Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Root Artspace: Ένας πολυχώρος με νεοϋορκέζικη ψυχή, σε ένα ιστορικό κτίριο του Θησείου.

Ο θρυλικός Στάβλος των 90's μεταμορφώθηκε σε ένα δυναμικό πολυχώρο που περιλαμβάνει γκαλερί, εστιατόριο, κατάστημα βινυλίων και αίθουσα προβολών.
Φωτογραφίες: Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS
Root Art Space / Root Art Space

Στο νούμερο 10 της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο βρίσκεται ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Αθήνας. Την τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, ήταν συνώνυμο του θρυλικού ροκ μπαρ Στάβλος, λέξη-κλειδί στο γαϊτανάκι της αθηναϊκής νύχτας, κυρίως στα 90s, σαν μια πιο «κόσμια» εκδοχή του Mo Better (άλλο το Θησείο, άλλο τα Εξάρχεια, βλέπεις). Πριν από περίπου ένα χρόνο, και με τη χρυσή εποχή να έχει προ πολλού περάσει ανεπιστρεπτί, οι πόρτες του Στάβλου έκλεισαν οριστικά και το κτήριο παρέμενε ένα σιωπηλό φάντασμα, γεμάτο παλιά έπιπλα και άχρηστα αντικείμενα. Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου η ομάδα του Root μπήκε στο κτήριο και αποφάσισε να αλλάξει εντελώς το σκηνικό. Εκεί όπου άλλοτε χόρευαν ενώ οι djs έπαιζαν δυνατά (κυρίως) κιθαριστική μουσική, δημιουργήθηκε ο πολυχώρος Root Artspace που περιλαμβάνει εστιατόριο και bar, χώρους καλλιτεχνικών εκθέσεων και προβολής ταινιών, μαγαζί με βινύλια και κελάρι με κρασιά.

Root Art Space / Root Art Space

Ένας από τους διάφορους χώρους που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο.

Root Art Space / Root Art Space

Ο εκθεσιακός χώρος.

 «Το Root είναι  μια “πολυμήχανη” κατασκευή, ένας εγκέφαλος που σκέφτεται δημιουργικά. Από πίσω βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικά backgrounds», λέει η Άντζελα, ένα από τα μέλη της Root «οικογένειας».«Το κτήριο χτίστηκε το 1845 και ήταν ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Μιλάμε τώρα για την παλιά Αθήνα, μια εντελώς διαφορετική γειτονιά κάτω απ’ την Ακρόπολη. Εκείνη την εποχή χρησίμευε ως πραγματικός στάβλος του βασιλιά Όθωνα. Η Ηρακλειδών ήταν ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, όπου γίνονταν οι εμποροπανήγυρεις και οι ζωοπανήγυρεις, γι’ αυτό ο Όθωνας είχε αποφασίσει να χτίσει τους στάβλους του εδώ. Αυτό το γεγονός έδωσε ζωή στη γύρω περιοχή, όπως φαίνεται άλλωστε από τις γραμμές του τραμ που περνάνε ακόμα από μπροστά και τη στάση που είναι λίγο πιο κάτω. Αργότερα έγινε το πρώτο δημοτικό σχολείο στο Θησείο και στη δεκαετία του ‘90 μεταμορφώθηκε στο γνωστό Στάβλο. Γενικότερα, ήταν ένα landmark στην Αθήνα. Τα τελευταία οχτώ χρόνια, ίσως και λόγω της κρίσης έχει αλλάξει λίγο η αγορά, έχουν ανέβει άλλες γειτονιές όπως το Γκάζι και του Ψυρρή και το Θησείο έμεινε λίγο πίσω. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, γιατί παραμένει μια γειτονιά με πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια εφάμιλλα με της Πλάκας, θέα από την άλλη μεριά της Ακρόπολης και την Αποστόλου Παύλου που είναι φοβερός δρόμος για περίπατο τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές. Εμείς θέλαμε να δώσουμε ξανά ζωή σε αυτό το δρόμο, δεν θέλαμε να φτιάξουμε απλά ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο. Το concept ήταν να γίνει ένας δυναμικός χώρος που θα στεγάσει τα πάντα, θα πιεις, θα φας, θα δεις τέχνη, θα ακούσεις μουσική και παράλληλα θα αγαπήσεις το δρόμο και τη γειτονιά».

Root Art Space / Root Art Space

Δεύτερος χώρος που χρησιμοποιείται σαν εστιατόριο και μπαρ.

