδικασία για να πετύχεις έναν στόχο σου μπορεί και πρέπει να σου δίνει ευχαρίστηση και νόημα. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε ίσως πρέπει να τροποποιήσεις ή να αντικαταστήσεις τον στόχο σου με άλλον.

line-630
pop-parthenos

Παρθένος

Ως ένα βαθμό, όλοι δείχνουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο προς τα έξω από το πραγματικό μας. Χωρίς να υπονοείται απαραίτητα ότι είμαστε υποκριτές, δεχόμαστε κάποιες κοινωνικές πιέσεις που λίγο ως πολύ μας επηρεάζουν όλους. Εσένα ίσως τον τελευταίο καιρό αρκετά. Σε βαθμό να πνίγεις την πραγματική σου διάθεση μερικές φορές, να μην αφήνεις τις σκέψεις σου να εκφράζονται με αποτέλεσμα να βγαίνουν κάτι πνιχτές κουβέντες πού και πού τις οποίες δεν ξέρεις πώς να μαζέψεις μετά ή να σφίγγεις τη γροθιά και να παρακαλάς να μην χάσεις την ψυχραιμία σου. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αρχίσεις σιγά σιγά να δείχνεις αυτό που πραγματικά είσαι ανά πάσα στιγμή, και αυτό που νιώθεις. Σταδιακά, λίγο λίγο, γιατί το απότομο έχει σχεδόν πάντα τη μορφή ξεσπάσματος. Όταν θα το κάνεις αυτό και διαπιστώσεις ότι και τότε μια χαρά αποδεκτός είσαι (ακόμη κι από εσένα τον ίδιο), θα νιώσεις ακόμη καλύτερα. Επίσης: 1. Παίζει ένα ταξίδι. 2. Παίζει και ένας έρωτας, μπορεί στο ταξίδι, 3. Παίζει κάτι με σπουδές που μπορεί να συνδέονται με το ταξίδι και τον έρωτα.

line-630
pop-zygos

Ζυγός

Ακούει ο κόσμος έκλειψη και τρέχει λες και τον κυνηγάει ο χάρος. Αυτή η έκλειψη ειδικά, στον Ταύρο, στις 29, είναι ηλιακή, που σημαίνει ότι κάτι νέο μπορεί να ξεκινήσει, στον οικονομικό τομέα π.χ. και μπορεί πολύ απλά να πρέπει να κάνεις χώρο για να το υποδεχτείς. Ίσως μια νέα συμφωνία για ένα επαγγελματικό εγχείρημα να απαιτεί την αφοσίωσή σου. Κανένα πρόβλημα λοιπόν και καμία υστερία με την έκλειψη. Εξάλλου αποφασισμένος να αλλάξεις τα δεδομένα της ζωής σου είσαι και ακόμη και αν έρχονται εμπόδια, συνεχίζεις πεισματικά να κατευθύνεσαι προς τον στόχο – και κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, κάνεις το καλύτερο. Σε περιόδους εκλείψεων, η αποφασιστικότητα σου αυτή μπορεί να γίνει εντονότερη. Και κάτι άλλο που συνειδητοποιείς αυτές τις μέρες: τα υλικά αγαθά οποιασδήποτε μορφής, ασκούν μηδαμινή επίδραση στην ευτυχία μας σε σύγκριση με την απίστευτη δύναμη που έχουν τα συναισθηματικά γεγονότα.

line-630
pop-scorpion

Σκορπιός

Αν κάποιοι τομείς στη ζωή δέχονται ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές, αυτοί είναι οι σχέσεις και οι συνεργασίες. Και πόσο σημαντικοί τομείς για έναν Σκορπιό, που από τη μία θα προτιμούσε να μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του για να έχει την ησυχία του, από την άλλη θεωρεί τις σχέσεις δημιουργικές και συναισθηματικές διαδικασίες που τον βοηθούν να εξελίσσεται. Εξελίσσεσαι λοιπόν μέσα από μια νέα συναισθηματική σχέση ή από μία συνεργασία. Το ενδιαφέρον είναι ότι αφήνεσαι περισσότερο από άλλες φορές, ότι είσαι λιγότερο επιφυλακτικός και καχύποπτος και ότι αποφεύγεις την κριτική που δεν ωφελεί. Απίστευτο ε; Άλλος άνθρωπος έγινες και μας εντυπωσιάζεις. Να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτό.

