Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #21: Θα είναι καλοκαίρι αλλά θα είναι σαν να μην είναι

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (11-10/6/2017).

Yo La Tengo στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 Αναστασία Βαϊτσοπούλου

OLA_POPA_UP
Μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως το θατσερικό “There is no alternative” έχει εισχωρήσει ως δόγμα σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Από αυτά που τρώμε, αυτά που οδηγούμε, το νόμισμα που χρησιμοποιούμε, τις δουλειές που κάνουμε. Ακόμη και στα καλλυντικά. Θεωρούμε πως υπάρχει μόνο η «εύκολη λύση» που μας δίνεται από την κοινωνία. Η PETA δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες μια φωτογραφία με τις εταιρείες που ακόμη δοκιμάζουν τα πρϊόντα τους στα ζώα, βασανίζοντάς τα. Ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες καλλυντικά, είδη μακιγιάζ και προσωπικής υγιεινής που είναι cruelty free και vegan. Μπορεί η αγορά τους να φαντάζει δύσκολη, όμως πλέον έχει γίνει εύκολη, χάρη στον Οδηγό που δημιούργησε η ομάδα 269 Life Greece. Ακολουθήστε τα βήματα. Εδώ είναι κάποιες προτάσεις που κάνει η ίδια η PETA. 

 
Πέρα από τα καλλυντικά, η Αθήνα έγινε προ ολίγων ημερών πρωτεύουσα της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, καθώς ήταν στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για μια οικονομική και κοινωνική πρακτική που αλλάζει τα πράγματα, χάρη στο UniverSSE 2017, όπου ειπώθηκε μεταξύ άλλων:  «Στην Ευρώπη, πάνω από 160 εκατ. πολίτες είναι μέλη σε 2 εκατομμύρια συνεργατικά εγχειρήματα (το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων), που δίνουν εργασία σε περισσότερα από 15,5 εκατ. άτομα.»


 

OLA_POPA_DOWN
Κοινωνική κατακραυγή, σκοταδισμός και παραλογισμός κάθε φορά που μια κοπέλα παρενοχλείται σεξουαλικά. «Μια κοινωνία που δε σέβεται τις επιλογές του άλλου όσον αφορά τη διάθεση του σώματος του είναι μια φοβισμένη κοινωνία. Και φυσικά ούτε εμείς οι ίδιες θέλουμε να είμαστε καχύποπτες απέναντι σε κάθε βλέμμα, σε κάθε κίνηση»γράφει σχετικά και to the point η Λίνα Ρόκου, ενώ παραθέτει μια γεμάτη ενσυναίσθηση δήλωση του Δημήτρη Ιωάννου των Bokomolech. Μπορούμε να έχουμε περισσότερες από αυτές, παρακαλώ;


 

Σταύρος Διοσκουρίδης 

OLA_POPA_UP

To Summer Nostos Festival που ξεκινά στις 18 και τελειώνει στις 25 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Γι’ αυτό και οι Yo La Tengo στην κορυφή του άρθρου.

OLA_POPA_DOWN

Οι αυτόματες φωνές που υποτίθεται σ’ εξυπηρετούν στο τηλέφωνο. Αφού όλοι σε ζωντανό άνθρωπο καταλήγουμε γιατί μας ταλαιπωρείτε στην αρχή με το να λέμε «εκπρόσωπος», «λογαριασμός», «βοήθεια» και να χάνουμε την ψυχραιμία μας για ψύλλου πήδημα. 


 

Γεράσιμος Δομένικος

OLA_POPA_UP

 Επιτέλους το Eurogroup έπαψε να είναι πρώτη είδηση. 

OLA_POPA_DOWN

Τα κλιματιστικά άρχισαν να στάζουν στα στενά του κέντρου.


 

Γεωργία Δρακάκη

OLA_POPA_UP
Οι βροχές του Ιούνη μπορεί να είναι πολύ λυτρωτικές καμιά φορά. Πάνε τρομερά με δίσκους του Χατζιδάκι που το youtube μάς χαρίζει απλόχερα. Πάνε και με ατελείωτες παρτίδες quizdom στο κρεβάτι. Και, φυσικά, με παγωτό. Σκέφτομαι: πώς αισθάνθηκε ο πρώτος άνθρωπος της γης που είδε βροχή;
OLA_POPA_DOWN
Οι βροχές του Ιούνη μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικές καμιά φορά. Η Γη αντιδρά παράξενα. Τι θ’απογίνει η τέχνη μας και οι ιδέες μας σε έναν πλανήτη που αργοπεθαίνει; Τι θ’ απογίνουμε εμείς;
 

 

Αντωνία Καρίτζη

OLA_POPA_UP

Μπορεί ο καιρός να είναι χάλια, να μην βλέπεις διακοπές ούτε στο κοντινό αλλά ούτε και στο μακρινό μέλλον και να απορείς κάθε μέρα όταν ξυπνάς αν όντως είναι ανάγκη να σηκωθείς από το κρεβάτι, αλλά είναι εικόνες σαν αυτές που σου φτιάχνουν την ημέρα. Ο καιρός μπορεί να είναι χάλια αλλά αν δεν έβρεχε, όχι πανέμορφα μοβ λουλούδια δεν θα υπήρχαν στα προσεγμένα παρτέρια των γειτονιών αλλά ξεραμένα από τον ήλιο και τη ζέστη φυτά που όσο και να τα ποτίζεις συνεχίζουν να έχουν αυτό το απαίσιο καφέ χρώμα. 