Root Art Space / Root Art Space

Το design του urban αισθητικής χώρου έχει αναλάβει ο Μιχάλης Καραμούζης, που είχε αντίστοιχα αναλάβει μεταξύ άλλων το six d.o.g.s και το Drunk (πάλαι ποτέ Drunk Sinatra). Οι πίνακες, τα φωτιστικά και τα έπιπλα των χώρων είναι δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών, ενώ κάποια από τα αντικείμενα πωλούνται στο art shop, στον πάνω όροφο του κτηρίου. Γενικά η τέχνη παίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία του χώρου και ήδη μέσα στο Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί έκθεση ζωγραφικής, jazz live και dj sets, workshops και ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου με τίτλο Zero edition. «Το σκεπτικό είναι ο χώρος να είναι πολιτισμένος, με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, με την έννοια ότι μπορεί κάποιος να έρθει στις 6 το απόγευμα, να δει ένα τζαζ λάιβ, να ακούσει βινύλια, να φάει κάτι που σερβίρεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και να γυρίσει νωρίς στο σπίτι. Επίσης, όταν φιλοξενείται ένα major event θα υποστηρίζεται από όλο το χώρο, δεν θα λειτουργεί κάθε τομέας μεμονωμένα. Στα πλαίσια του film festival ας πούμε, μπορεί η κουζίνα να βγάλει ένα σχετικό πιάτο με το όνομα μιας ταινίας ή κάποιου σκηνοθέτη».

Root Art Space / Root Art Space

Το βινυλιάδικο Rooted Records. Κάτω αριστερά το «μυστικό» κελάρι.

Το εστιατόριο και το μπαρ αποτελούν από κοινού ένα ξεχωριστό statement, αφού κινούνται στη λογική της Paleo διατροφής. Ο βραβευμένος bartender και mixologist Γιάννης Σαμαράς επιμελείται έναν κατάλογο από wellness drinks και ευφάνταστα cocktails χωρίς ζάχαρη και γλουτένη μέχρι μείγματα από βότανα και αντιοξειδωτικά ροφήματα κακάο. «Ο γιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς μας μύησε στην Paleo διατροφή που πλέον έχει γίνει κίνημα στην Αμερική και την Ευρώπη και μάλιστα κάποια εστιατόρια την έχουν υιοθετήσει αποκλειστικά. Σε συνεργασία με την Αυγερία Σταπάκη έχουμε φτιάξει ένα paleo μενού το οποίο βασίζεται σε φρέσκιες πρώτες ύλες, βιολογικά και προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Τα φαγητά δεν περιέχουν ζάχαρη και γλουτένη αλλά η γεύση δεν θυσιάζεται στο ελάχιστο, το αντίθετο μάλιστα. Στο μενού έχουμε burger, γλυκοπατάτα με ροκφόρ, καγιανά, φρέσκα ψάρια, πίτσα με χαρουπάλευρο κ.α,όλα σπιτικά, κατευθείαν από την κουζίνα μας. Η φιλοσοφία του χώρου δεν είναι να κουνήσει το δάχτυλο προς μια “σωστή” διατροφή, αλλά να κάνουμε μια πρόταση: τα έχουμε όλα εδώ, όποιος θέλει δοκιμάζει και αν του αρέσει το ψάχνει περισσότερο», εξηγεί η Άντζελα. Το «κρυμμένο μυστικό» του χώρου είναι το υπόγειο κελάρι με 50 ποικιλίες κρασιών, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μπουν, να διαλέξουν και να αγοράσουν το κρασί της επιλογής τους. 

Root Art Space / Root Art Space
Root Art Space / Root Art Space

Απέναντι από το εστιατόριο βρίσκεται το ένα δισκάδικο αποκλειστικά με βινύλια που ονομάζεται Rooted Records και πήρε το όνομά του από ένα ιστορικό μαγαζί για vinyl junkies στην Αγγλία. Εκεί θα βρεί κανείς επιλογές δίσκων από jazz, blues και ethnic ήχους μέχρι πειραματική σκηνή και avant garde. Το κατάστημα επιμελείται ο dj Γιώργος Αργιτάκης, ενώ θα διοργανώνονται και βραδιές με guest dj’s και unplugged συναυλίες σημαντικών μουσικών. 

 Επίσης, στα πλαίσια του Root έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα που λέγεται Root Artspace Society και θα περιλαμβάνει «όλους τους ανθρώπους που είτε είναι καλλιτέχνες είτε είναι δημιουργικοί στον τομέα τους. Δεν χρειάζεται δηλαδή να είσαι μόνο ζωγράφος ή video artist, αλλά και σεφ και dj και οποιαδήποτε δημιουργική ειδικότητα που έχει συνεργαστεί με το χώρο και για το χώρο. Μπορεί για παράδειγμα να είσαι 20 χρονών και θα θέλεις να κάνεις ένα workshop πάνω σε μια δημιουργική ιδέα, δεν είναι μια κλειστή κοινότητα διακεκριμένων καλλιτεχνών. Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρίσκουν ο ένας τον άλλο, να ανταλλάζουν ιδέες και να προκύψουν συνεργασίες μέσα από το Root. Γενικά, για μας παίζει ρόλο το κοινό μας να είναι άνθρωποι ανοιχτοί σε νέα πράγματα. Ήδη, ενώ είναι μόλις τρίτη μέρα έχουν επικοινωνήσει μαζί μας πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες και μη, που ενδιαφέρονται για το χώρο και έχουν προτάσεις για διάφορα projects»

Root Artspace, Ηρακλειδών 10, τηλ: 210 345 0003. Περισσότερες πληροφορίες: rootartspace.gr και στο facebook.

Root Art Space / Root Art Space

Ο κεντρικός χώρος του Root.

Root Art Space / Root Art Space
Root Art Space / Root Art Space
Root Art Space / Root Art Space

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.