Ο «Real FM» είναι ο πρώτος ραδιοσταθμός της χώρας σε ακροαματικότητα #fact. Εδώ και δύο χρόνια περίπου, από τότε για την ακρίβεια που η «Ελληνοφρένεια» μετακόμισε στη συχνότητά του, εγκαταλείποντας το «Σκάι 100.3» Κίνηση καθοριστική όπως αποδείχθηκε, τότε ακριβώς ο «Σκάι 100.3» έχανε την πρωτιά στα ερτζιανά, πρωτιά που κρατούσε για χρόνια, για περισσότερο από μία δεκαετία. Αρκούσε μία εκπομπή να αλλάξει στρατόπεδο για την αλλαγή φρουράς και στην κορυφή των ακροαματικοτήτων.

Tη φετινή σαιζόν είχαμε και συνέχεια, μετακόμισαν κι άλλοι από τον «Σκάι 100.3» στον «Real FM». Ο Βασίλης Κουφόπουλος και ο Κωνσταντίνος Λαβίθης με το νυχτερινό του «Ανεμολόγιο» κάνουν εκπομπές πλέον στο Μαρούσι. Λίγο ήθελε και θα ακούγαμε και τον Γιώργο Ψάλτη τα πρωινά ώστε να συμπληρωθεί το καρέ. Ο Β.Κουφόπουλος είχε αποχωρήσει από τον Ιανουάριο με εθελούσια έξοδο από το ραδιοσταθμό του Φαλήρου (μαζί με άλλους 25), ο Κ.Λαβίθης με το που σταμάτησε τις εκπομπές του στο «Σκάι» τον Αύγουστο, ξεκίνησε άμεσα στον «Real». Μετράμε λοιπόν: μία ώρα εκπομπής η «Ελληνοφρένεια» (και μία το απόγευμα ως επανάληψη, σύνολο, δύο), δύο ώρες εκπομπές ο Κουφόπουλος, πέντε ώρες ο μεταμεσονύκτιος Λαβίθης. Συνολικά εννιά ώρες από τις είκοσι τέσσερις της ημέρας προέρχονται από τον «Σκάι» των τελευταίων ετών. Του πρόσφατου διαστήματος. Διότι, αν βάλουμε κι εκείνους που πέρασαν κάποια στιγμή από τον «Σκάι 100.3» και άφησαν το στίγμα τους θα προσθέσουμε και τις δύο ώρες του Γιώργου Τράγκα (έντεκα το σύνολο πια). Τον Νίκο Χατζηνικολάου δεν τον υπολογίζουμε. Ποιοι μένουν εκτός; Όχι πολλοί θα υποστήριζε κάποιος: Χουδαλάκης, Γιώργος Γεωργίου, Παπαδόπουλος, Λιάγκας, Μακρή και Κοτρώτσος. Όντως.

Είναι λοιπόν ο «Real FM» ο καινούργιος «Σκάι 100.3», όπως προβοκατόρικα μου έθεσαν το ερώτημα τα παιδιά του Popaganda; Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, λοιπόν. Ποσοτικά μπορεί να βγαίνει το συμπέρασμα πως ο Real FM έγινε Σκάι, ποιοτικά ωστόσο δεν ισχύει αυτό.  Για έναν και συγκεκριμένο λόγο: όσοι έφυγαν από τον Σκάι μετακομίζοντας προς Real μεριά, αποτελούσαν τα… ξένα σώματα του Φαλήρου. Ο Λαβίθης τα βράδια είχε το δικό του καθεστώς, τον Κουφόπουλο τον άκουγες και τσέκαρες σε ποιο ραδιοσταθμό ήσουν συντονισμένος, ο «ελεύθερος» αέρας του Σκάι δεν σήκωνε τέτοιου είδους (αντικειμενικά) σχόλια. Όσο για την «Ελληνοφρένεια» δεν το συζητάμε καν, άλλοι κόσμοι εντελώς. Μόνο ο… Γιώργος Τράγκας πια ταίριαζε και ταιριάζει στο Φάληρο. Κι έγινε μία σοβαρή συζήτηση ολικής επαναφοράς του παραγωγού «στο… σπίτι μου, εδώ που ξεκίνησα» etc etc. Πέρυσι την Άνοιξη. Οι συζητήσεις όμως δεν είχαν αίσιο τέλος, ευτυχώς όμως το παρολίγο κενό του το καλύπτει επάξια ο Άρης Πορτοσάλτε να λέει στον Κασιδιάρη, «κάντε κάτι κι εσείς να μην σας πιάνουν στο στόμα σας». Το στίγμα του ραδιοσταθμού του Φαλήρου το δίνει χρόνια τώρα το ντουέτο Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου, όσο αυτοί παραμένουν αμετακίνητοι και αρχηγοί στη συχνότητα μην ψάχνετε αλλού για νέους «Σκάι».

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος είναι δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών και ιδιοκτήτης του e-tetradio.gr