Μ΄ακούς που σου μιλάω;

Μ΄ακούς που σου μιλάω; Με βλέπεις όπως σε βλέπω;

Αλήθεια ποιον ενδιαφέρει πια; Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στην oλλανδική τηλεόραση πως είπε στο αυτί του Γιάνη Βαρουφάκη στις 30/01/2015 και στην πόλη των Αθηνών πως «δεν ήταν συνετό αυτό που δήλωσε για το τέλος της Τρόικα». Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στις 28/02 στον Γιώργο Αυτιά το περιέγραψε κάπως αλλιώς: «Βαρουφάκης: Αυτή η τρόικα τελείωσε. Ντάισελμπλουμ (στο αυτί): Μόλις τώρα σκότωσες την τρόικα. Βαρουφάκης: Τιμή μου». Κάποιος από τους δύο μας κοροϊδεύει.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε άλλη πρωινή εκπομπή, στον οξύθυμο πάντα Γιώργο Παπαδάκη, ανέφερε πως επίτηδες ήταν ασαφές το κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους για να το περάσουν με ευκολία από τα κοινοβούλια τους. Σε απλά ελληνικά αποκάλυψε δημόσια ότι οι κυβερνήσεις θα κοροϊδέψουν τους βουλευτές τους. Επίσης, είπε και το άλλο καταπληκτικό, ότι για την αύξηση του ΦΠΑ θα βρει μια κατηγορία που δεν θα έχει και τόση σημασία για τα ελληνικά πορτοφόλια και που δεν έχει και κανέναν αποτέλεσμα. Έτσι στο φτερό, για να πούμε ότι το κάναμε. Σε απλά ελληνικά ότι θα επιχειρήσουμε να κοροϊδέψουμε τους εταίρους.

Ας αφήσουμε τους παγαπόντηδες και ας πάμε στους σοβαρούς. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε μέσω κάποιας εκπροσώπου του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας οφείλει να πιάσει το 4,5% για το 2015, ξεχνώντας πως μια εβδομάδα πριν ο κ. Σόιμπλε έχει υπογράψει μια συμφωνία που λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο νούμερο που (μπακαλίστικα) οι καιροί επιτάσσουν. Σε απλά ελληνικά για τρίτη φορά, αυτούς που θέλουμε να κοροϊδέψουμε τώρα είναι οι αναγνώστες της Bild. 

Η κρίση γίνεται έξι χρονών και ακόμα να τη διαχειριστεί η Ευρώπη. Ούτε καν σε επικοινωνιακό επίπεδο που για τις αγορές ίσως είναι και το πιο σημαντικό. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά διαπίστωσαν κάτι τα τελευταία χρόνια: οι «αγορές» ερμηνεύονται με λέξεις που χρησιμοποιούνται για τους ανθρώπους. Ξυπνάνε, κοιμούνται, ελπίζουν, φοβούνται, τιμωρούν, βογγάν, σιωπούν, πανηγυρίζουν, καταρρέουν, αναπνέουν, ζαλίζονται, μεθάνε, ασφυκτιούν, τιθασεύουν, θυμώνουν και άλλα πολλά που βασίζονται στον τομέα της ψυχολογίας. Η ψυχολογία δεν υπακούει αναγκαστικά στους κανόνες ούτε ακολουθεί την πραγματικότητα. Αντίθετα πιάνεται από στιγμές όπως, για παράδειγμα, οι παραπάνω. Έτσι δεν θα είναι παράξενο μια μέρα, από τις ανεξέλεγκτες δηλώσεις, να καταλήξουμε στις ελεγχόμενες τραπεζικές αναλήψεις.