Είμαι sapiosexual, θέλω το μυαλό σου

“Brainy is the new sexy” , ξέραμε ήδη από το 2012 όσοι βλέπαμε Sherlock και παρακολουθούσαμε τότε σχεδόν εκστασιασμένοι το απόλυτο εγκεφαλικό φλερτ ανάμεσα στον αγαπημένο μας ντεντέκτιβ και την Irene Adler.

H ατάκα αυτή συμπυκνώνει όσα νιώθει ένας sapiosexual. Ποιος είναι αυτός; Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ο όρος προέρχεται από το λατινικό sapiens, την επιστημονική ονομασία για τον σκεπτόμενο άνθρωπο. Sapiosexual είναι όποιος διεγείρεται ερωτικά από την ευφυΐα κάποιου άλλου, όποιος ερεθίζεται σεξουαλικά από το μυαλό του συντρόφου του. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι δεν μιλάμε για πλατωνικές καταστάσεις. Απλώς για να φτάσει κανείς να θέλει το κορμί πρέπει πρώτα να τον πείσει το μυαλό εκείνου που έχει απέναντι του. Με άλλα λόγια, οι sapiosexual  ποθούμε τα κορμιά των μυαλών που ερωτευόμαστε. Ο όρος έγινες ευρέως γνωστός όταν το γνωστό dating app OkCupid τον συμπεριέλαβε στις κατηγορίες σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός John Waters είχε πει “If you go home with somebody, and they don’t have books, don’t fuck ’em” κάνοντας τους sapiosexual όλου του κόσμου να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και να χειροκροτήσουν. Βέβαια, όσοι έχουν ντουζίνες βιβλία στα σπίτια τους, ακόμη κι αν τα έχουν διαβάσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός sapiosexual. Εξηγώ: ο sapiosexual δε διεγείρεται τόσο από τη γνώση όσο από την αντιληπτική ικανότητα, την ευστροφία και την δημιουργικότητα του άλλου. Η γνώση είναι σίγουρα ένα σκαλοπάτι για να φτάσεις εκεί αλλά δεν αποτελεί καμία εγγύηση ότι θα τα καταφέρεις. Αλλιώς τα φυτουλάκια θα ήταν τα hot αγόρια και κορίτσια του σχολείου. Όχι προφανώς, συνεπώς συνεχίζουμε.

Άλλη μια στερεοτυπική, κατά τη γνώμη μου, εικόνα είναι ότι οι γυναίκες, κατά βάση, εστιάζουν στη σκέψη του άλλου και όχι οι άνδρες. Αυτό πατάει και στην άποψη ότι ερωτευόμαστε άνδρες που μας κάνουν να γελάμε και εάν το χιούμορ δεν είναι δείκτης ευφυΐας τότε δεν ξέρω τι είναι. Όμως όλο και περισσότεροι άνδρες παραδέχονται ότι ελκύονται από έξυπνες γυναίκες, και λέω παραδέχονται γιατί μέχρι κάποια χρόνια πριν σχεδόν θεωρούταν υποτιμητικό να μην είναι ο άνδρας που θα έχει το πάνω χέρι σε μια σχέση. Και πώς θα έχεις το πάνω χέρι με κάποιον που είναι ισάξιος σου και σε παίζει στα ίσια ως προς την εξυπνάδα; 

Νομίζω ότι τα social media ήταν το ιδανικό βήμα για να αναπτυχθεί η τάση των sapiosexual. Θέλω να πω ότι ειδικά στο twitter, που καλείσαι να αποδείξεις ότι μπορείς να παράγεις και να διατυπώσεις, έξυπνη και συμπυκνωμένη άποψη μέσα σε μόλις 140 χαρακτήρες, το μόνο που έχεις να επιδείξεις είναι το μυαλό σου και ο τρόπος να το χρησιμοποιείς. Αλλά ακόμη και στο facebook χάρη στον γραπτό λόγο πολλοί έχουν κερδίσει θαυμασμό, ερωτικό πολλές φορές, ειδικά όταν η ευστροφία τους συνδυάζεται με μια καλή εμφάνιση. Θυμάμαι όταν εγώ μεγάλωνα στα 90ς, ναι όχι το 1950,  στις γυναίκες θεωρούταν σχεδόν ασυμβίβαστος ο συνδυασμός ομορφιάς και δυνατού μυαλού. Τώρα στο facebook βλέπεις αγόρια να ξεροσταλιάζουν με like και comments στα προφίλ όμορφων και πανέξυπνων κοριτσιών. 

