ΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #15: Όλα καλά γενικά, η ακροδεξιά, οι ηλίθιοι και τα κουνούπια να μην υπήρχαν

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (29/04 - 06/05/2017).

Αναστασία Βαϊτσοπούλου 

OLA_POPA_UP

Αν ισχύει ότι η ιστορία κάνει κύκλο, τότε είμαστε σίγουρα σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία του. Ο κόσμος έχει πραγματικά απηυδήσει με τόσες και τόσο στενόχωρες ειδήσεις και το αίσθημα ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Είναι αλήθεια ότι τα media σπάνια θα προβάλλουν μια καλή πράξη, αλλά αντιθέτως, θα υπερπροβάλλουν μία άσχημη. Επειδή όμως μέσα στο βούρκο θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που κάνουν το καλό, ακολουθήστε το Good Good Good και δεν θα χάσετε. Μια ελπιδοφόρα κολεκτίβα πάει κόντρα στο μίσος, τον φόβο και την αδικία στον κόσμο, γιορτάζοντας τις καλές ειδήσεις. Ο ιδρυτής αυτής της εφημερίδας, Branden Harvey, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει έλλειψη καλών ειδήσεων σε αυτόν τον κόσμο, απλά πρέπει να ξέρεις που να κοιτάξεις! Επίσης, η Πορεία Ειρήνης από την Γερμανία ως το Χαλέπι έφτασε στην Θεσσαλονίκη μετά από 130 μέρες και 2.500 χιλιόμετρα, όπου θα μείνει για λίγες μέρες για να οργανώσει την συνέχεια της πορείας στην Τουρκία μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό, τη Συρία.

 

OLA_POPA_DOWN
Μέσα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό (χωρίς να βγάζουμε απ’ έξω τον παραλογισμό των τελευταίων ετών), τείνουμε να θεωρούμε δεδομένα ορισμένα δικαιώματα. Όχι πολύ μακριά μας, στην Αρμενία, την πρώτη χώρα που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό, πεθαίνουν καθημερινά άνθρωποι στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε μια σύγκρουση που παραμένει άλυτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι αμέτρητα και σοβαρά, αλλά κανείς δεν μιλάει για αυτά, ενώ ζευγάρια ακόμη προβαίνουν σε επιλεκτικές εκτρώσεις, δηλαδή αν το μωρό είναι κορίτσι, δεν θα δει το φως του ήλιου. Συντηρητισμός, διαφθορά και πολλή φτώχεια… 


 Σταύρος Διοσκουρίδης 

OLA_POPA_UP

Η Κόρη του Στάλιν! όχι η ίδια αλλά το μυθιστόρημα της  Rosemary Sullivan που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου. Μια βιογραφία μιας γυναίκας που έχει επιζήσει βλέποντας όλα τα κοντινά της πρόσωπα είτε να πεθαίνουν είτε να εξαφανίζονται. Παράλληλα περνά όλος ο 20ος αιώνας μέσα από τα μάτια ενός προσώπου που ήταν κοντά σε όλα τα γεγονότα που τον χαρακτήρισαν. Θα είναι απορίας άξιο αν όλη αυτή η ιστορία δεν γίνει ταινία ή τηλεοπτική σειρά. 

OLA_POPA_DOWN

Τα κουνούπια και που δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα γι’ αυτό. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις η συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ζεσταίνει νερά, πηγές, βουνά, ραχούλες και βάλτους με αποτέλεσμα τα κουνούπια να ζουν περισσότερο και να κάνουν εμφανίσεις σε όλη τη σεζόν. Βάλε ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ταμπλέτες και τα υπόλοιπα εντομοκτόνα. 


 Γεράσιμος Δομένικος

OLA_POPA_UP

Vive la France! O Μακρόν είναι η τελευταία ευκαιρία των Ευρωπαίων φεντεραλιστών. 

OLA_POPA_DOWN
 Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες φωτογράφους.


  Αντωνία Καρίτζη

OLA_POPA_UP
Λίγες ώρες σιωπής και ηρεμίας από τα άσχημα γεγονότα και τη φασαρία της πόλης, δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Τρεις λέξεις. Λίμνη Αγίας Άννας. Η απόλυτη ηρεμία. Πράσινο μέχρι εκεί που πάει το μάτι σου, τίποτα παρά μόνο ησυχία, συνδυάζοντας βουνό και νερό, στον δρόμο προς Αιδηψό με τα ρυάκια να σε συνοδεύουν από τη στιγμή που θα βγεις από τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο, είναι ο απόλυτος προορισμός αυτή την περίοδο αν θες να «σβήσεις» για λίγη ώρα και ειδικότερα αν θες να πας βόλτα με τη μηχανή. Μπορεί να κάνει ζέστη αλλά είναι ακόμα νωρίς για να λιώσουμε στην παραλία, δεν είναι;

Φωτογραφία: Αντωνία Καρίτζη

OLA_POPA_DOWN
Μία με τις εκλογές στη Γαλλία, τον φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων και τις δημοσιοποιήσεις φόνων στο διαδίκτυο, την κατάργηση του Obamacare και τις αντιφάσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, όλοι αγχωνόμαστε για το αν θα υπάρχει αύριο. Όχι ότι τα πράγματα δεν είναι άσχημα, αλλά οι υπερβολές και ο πανικός που επικρατεί στα media είναι περιττά. Ένας θα πανικοβληθεί και μαζί του θα αγχώσει και όλους όσους διαβάζουν αυτά που λέει στα social media του. Λίγη ηρεμία παιδιά, αν δεν πάρουμε μια βαθιά ανάσα και δούμε τα πράγματα έχοντας αποστασιοποιηθεί λιγάκι, θα πεθάνουμε όλοι πριν τα 40…!


Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

OLA_POPA_UP

Η δυναμική που εμφανίζει στους νέους ο Τζέρεμι Κόρμπιν όσο πλησιάζουν οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από την πλειοψηφία στους νέους δείχνει να κλείνει και την ψαλίδα με τους Τόρυδες. Οι βαρόνοι του κόμματός του συνεχίζουν να του κάνουν πόλεμο αλλά το grassroot κίνημα που τον έφερε στην ηγεσία των Εργατικών και τον στηρίζει αποδεικνύεται ισχυρότερο. Η άνοδος της Ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και της εσωστρέφειας έχει απάντηση και δεν είναι η αναμασημένη λύση του Μπλερ (που θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου) αλλά ένας πολιτικός που πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, από τους αγώνες για την απελευθέρωση του Μαντέλα μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ. 

OLA_POPA_DOWN
 Η κατάργηση του Obamacare που ψήφισε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και η αντικατάστασή του με ένα σύστημα υγείας που θυμίζει υπανάπτυκτη χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω των τελευταίων ετών, συγκεκριμένα το πολύ πλούσιο 2% των Αμερικανών θα γλιτώσει $300 δις φόρων, οι φαρμακευτικές και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα κερδίσουν εκατοντάδες δις από την φτωχή και μεσαία τάξη, το Medicaid θα χάσει περίπου $880 δις χρηματοδότησης και 24 εκατομμύρια Αμερικανών θα χάσουν την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κερασάκι στην τούρτα το «στέγνωμα» του Planned Parenhood  από κρατική χρηματοδότηση, κόκκινο πανί για την υπερσυντηρητική Αμερική επειδή η άμβλωση είναι μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών γυναικολογικών υπηρεσιών που προσφέρει σε γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα. 


Θεοδόσης Μίχος

OLA_POPA_UP

 Ο Nick Cave φωτογραφήθηκε από τον Corbijn κ έδωσε συνέντευξη στο GQ, άλλος Μπραντ Πιτ μας βρήκε, ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΣΕ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ!!!!

(Moυ φτιάχνει τη διάθεση ο #epilektikos_kynismos)
OLA_POPA_DOWN

Όλη η νομική αλήθεια για τη σφαγή του ταύρου στον Μανταμάδο Λέσβου. Με τις υγείες μας.


Ντενίσα Μπαϊρακτάρη 

OLA_POPA_UP
Η ηλιόλουστη Αθήνα. Αν κοιτάξεις προσεκτικά τα λουλούδια άνθισαν και τα μπουφάν έφυγαν. Έρχονται τα σορτσάκια, οι βόλτες στη παραλία και τα κοκτέιλ στις ταράτσες. Σαν να καλοκαίριασε ήδη. Το μόνο που λείπει είναι η πρώτη βουτιά.

OLA_POPA_DOWN

Είναι Μάιος και δεν έχει Game of Thrones. O Ιούλιος είναι πολύ μα πολύ μακριά ακόμα…


Ζωή Παρασίδη

OLA_POPA_UP

 Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με αυτό η καταχώρηση του φύλου ενός ατόμου στην αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και τα άλλα κρατικά έγγραφα θα γίνεται πλέον σύμφωνα με το πως αυτό το αυτοπροσδιορίζει, και όχι σύμφωνα με ό,τι έχει δηλωθεί στο Ληξιαρχείο. Το νομοσχέδιο δεν απαιτεί να βεβαιώνεται ότι το άτομο έχει υποβληθεί σε ιατρική επέμβαση, επίσης δεν απαιτείται η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία. Ευτυχώς που έχουμε και κάτι τέτοιες αναλαμπές ανάμεσα στις αεροδιακομιδές εκκλησιαστικών ειδών με τιμές αρχηγού κράτους.  

 

OLA_POPA_DOWN

Η «αφισοκόλληση» του Ποταμιού για τον Μακρόν. Η αφισοκόλληση μπαίνει σε εισαγωγικά αφού το κόμμα είναι κατά της «αφισορύπανσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφίσα που κυκλοφορεί ιντερνετικά έχει και μια τσαχπινιά, με μια καρδούλα που αντικαθιστά το «ο» στο όνομα του υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν θέλει την επικράτηση της ακροδεξιάς Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά δεν χρειάζεται να εφευρίσκει κανείς τρόπους αυτοπροβολής, όπως ένα μικρό ελληνικό κόμμα που θέλει να δείξει ότι αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα. 


 Λίνα Ρόκου

OLA_POPA_UP
 Το «καυτερό» σφηνάκι που θα πιείτε στο Μπρίκι του Παγκρατίου (Μπρικάκι για τους φίλους).  Βότκα, ταμπάσκο, Worcestershire sauce, αλάτι και τοματίνι. Είναι αυτό που λέει το όνομά του και ακόμη περισσότερο. Και είναι τέλειο. Στην υγειά μας.
 
 
 
OLA_POPA_DOWN

Η σφαγή ενός ταύρου στο προαύλιο μιας εκκλησίας, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει, και οι πιστοί που τραβούν βίντεο και φωτογραφίες ενός ζώου που ψυχορραγεί μπροστά τους. Περισσότερα για το συνέβη εδώ.


 Ελένη Τζαννάτου

OLA_POPA_UP

H σειρά Love για τον «αταίριαστο» έρωτα ανάμεσα στη «ζόρικη» Mickey που γίνεται ενίοτε προβληματική είτε στη διαχείριση ανθρώπων είτε ελαφρών καταχρήσεων (Αγάπη θέλει, μην την κακίζετε.) και τον Gus, έναν geek γουντυαλλενικό τύπο αλλά με λίγο ελαφρύτερες νευρώσεις. Ούτε πολύ δραματική, ούτε υπερβολικά αστεία, όπως ακριβώς πρέπει να είναι -και διάολε, πόσο διάνα στο τρόπο που μας «καίνε» τα social media; 

OLA_POPA_DOWN
Ο «κακός» χαμός για την συνέντευξη του Brad Pitt στο GQ. Απόλυτα σωστό timing ως προς τα του Brangelina και τόσο-όσο δράμα. Κι αν πέφτει σε κλισέ το κάνει σε μικρότερο βαθμό από τις τόσες συνεντεύξεις που καταναλώνουμε καθημερινά -τουλάχιστον δεν βαρέθηκα στιγμή διαβάζοντάς την. Κι αν τείνει προς μία ειδωλοποίηση του (ήδη ειδώλου) Brad Pitt, αυτό δεν κάνει ούτως ή άλλως η pop κουλτούρα με διαφορετικό αισθητικά τρόπο στις διάφορες εκφάνσεις της; Απλά διαλέγεις τον τρόπο της pop φενάκης που σου ταιριάζει περισσότερο -απ’ την στιγμή, όμως που είσαι μέρος αυτής, δέχεσαι ότι λίγο πολύ, ο μηχανισμός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις. Κι αν εξακολουθείς να είσαι κακεντρεχής και δύσπιστος, απόλαυσε τουλάχιστον τις αριστουργηματικές φωτογραφίες του Ryan McGinley. Κι αν θες πιο indie γιατρειά, διάβασε την συνέντευξη του Νick Cave πάλι στο GQ και με εξίσου δυνατές φωτογραφίες από το μάστερ Anton Corbjin. Να ξέρεις όμως ότι περιέχει περισσότερα (απολαυστικά) κλισέ.
 


Τζούλια Τσιακίρη 

OLA_POPA_UP
Κιμ Κι Ντουκ και Νίκος Γκάτσος:

Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή / μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι / έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί / γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ.
 

 

OLA_POPA_DOWN
 Η καλοσύνη των ξένων δεν αντισταθμίζει πάντα την κακοσύνη των δικών μας ανθρώπων. [Φωτογραφία Λίνα Μπέμπη.]

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.