Φωτογραφία: Αντωνία Καρίτζη

OLA_POPA_DOWN

  Δεν πρόλαβε καλά καλά να ηρεμήσει η Βρετανία από το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα, πυρκαγιά στον πύργο Grenfell που στοίχισε τη ζωή 30 ανθρώπων και πολλοί περισσότεροι έχασαν τα σπίτια τους…και γιατί; Γιατί τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση του κτηρίου κόστισαν λιγότερο από αυτά που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Ποιο οικονομικό συμφέρον έχουν οι 30 ζωές που χάθηκαν;


 

Αλεξάνδρα Καστανιά

OLA_POPA_UP
Η εικόνα της μετεγκατάστασης των πρώτων βιβλίων από το Βαλλιάνειο κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μια μετεγκατάσταση που παρότι έχει … συναισθηματικό κόστος για όσους την διεκπεραιώνουν, προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης του τεράστιου πλούτου της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε πολύ ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

OLA_POPA_DOWN
Οι υποτιθέμενες «χιουμοριστικές» αναρτήσεις των πολιτικών προσώπων στα social media, που, τελικά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας εκθέτουν στο εξωτερικό, την ώρα που ζητάμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατανόηση και ευνοϊκότερη μεταχείριση. 


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

OLA_POPA_UP

Ο τρόπος που επέλεξαν ο δήμαρχος και ο αρχηγός της αστυνομίας του Los Angeles για να αποδώσουν τιμή στον Adam West. Μπορεί οι νεότεροι να τον γνώρισαν ως τον σουρεαλιστή δήμαρχο του Quahog αλλά η ερμηνεία του ως Batman στα 60s αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ποπ κουλτούρας και το φωτεινό σήμα κλήσης του Batman πάνω στο δημαρχείο της πόλης ήταν το καλύτερο αντίο. 

OLA_POPA_DOWN

Το γεγονός ότι η τραγωδία της πυρκαγιάς στο Grenfell Tower θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν στην ανακαίνισή του είχαν χρησιμοποιηθεί δύσφλεκτα υλικά στα κουφώματα τα οποία όμως κόστιζαν £2 το τετραγωνικό παραπάνω από τα εύφλεκτα που τοποθετήθηκαν τελικά. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποσό αξίζει μια ανθρώπινη ζωή, για τους υπεύθυνους της ανακαίνισης γύρω στις £300 η κάθε μία. 


 

Ζωή Παρασίδη

OLA_POPA_UP

Μετά την εξαιρετική Πάπισσα Ιωάννα, ο Λευτέρης Παπαθανάσης παρουσιάζει το «Τέρμινους», ένα graphic novel «για τους ανθρώπους που τους ονόμασαν “Εμφύλιος”» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Μετά το αιρετικό – για τα δεδομένα της ελληνικής πεζογραφίας του 19ου αιώνα μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ο δημιουργός καταπιάνεται με άλλο ένα θέμα που δεν συναντά κανείς εύκολα σαν εικονογραφημένο αφήγημα.  Το «Τέρμινους» λοιπόν είναι οι ιστορίες του Βασίλη, της Ουρανίας, του Μιχάλη, ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στα βουνά των Τζουμέρκων της Ηπείρου όταν κάποιοι αποφάσισαν να αγωνιστούν ενάντια στο σχέδιο που ήθελε να διαλύσει  τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας την άνοιξη του 1947.

OLA_POPA_DOWN
Η Ηριάννα Β.Λ καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης με «μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο» την σχέση της με έναν άνθρωπο που είχε ήδη αθωωθεί και ένα μερικό DNA που δεν έφτανε καν προκειμένου να εξεταστεί από τον πραγματογνώμονα της υπεράσπισης. Ποιος μπορεί μετά από αυτή την παράλογη υπόθεση που ταλαιπωρεί μια νεαρή γυναίκα τα τελευταία 6 χρόνια να νιώθει ασφάλεια απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη;

 

Λίνα Ρόκου

OLA_POPA_UP
Δεν τον γνώριζα τον ρεμπέτη Γιώργο Παπάζογλου. Ένας φίλος με προέτρεψε να τον αναζητήσω στο youtube και πιο συγκεκριμένα όταν ερμηνεύει το «γιαφ γιουφ». Κάποια στιγμή  σταματάει για λίγο το τραγούδι και δακρυσμένος λέει με σχεδόν ανεπαίσθητο λυγμό στη φωνή «μην πεθαίνετε βρε, μην πεθαίνετε». Αρκεί ένα δευτερόλεπτο για να χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. 

https://www.youtube.com/watch?v=QLcCz1MFSD8

OLA_POPA_DOWN


 

Ανδρέας Σιμόπουλος 

OLA_POPA_UP
Η περφόρμανς χορού της Κατερίνας Ανδρέου το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών,45 λεπτα χορού που αντιμετωπίζουν με ευφυΐα και χιούμορ τα μικρά και τα μεγάλα του άθλου της ζωής.

OLA_POPA_DOWN
Τα τρυπάνια του γείτονα. Κυριακή-καλοκαίρι-μεσημέρι. 


Τζούλια Τσιακίρη

OLA_POPA_UP
Quando fiam uti chelidon? / `When shall I be as the swallow? / Πότε θα γίνω σαν το χελιδόνι;

 
 
OLA_POPA_DOWN
Η Ομόνοια.
 
 
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.