Ένα παράδειγμα από τον θαυμαστό κόσμο των social media. Η φίλη Ειρήνη άρχισε να συνομιλεί στο messenger με τον Γιώργο, χωρίς να γνωρίζονται προσωπικά. Κι αυτός και εκείνη δεν έχουν σχεδόν καμία φωτογραφία προσωπική τους αναρτημένες στα προφίλ του, και όσες έχουν είναι μακρινές.  Εκείνη είδε τις αναρτήσεις του, της φάνηκαν έξυπνες, μετρημένες και χιουμοριστικές και του έστειλε πρώτη inbox. Ο Γιώργος ανταποκρίθηκε, άρχισαν να μιλούν όλο και περισσότερο, τα πρώτα σημάδια του φλερτ φάνηκαν και κάποια στιγμή ο Γιώργος της ξεφούρνισε στο τσατ «Να, γιατί δεν πρέπει να συνομιλείς με μια Ειρήνη όταν είσαι κουρασμένος ή έχεις δουλειά. Σε κρατάει στη τσίτα με το μυαλό της και πώς να ανταποκριθείς; Χίλιες φορές με μία που με κάνει να βαριέμαι». Έστω κι αν η διατύπωσή του ήταν κάπως ατυχής και έκανε για λίγα λεπτά την Ειρήνη να ξύνει το κεφάλι της προσπαθώντας να την καταλάβει, όσο έξυπνη κι αν είναι, ήταν τελικά μια ντροπαλή δήλωσή του πόσο γουστάρει το μυαλό της. Στην πορεία οι ντροπές έφυγαν και έσκασαν καρδούλες, όχι μόνο στο τσατ.

Όσοι ξινίζουν πάντως με την sapiosexuality ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί υποκρισίας. «Πρώτα ρε παιδί μου βλέπεις την εμφάνιση, εάν αυτή σου αρέσει προχωράς να ανακαλύψεις εάν υπάρχει και μυαλό». Δεκτόν, ναι τις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό ισχύει. Αλλά καλύτερα να αποφεύγουμε τις ταμπέλες και τους περιορισμούς στο τι μπορεί να προκαλέσει ερωτικό ενδιαφέρον. Στο κάτω κάτω όλοι θέλουμε να είμαστε πνευματικά συμβατοί με τον άνθρωπο μας. Να μπορούμε να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να επικοινωνήσουμε έχοντας την ίδια γλώσσα και κτίζοντας τον δικό μας κώδικα. Οι sapiosexual δεν είναι ελιτιστές, δεν απορρίπτουν την σωματικότητα του έρωτα, απλώς γι’ αυτούς αυτός ο πόθος για το σώμα τροφοδοτείται από το μυαλό του άλλου.

Όμως πέρα από το μυαλό και το πολυσυζητημένο IQ καλό είναι να υπάρχει συναίσθημα και υψηλό ΕQ. Οι έξυπνοι άνθρωποι συνήθως διαθέτουν ένα υπερτροφικό εγώ ενώ αν πετύχεις και σε καλλιτεχνική φύση (σώθηκες) αυτό το εγώ συνδυάζεται με κρίσεις ανασφάλειας και διαρκή αναζήτηση επιβεβαίωσης. Όμως τι να τον κάνεις τον άνθρωπο που μπορεί να σου κάνει μια ουσιαστική ανάλυση για το τι συμβαίνει στη Βρετανία μετά το Brexit ή μπορεί να σου μιλήσει για τις ώρες για τα βιβλία που αγαπάτε εάν δεν είναι ικανός να σου προσφέρει συναισθηματική κάλυψη, εάν δεν μπορεί να σκεφτεί το εμείς αντί του εγώ;

Πάντως ακόμη κι αν ο όρος sapiosexual είναι καινούριος και η τάση, ως προς την παραδοχή της τουλάχιστον, ολοένα αυξανόμενη το δίλημμα είναι αρχαιότατο.  Θα το καταλάβει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο του Τόμαν Μαν “The Transposed Heads: A Legend of India” που βασίζεται σε έναν αρχαίο ινδικό μύθο όπου δύο άνδρες ο πιο πνευματικός Shridaman (με το ωραίο κεφάλι δηλαδή μυαλό και το άσχημο σώμα) και ο πιο γήινος Nanda (με το άσχημο κεφάλι και το ωραίο σώμα) αποκεφαλίζονται. Χάρη σε μια επέμβαση της θεάς Κάλι η Sita,η γυναίκα του Shridaman, έχει την επιλογή να ξαναφτιάξει τον άνδρα της. Τι κάνει; Κρατάει το ωραίο του κεφάλι  δηλαδή το μυαλό του αλλά του προσθέτει το όμορφο σώμα του Nanda, δημιουργώντας τον ιδανικό συνδυασμό. Ό,τι θα κάναμε όλες και όλοι δηλαδή, sapiosexual και μη. 

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου