ΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #20: Η εβδομάδα σώθηκε από τους ακτιβιστές και από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (4-10/6/2017).

 Αναστασία Βαϊτσοπούλου

OLA_POPA_UP
1 στα 2 απορρίμματα που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας είναι πλαστικές σακούλες. Ο Έλληνας παίρνει κατά μέσο όρο 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Άλλος ένας μεσαίωνας πάει να ξεπεραστεί, έστω και μετά από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket και Μασούτης ξεκινούν καμπάνια για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας μέσω μιας πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η οποία θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου. Η χρηματική επιβάρυνση στην αγορά των σακούλων ωστόσο δεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018. Και εις άλλα με υγεία!

OLA_POPA_DOWN
Όσο και να αποφεύγεις τα άρθα «γυναικείων» περιοδικών όπως ο διάολος το λιβάνι, τα social media φέρνουν κάποια μαργαριτάρια στην επιφάνεια. «Αρετουσάριστες φωτογραφίες» ανθρώπων της σόουμπιζ που δεν έχουν καμία ατέλεια (και όχι μόνο) μαρτυρούν ότι απέχουμε μίλια από το body positivity στην Ελλάδα. Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε κανονικά σώματα γυναικών (δηλαδή με όλα τα καλά και κακά της γυναικείας φύσης, όπως κυτταρίτιδα και ραγάδες) και αντρών αντίστοιχα στα εξώφυλλα περιοδικών; Πότε θα πάψουμε να κάνουμε γυμναστική για όλους τους λάθος λόγους; Βέβαια, όλη η βιομηχανία πίσω από το πιασάρικο “beach body” θα καταρρεύσει έτσι και βάλουμε τέλος στο body shaming.


 

Σταύρος Διοσκουρίδης 

OLA_POPA_UP

Το Athens Pride γίνεται στο Σύνταγμα με τις ευλογίες του Δήμου και της Πολιτείας. 

OLA_POPA_DOWN

Κρετίνοι που τα βάζουν με τις υπέροχες «πλαδαρές γκόμενες», αστοιχείωτοι που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη και καλόγεροι που χρειάζονται ψυχολόγο. Αν ασχολούμαστε μαζί τους για χαβαλέ, κανένα πρόβλημα αλλά υπάρχουν πολλοί πια που συμφωνούν μαζί τους. 


 

Γεράσιμος Δομένικος

OLA_POPA_UP

Ξεχάστε αυτά τα δεξιός-αριστερός. Το μέλλον είναι ο αναρχο-διαδυκτιακός φιλελευθερισμός. Αναρχο-φιλελέδες όλου του κόσμου ενωθείτε! Απεργία διαρκείας στο facebook τώρα!

OLA_POPA_DOWN

Με όλες αυτές τις αναλύσεις που διαβάζω για την «μάστιγα του λαϊκισμού» ενάντια στις σοφές ελίτ, έχω αρχίσει να συμπαθώ τους λαϊκιστές.


 

Γεωργία Δρακάκη

OLA_POPA_UP

Δεκάδες εκπρόσωποι του λαϊκού, του ρεμπέτικου και του παραδοσιακού τραγουδιού (βλ. Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρούλα Τσαλπαρά, Μαριώ, Αντώνης Μιτζέλος κ.ά) θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς σε μια συναυλία που θα στηθεί στην Πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας την Πέμπτη 15 Ιούνη. Αντί εισιτηρίου, συμβολικό αντίτιμο για την παρακολούθηση της συναυλίας είναι ζωοτροφές και φάρμακα. Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από μια ιδέα της τραγουδίστριας και μητέρας αρκετών γατιών Ντένιας Κουρούση. Τη δράση υποστηρίζει το φιλοζωικό σωματείο Καλλιθέας “δύστυχα ζώα” και ο Δήμος. 


OLA_POPA_DOWN

Δε γίνεται να σκοτώνεται δεκάχρονος μαθητής σε σχολική γιορτή, επειδή κάποιος πυροβόλησε. Δε γίνεται, δε γίνεται, δε γίνεται, γαμώτο!


 

Αντωνία Καρίτζη

OLA_POPA_UP

Το πρωί της Τετάρτης ακτιβιστές της Greenpeace δημιούργησαν ένα ψηφιδωτό χρησιμοποιώντας πλαστικά ποτήρια με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο  για το  μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η θάλασσα εξαιτίας την  ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης καθώς 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Ζώντας σε μία χώρα που το να πετάμε τσίγκινα κουτάκια, χαρτάκια, τσίχλες και γόπες από τσιγάρα έχει γίνει χόμπι, είναι ωραίο να βλέπεις τέτοιου είδους κινήσεις και ιδιαίτερα από νέους. 

PHOTO: Αντωνία Καρίτζη

OLA_POPA_DOWN

Το πόσο λίγοι ήταν αυτοί που σταμάτησαν για να δουν το «ψηφιδωτό», πόσο λίγοι ήταν αυτοί που δεν το έκαναν για να ανανεώσουν το story τους στο Instagram δηλώνοντας «ακτιβιστές» και το πόσο λίγοι κάθισαν να σκεφτούν τι σημαίνει. 


 

Αλεξάνδρα Καστανιά

OLA_POPA_UP
Το ψηφιδωτό που έφτιαξε η Greenpeace στην πλατεία Μοναστηρακίου με 10.000 πλαστικά ποτήρια του καφέ.  Αναπαριστώντας τη γνωστή μινωική τοιχογραφία με τα δελφίνια η οποία κοσμεί το παλάτι της Κνωσού, τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης είχαν ως στόχο να αναδείξουν το μείζον πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης. Στη χώρα μας, σερβίρονται κατά μέσo όρο ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι καθημερινά, ενώ αυτή η ποσότητα αποτελεί λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται ετησίως. Τα ποτήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του μωσαϊκού συγκεντρώθηκαν από κάδους σκουπιδιών στο κέντρο της Αθήνας και την Πανεπιστημιούπολη.

OLA_POPA_DOWN
Η είδηση ότι σε έλεγχο που έκανε η εφορία κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος στα νησιά των Κυκλάδων διαπιστώθηκε παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κατά 70%. Μετά από επτά χρόνια κρίσης, έχουμε πάρει κανένα μάθημα άραγε; 


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

OLA_POPA_UP

Η ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής ότι θα λειτουργήσει και φέτος δωρεάν τις καθημερινές ο όμορφος θερινός κινηματογράφος «Αιολία». Μια κοινωνική προσφορά που μπορεί να μην ακούγεται τόσο σημαντική, αλλά είναι ένας θεσμός που αγαπήθηκε και έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να χαρεί τη μυσταγωγία του θερινού κινηματογράφου. 

OLA_POPA_DOWN

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η Τερέζα Μέι απηύθηνε κάλεσμα για την πάταξη του θρησκευτικού φανατισμού ως απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Μάντσεστερ. Σήμερα σε μια αδιανόητη προσπάθεια να κρατηθεί στην καρέκλα της πρωθυπουργίας ζητάει τη στήριξη του DUP, ενός κόμματος-παραστρατιωτική οργάνωση που με γνώμονα το θρησκευτικό μίσος εκτός από το να αρνείται να καταδικάσει τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημοτικά σχολεία καθολικών έχει ένα μεσαιωνικό πολιτικό πρόγραμμα εχθρικό προς τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, τα γυναικεία θέματα, αρνείται την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής και προωθεί τη διδασκαλία της θεωρίας της δημιουργίας εις βάρος της θεωρίας της εξέλιξης. Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο θα ήταν αστείο για το κόμμα της που κατηγορεί τον Κόρμπιν για φιλικές σχέσεις με την τρομοκρατία.  


 

Παναγιώτης Μένεγος

OLA_POPA_UP

 

Το αποτέλεσμα των Βρετανικών Εκλογών. Αναλύσεις έγιναν πολλές και θα γίνουν ακόμα περισσότερες. Αυτό που όμως τις ξεπερνά είναι οι συγκινητικές αντιδράσεις των Βρετανών (έτσι όπως αποτυπωνονται στην αρθρογραφία, τα σχόλια στα μεγάλα μίντια και τους πανηγυρισμούς στα σόσιαλ) που ένιωσαν ξανά περήφανοι για το κόμμα που εξέφραζε κάποτε την τάξη/ιδεολογία τους. Εκείνο που πλιατσικολόγησε ο Τόνι Μπλερ και ήθελε να αφανίσει με το snap election η Τερέζα Μέι. Υπογράφοντας τη δική της πολιτική καταδίκη κι ανοίγοντας, άθελά της, την πόρτα της Ελπίδας (ουπς, η κακή λέξη από Ε πάλι…).

OLA_POPA_DOWN

4ος τελικός NBA. Οι Cavs μένουν ζωντανοί κερδίζοντας 137-115 τους Warriors. Σουτάρουν 24/45 τρίποντα, σπάζοντας το ρεκόρ εύστοχων προσπαθειών. Έχουν σπάσει κι άλλο ρεκόρ με το 86 (!!!!!)-68 του ημιχρόνου. Ο πλανήτης παραληρεί. Υπερθέαμα, «είμαστε τυχεροί που το ζούμε». Είμαστε τυχεροί που βλέπουμε ίσως την μεγαλύτερη συγκέντρωση skills στην ιστορία, ναι. Αλλά, από αυτό το video game μακράς διαρκείας που παρακολουθούμε, δε θα θυμόμαστε τίποτα σε μερικά χρόνια. Γιατί κανείς δε θυμάται πλει οφ που τα ματς λήγουν με 30 πόντους διαφορά, επειδή το παιχνίδι έχει παραδοθεί σε μια υποκριτική απουσία σκοπιμότητας.

https://youtu.be/prOVG2ATEsA


 

Νατάσα Πανταζοπούλου 

OLA_POPA_UP
Επειδή αυτόν τον καιρό βρίσκομαι ανάμεσα σε safe rescue and emergency zones, η έρευνα της Αναστασίας Βαϊτσοπούλου στην πόπα για τα χρήσιμα τηλέφωνα όλες τις ώρες υπήρξε η αγαπημένη μου λίστα γι’ αυτή την εβδομάδα.

OLA_POPA_DOWN
Οι «πετυχημένοι». Δεν υπάρχουν πια, αλλά οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν ακόμη.

 


 

Ζωή Παρασίδη

OLA_POPA_UP
Έπειτα από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει στη Χρυσή Αυγή, το Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής στην περιοχή του Γουδή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. 

OLA_POPA_DOWN

Αποχωρούν οι εργαζόμενοι του Athens Plaza από το ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού εξαιτίας της κατάστασης του χώρου, αφού πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και ρεύμα. Αν και έχει περάσει ένας χρόνος που η επιχείρηση παραμένει κλειστή, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής επισφάλειας από τη στιγμή που δεν έχουν καν το δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. 


 

Λίνα Ρόκου

OLA_POPA_UP
Ο «Μεγάλος Δαμαστής» είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ένιωσα ότι θα εκραγεί το μυαλό μου. Και τον ευγνωμονώ γι’ αυτό.

OLA_POPA_DOWN
Το ότι κανείς οδηγός στην Ελλάδα δε σέβεται τον ΚΟΚ και δεν σταματάει στις διαβάσεις παραχωρώντας στον πεζό τη νόμιμη προτεραιότητα. Το συνειδητοποιώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή που οι άμαθοι  τουρίστες στο κέντρο όλο και πληθαίνουν. Την πρώτη τους μέρα εδώ περνούν αμέριμνοι τις διαβάσεις, τη δεύτερη τρέμει το φυλλοκάρδι τους. Το δικό μας τρέμει όλο τον χρόνο. 

 

Ελένη Τζαννάτου

OLA_POPA_UP
O Pye Corner Audio στο Saristra Festival. Ο PYE CORNER AUDIO ΣΤΟ SARISTRA FESTIVAL.

https://www.youtube.com/watch?v=oR-pR3XUAGI

OLA_POPA_DOWN
Η ακύρωση της τρίτης ημέρας του Release κι ενός από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) live του καλοκαιριού.


 

Τζούλια Τσιακίρη 

OLA_POPA_UP

Η νήσος Τήλος [εδω η Έριστος, φωτ. Ιάσονας Θηλυκός]

OLA_POPA_DOWN
Καλύτερα σπουργίτης στο χιονιά
παρά φορολογούμενος εδώ στο Γραικιστάν…
[φωτ. Μασάο Γιαμαμότο]
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.