line-630
pop-toxotis

Τοξότης

Προτείνεται το εξής: να υπόσχεσαι πάντα λίγο λιγότερα από αυτά που έχεις να δώσεις. Και γενικά να αποφεύγεις τους εντυπωσιασμούς, τα λόγια, τις θεωρίες και να εστιάζεις στις πράξεις. Αυτά για όλους τους τομείς, κυρίως για τον συναισθηματικό. Στα επαγγελματικά όμως μπορείς να βιώσεις την απόλαυση της επιτυχίας, η οποία θα ανταμειφθεί – ας πούμε- ανάλογα (οι επιφυλάξεις λόγω εποχής). Αυτό μπορεί να αφορά ένα νέο πρότζεκτ που ξεκινάει αυτές τις μέρες – ίσως και μέσα στον Μάιο- και σου γίνεται εμμονή. Παρεμπιπτόντως, μπορεί τα χρήματα που αναζητάς για ένα θέμα που αφορά την υγεία σου να βρεθούν ή κάπως να έχεις μια οικονομική βοήθεια από εκεί που δεν την περιμένεις. Και κάτι τελευταίο, αυτό το κύρος και αυτή η αποδοχή, επιθυμητά, αλλά η επιθυμία για αυτά σε ταλαιπωρεί κιόλας. Ίσως βέβαια την έχεις την ανάγκη τους επειδή και εσύ, όπως όλοι μας, υποφέρεις εκ γενετής από αβεβαιότητα ως προς την αξία σου. Από την άλλη μεριά, η αξία σου δεν προσδιορίζεται από τη γνώμη των άλλων, το γνωρίζεις καλά  αυτό. Οπότε βρες τρόπους να αποδεχτείς τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου πρώτα και όλα τα άλλα θα γίνουν από μόνα τους.

line-630
pop-aigokeros

Αιγόκερως

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι η επιτυχία είναι αντιστρόφως ανάλογη της πίεσης που μας ασκείται για την κατάκτησή της. Και ξεκινάμε με αυτό, επειδή ως γνωστόν, η επιτυχία είναι κάτι που σε ενδιαφέρει (για να το θέσουμε κομψά και να μην αναφέρουμε ότι κατά βάθος είσαι λυσσασμένος με αυτήν). Αν ισχύει αυτή η υπόθεση, τότε ίσως θα έπρεπε να μετριάσεις τις προσπάθειές σου στους πρακτικούς τομείς της ζωής σου και να ασχοληθείς με έναν άλλον τομέα, που με πολλή επιδεξιότητα απέφευγες τελευταία, αλλά μάλλον δεν τη γλιτώνεις: τον ερωτικό. Πολύ πάθος, βάθος, μπέρδεμα, υστερίες, ζήλιες, σεξ, κτητικότητα, ξαφνική -και καλά- αδιαφορία, ίσως και μια νέα σχέση. Και αν είσαι από τους Αιγόκερους που το συναισθηματικό κομμάτι της ζωής τους ήδη υπάρχει ή τους αφήνει ψιλοαδιάφορους, τότε θα έχεις την ευκαιρία να γίνεις πολύ δημιουργικός – σε σημείο θαυμαστό. Μπορεί από όλη αυτή τη θύελλα να βγεις κάπως ξεμαλλιασμένος, αλλά αυτό που θα έχει συμβεί στο τέλος θα είναι να έχεις τροφοδοτηθεί με τεράστια αποθέματα συναισθηματικής ενέργειας, που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις την πορεία σου προς -πού αλλού;- την επιτυχία.

line-630
 

pop-ydroxoos

Υδροχόος

Μερικές φορές συντελείται μια άδικη σύγκρουση μέσα σου. Θέλεις να βγάλεις προς τα έξω τον σουρεάλ εαυτό σου, τον Τζίμη Πανούση που κρύβεις εντός και θέλει οπωσδήποτε να εκφραστεί. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται να ενθαρρύνεις τους άλλους να είναι ο εαυτός τους και εσύ να πιέζεσαι; Είναι τόσο απαραίτητο δύο αντικρουόμενα πράγματα να δίνουν διαρκώς μάχη μέσα σου, όπως είναι η ανάγκη σου για προσωπική έκφραση και η τάση σου για επαναστατικότητα και ταυτόχρονα ο φόβος για τη γνώμη των άλλων; Ίσως η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση: μπορείς να συνυπάρξεις με τους άλλους και ταυτόχρονα να διατηρείς τη συναρπαστική ατομικότητά σου, την οποία ομολογουμένως χρειάζονται και οι υπόλοιποι για να ανοίγουν και λίγο τα μάτια τους. Αυτές τις μέρες παρεμπιπτόντως αξίζει να μοιραστείς ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους, την οικογένειά σου ή και με τον εαυτό σου, απλώς, αν έχεις στο μυαλό να καταστρώσεις ένα νέο σχέδιο, ίσως επαγγελματικό. Φαίνεται όμως ότι οι δικοί σου σε χρειάζονται, όπως και ότι κι εσύ τους χρειάζεσαι.

line-630
pop-ixthys

Ιχθύες 

Όταν η απλή λογική συναντάει το συναίσθημα στην περίπτωσή σου, μπορείς να μεγαλουργήσεις. Αν καταφέρεις να μην αμφιταλαντεύεσαι, αλλά να ισορροπείς μεταξύ των δύο, φυσικά. Και πώς ακριβώς γίνεται αυτό; Για παράδειγμα (καθόλου τυχαίο παράδειγμα μάλιστα) η λογική έρχεται να σου πει ότι  σε μια ερωτική υπόθεση, αφού τα έχεις που τα έχεις τα συναισθήματά σου, αντί να τα κρατάς μέσα σου, μπορείς να τα εκφράσεις με έναν decent τρόπο που να υπνωτίσεις τον άλλον με την απλότητα και την αμεσότητά σου. Ή ότι είτε χαμένος βγεις είτε κερδισμένος, θα παραμείνεις ο ίδιος. Αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον: δεν χάνουμε την ατομικότητά μας όταν ερωτευόμαστε ή όταν απογοητευόμαστε, εξάλλου αυτή μας κρατάει ψηλά και αυτή είναι και ο λόγος που οι άλλοι μας ερωτεύονται. Αυτό επειδή η ικανότητά σου για ενσυναίσθηση είναι τόσο μεγάλη, που μερικές φορές ξεπερνάς τα όριά της και εμπλέκεσαι υπερβολικά με τον άλλον ή με μια υπόθεση, σε σημείον να χάνεσαι σε αυτόν ή αυτήν. Μέσα σε όλα αυτά, ζεις έντονες και ενδιαφέρουσες κοινωνικές στιγμές και δεν αποκλείεται να προκύψει και μια πρόταση για μια νέα συμφωνία.

Ο Γιώργος Σαλαμάς δεν είναι αστρολόγος, αλλά η αστρολογία είναι ένα από τα πολλά του χόμπι -όπως είναι το διάβασμα, ο ύπνος, ο ύπνος, ο ύπνος και το φαγητό- και τη θεωρεί μια καλή αφορμή για επικοινωνία. [email protected]facebook.com/gsalamas

To 2014 έχει ακόμη δρόμο. Κατέβασε εδώ τις ετήσιες προβλέψεις από τον Γιώργο Σαλαμά